Ποιες αλλαγές έρχονται στους μισθούς του Δημοσίου

Ανατροπές έρχονται στις αποδοχές 250.000 δημοσίων υπαλλήλων αφού μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων που θα επιφέρει αλλαγές στους μισθούς.

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό που θα επιφέρει αρχικά μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3­-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες όμως θα ξεπεράσουν το 10% με τις περικοπές που θα επιβληθούν.

Στόχος της πρότασης της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο, τα οποία είναι:

Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο Επίτευξης Στόχων και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι περίπου 250.000 υπάλληλοι είναι έως και το 40% του μισθού τους.’

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μία σειρά ειδικών επιδομάτων τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό προκειμένου να υπολογίζεται και στην σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου.

Ποιοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια:

 

Δικαστικοί λειτουργοί

Προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ιατροδικαστές

Μέλη ΔΕΠ

Μέλη ΤΕΙ

Ερευνητές

Προσωπικό ΚΕΠΕ

Ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες

Καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Προσωπικό παιδαγωγικού ινστιτούτου

Γιατροί ΕΣΥ

Διπλωματικοί Υπάλληλοι

Αρχιερείς

Μουσικοί

Ένστολοι (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα