Έρχονται τα πάνω – κάτω στα διόδια

Ριζικές ανατροπές έρχονται στα διόδια από το 2018,  σύμφωνα με όσα είπε ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο τρόπος πληρωμής αλλάζει, καταργούνται τα ταμεία και έρχονται εναλλακτικοί τρόποι χρέωσης για τους πολίτες, ενώ  μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει ο διαγωνισμός για το νέο σύστημα διοδίων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων και το e-pass

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο 2017 θα γίνει ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων που θα χρεώνονται οι οδηγοί με βάση το χιλιόμετρο χρήσης και ότι στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί μέσα στο 2018 στην Εγνατία Οδό.

Διευκρίνισε ότι με το ηλεκτρονικό διόδια θα μπορούν οι οδηγοί να πληρώνουν εκτός από τα e-pass και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους.

Τα ταμεία στα διόδια -όπως είναι σήμερα- ουσιαστικά θα καταργηθούν, είπε ο κ. Σπίρτζης, και τα μόνα που θα λειτουργούν θα είναι τα μηχανήματα στις άκρες των δρόμων, που θα πωλούν τα e-pass.

H χρέωση ανάλογη με τη διαδρομή

Η αλλαγή που έρχεται με το νέο σύστημα πληρωμής είναι ότι οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν το ίδιο αντίτιμο στα διόδια, αλλά οι χρεώσεις θα γίνονται με βάση τα χιλιόμετρα που θα διανύει κάθε οδηγός, δηλαδή θα είναι αναλογική.

Συγκεκριμένα, το ειδικό μηχάνημα που θα τοποθετηθεί στους σταθμούς των διοδίων θα καταγράφει την είσοδο στην εθνική οδό και στη συνέχεια ανάλογα με την έξοδο που επιλέγει ο κάθε οδηγός να βγει, θα ενημερώνεται από τον σταθμό εξόδου για τη χρέωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει μέριμνα και για τις μικρές αποστάσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου βρίσκονται οι σταθμοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρέωση θα γίνεται με εκπτώσεις.

Η απαγόρευση φορτηγών

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε και στην απαγόρευση των φορτηγών στις εθνικές οδούς, σημειώνοντας πως «η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύεται εκτάκτως όταν έχουμε μεγάλες εξόδους. Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τροχαία, για να κυκλοφορούν συγκεκριμένα μεγάλα οχήματα».

«Το ότι σκοτώνονται οι πολίτες μας στους παραδρόμους είναι γεγονός. Δεν με νοιάζει καθόλου αυτό που λένε οι μεταφορικές εταιρείες», είπε απαντώντας στις αιτιάσεις των μεταφορικών εταιρειών ότι αν τα φορτηγά μπαίνουν αναγκαστικά στις Εθνικές Οδούς θα ανέβει το κόστος μεταφοράς και συνεπώς και διάθεσης των προϊόντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα