Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ σε Κω και Λέσβο

Αναλυτικές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για το τι θα ισχύει σχετικά με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτους από την Κω και τη Λέσβο, δίνουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2018 για τη Λέσβο και την Κω θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.

Διευκρινίζεται επίσης ότι αν ένας κάτοικος Αθήνας έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά – ανεξάρτητα από την έκτασή της – θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κω και όχι από τον ΕΝΦΙΑ για την κατοικία του στην Αθήνα. Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου από τον ΕΝΦΙΑ .

Για τους μόνιμους κατοίκους των δύο αυτών νησιών η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι τους που έχει πάθει ζημιά. Αν έχουν και άλλη κατοικία π.χ. στην Αθήνα αυτή δεν απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία, ενώ επισημαίνει ότι προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι να υπάρχει βεβαίωση από την Επιτροπή μηχανικών ότι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα