Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 50 έτη

Ανατροπές έρχονται στα όρια ηλικίας για 150.000 εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αφού μπορούν να βγουν σε σύνταξη από τα 50 έτη ενώ μπορούν να πάρουν και μπόνους εθελούσιας εξόδου.

Η οικειοθελής αποχώρηση, εκτός από το ποσό αποζημίωσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι, συνοδεύεται με έξτρα αποζημίωση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τους 45 μισθούς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και παγίδες, αφού αν δεν έχουν πιάσει το όριο συνταξιοδότησης θα υποχρεωθούν να μείνουν για 5 ή ακόμα και 10 χρόνια εκτος εργασίας μέχρι να έρθει η ώρα να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη. Επίσης, αν δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης που να τους κατοχυρώνει με σύνταξη πριν τα 67, τότε θα πρέπει να σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Κερδισμένοι

Κερδισμένοι από τα κίνητρα της εθελούσιας είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 25 ή και περισσότερα χρόνια ασφάλισης έως το 2012 και μέχρι τις 18/08/2015 έκλεισαν οι μεν γυναίκες το 50ο έως 55ο έτος (με ανήλικο τέκνο έως το 2012), οι δε άνδρες τα 35 χρόνια εργασίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η έξοδος στην σύνταξη είναι η συμφέρουσα λύση αυτή την στιγμή με το μπόνους της εθελούσιας εξόδου.

Κερδισμένοι είναι επίσης όσοι έχουν πιάσει την ηλικία εξόδου των παλαιών διατάξεων ακόμη και αν δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να κλειδώσουν οι προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2012.

Εδώ, την λύση δίνει η αναγνώριση των πλασματικών ετών που συμπληρώνουν με 4 ή 5 χρόνια επιπλέον τον συντάξιμο χρόνο του Κάθε ασφαλισμένου.
Σε ότι αφορά αυτούς που έχουν περάσει το 60ο έτος ή το συμπληρώνουν στα επόμενα 2-3 χρόνια αφού μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να μην χάσουν τα κίνητρα της εθελούσιας και αν αναγνωρίσουν έως και 7 πλασματικά έτη ώστε στα 62 τους να έχουν συνολικά 40 έτη για να πάρουν πλήρη σύνταξη.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Στον αντίποδα οι χαμένοι της εθελούσιας είναι όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993, αφού θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν με κίνητρο τους έξτρα μισθούς της εθελούσιας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας θα μείνουν υποχρεωτικά έως τα 67 για να πάρουν σύνταξη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα