Ποιοι και γιατί θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα αφού η βαριά σκιά της απειλής του κλεισίματος των ελληνικών συνόρων και του εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι το χειρότερο σενάριο για την χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει διορία τριών μηνών στην πατρίδα μας να βρει λύση για το προσφυγικό, ειδάλλως θα αποπεμφθεί, για δύο χρόνια (τουλάχιστον) από τη Σένγκεν.

Υπάρχουν ωστόσο τέσσερις χώρες του ανατολικού μπλοκ, η λεγόμενη ομάδα του Visegrad που αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία που «σπρώχνουν» την Ελλάδα εκτός Σένγκεν. Είναι οι χώρες που ζητούν την έξοδο της Ελλάδος από την Σένγκεν, προκειμένου να προστατευτούν τα σύνορά τους σε περίπτωση που Ελλάδα και Τουρκία δεν καταφέρουν να μειώσουν τις προσφυγικές ροές.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1991, οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της άλλοτε ενωμένης Τσεχοσλοβακίας, συναντήθηκαν στο Βίζεγκραντ της Ουγγαρίας όπου και προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ τόσο η Τσεχία όσο και η Σλοβακία παρέμειναν μέλη της ομάδας μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας. Ωστόσο οι πρώτες συνεργασίες είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται ανάμεσα στις συγκεκριμένες χώρες από το 1335.

Οι τέσσερις χώρες της ομάδας Visegrad είναι ισχυρές οικονομικά και από τις πλέον ανερχόμενες στον κόσμο. Έγιναν όλες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο του 2004 ενώ η Σλοβακία έχει πλέον επίσημα ως νόμισμα το ευρώ.Αν το συγκεκριμένο γκρουπ χωρών, μπορούσε να δημιουργήσει ένα κράτος, τότε η οικονομία του θα ήταν η 5η πιο ισχυρή στην Ευρώπη και η 12η στον κόσμο. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκτόξευση παίζει η Πολωνία, η οποία έρχεται πρώτη από τις τέσσερις στον υπολογισμό του ΑΕΠ ανά κάτοικο. Από μόνη της άλλωστε η οικονομία της Πολωνίας είναι 6η στην Ευρώπη.

Η οικονομική άνοδος και εξέλιξη των τεσσάρων χωρών είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία διετία να αυξηθεί η ζήτηση πολλών εταιριών για επενδύσεις, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα και αυτόν της ενέργειας. Η Τσεχία συγκαταλέγεται αυτή την στιγμή στις 30 πιο γρήγορα εξελίξιμες χώρες ενώ η Τσεχία έχει εξελιχθεί σε κύριο παραγωγό αυτοκινήτων με τις Skoda, Peugeot-Citroen, Toyota και Hyundai να έχουν μεταφέρει εκεί τα εργοστάσιά τους.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί και ποντάρει πολύ στον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 4 δισ.ευρώ ανά έτος ενώ απασχολούνται πλέον περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ετησίως.

Ο μοναδικός σταθερός οργανισμός της ομάδας του Visegrad είναι το ενιαίο Ταμείο που αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 8 δις ευρώ. Κύριοι αποδέκτες της χρηματοδότησης είναι οι πολίτες των τεσσάρων χωρών, με υποτροφίες και επιχορηγήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα