Ποιος «έσβησε» τα φώτα στην Τουρκία;

Σκηνικό χάους προκλήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Τουρκία λόγω ενός σχεδόν καθολικού μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά κυρίως εξαιτίας της άγνοιας για το αν το πρόβλημα ήταν τεχνικής φύσης ή ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και τρομοκρατικής δράσης.

Επ΄ αυτού είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος από τη Σλοβακία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη είπε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε να αποκλείσει το ενδεχόμενο το μπλακ άουτ να προήλθε από κυβερνοεπίθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.

Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο “Ανατολή” γίνεται, εξάλλου, λόγος για πρόβλημα με τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος, το οποίο χρεώνεται στην τουρκική εταιρεία ηλεκτρισμού. Η εταιρεία φέρεται να είπε πως από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ζημιάς, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια που βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι.

Επί του πρακτέου, τώρα, η ζωή στην Τουρκία παρέλυσε καθώς από την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος πολλά σπίτια και γραφεία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τα προβλήματα να σταματούν εκεί: Τα δρομολόγια του τραμ και του μετρό στην Κωνσταντινούπολη (ακόμη και η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της Πόλης εκκενώθηκε), δεν εκτελούνται, επηρεάστηκε ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, ενώ περίπου 30 πόλεις σε 30 –από τις συνολικά 81– τουρκικές επαρχίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ενδεικτική είναι η δήλωση των εκπροσώπων της τουρκική εταιρείας ηλεκτρισμού οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για την χειρότερη κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει την τελευταία 15ετία.

Το ευχάριστο της υπόθεση είναι ότι μετά την πολύωρη ταλαιπωρία το μεσημέρι της Τρίτης η ηλεκτροδότηση είχε αρχίσει να αποκαθίσταται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα