Ποιος ήταν ο μακελάρης τζιχαντιστής που αιματοκύλησε το Ορλάντο

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη το μακελειό με 50 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες που σημειώθηκε σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο στη χειρότερη επίθεση ενόπλου στην ιστορία των ΗΠΑ. Δράστης του φονικού ένας Αμερικανός τζιχαντιστής, ονόματι Ομάρ Σιντίκι Ματίν που σύμφωνα με το FBI είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος , όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.

 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και επισήμως την ευθύνη για τη φονική επίθεση σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο των ΗΠΑ, με ραδιοφωνικό μήνυμα στο Ράδιο Αλμπαγιάν, το οποίο ελέγχεται από την οργάνωση.«Ένας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου στην Αμερική κατάφερε να εισβάλει σε φρουρούμενο χώρο, σε σύναξη σταυροφόρων σε νυχτερινό κέντρο για ομοφυλόφιλους. στο Ορλάντο της Φλόριντα. Εκεί σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100 πριν πέσει νεκρός», ανέφεραν οι τζιχαντιστές.

 

Ο 29χρονος Αμερικανός πολίτης, Αφγανικής καταγωγής, όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του. Ο Ματίν, ταξίδεψε 200 χλμ. προκειμένου να βρεθεί στο εμβληματικό γκέι κλαμπ Pulse όπου, με ένα αυτόματο τουφέκι, νωρίς το πρωί της Κυριακής, άνοιξε πυρ σκορπίζοντας το θάνατο.

Οπως έγραψε η εφημερίδα Orlando Sentinel, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τζον Μίνα δήλωσε ότι ο ένοπλος άνδρας πυροβόλησε πρώτη φορά γύρω στις 2.02 τοπική ώρα εναντίον ενός αστυνομικού και κατόπιν έτρεξε μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Το τι ακριβώς συνέβη στη συνέχεια παραμένει άγνωστο, ωστόσο, η τοπική αστυνομία υποστήριξε ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ομηρίας.

Γύρω στις 5.00 το πρωί άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας SWAT άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν έφοδο στο νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τους 50 νεκρούς, μεταξύ αυτών τον δράστη και άλλους 53 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Ο μακελάρης πριν ξεκινήσει να αιματοκυλήσει το Ορλάντο, ο Ματίν φέρεται να τηλεφώνησε στη γραμμή εκτάκτου ανάγκης (911) όπου ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο πατέρας του αρνείται πως το έγκλημα του γιου του έχει σχέση με τη θρησκεία και ως κίνητρο της σφαγής είπε πως ήταν το μίσος για τους γκέι. «Είχε δυο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιό του», είπε.

Ποιος ήταν ο μακελάρης
O άνδρας που οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν ως τον δράστη της σφαγής εργαζόταν για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ανακοίνωσε η εταιρεία. «Ηταν ένοπλος φρουρός», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της G4S, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως ο Ματίν εργαζόταν στην G4S από την 10η Σεπτεμβρίου 2007.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν μέχρι αργά χθες το βράδυ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 29χρονος μακελάρης του Ορλάντο που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας λίγη ώρα μετά την αιματηρή επίθεσή του μέσα στο gay club, ήταν άτομο για το οποίο είχε γίνει έρευνα του FBI τα έτη 2013 και 2014 για πιθανή διασύνδεσή του με τον ISIS, αλλά δεν είχε αναγνωριστεί ως κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.

Παρότι εξακολουθούσε να τελεί υπό τις έρευνες της, ο δράστης δεν εμποδίστηκε από το να έχει πρόσβαση σε άδειες οπλοκατοχής και να εργάζεται στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας όπου του επέτρεπε να έχει καθημερινή επαφή με όπλα και να κινείται όντας οπλισμένος. Το 2014 είχε τεθεί και πάλι στο μικροσκόπιο των αρχών εξαιτίας της διασύνδεσης του με τον 22χρονο Παλαιστίνιο-Αμερικανό ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός που αυτοκτόνησε πραγματοποιώντας επίθεση αυτοκτονίας στην Συρία σε χώρο εστιατορίου που ήταν δημοφιλές στον Συριακό στρατό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα