“Ποιος εμπιστεύεται τον Τσίπρα;”

Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ομιλία του στα 3α γενέθλια του Ποταμιού, όπου θα ανοίξει τα χαρτιά σε σχέση με το μέλλον του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε άλλη μία συνέντευξη τονίζοντας πως όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, τόσο ο λογαριασμός θα μεγαλώνει. “Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση κάνει λάθος καθυστερώντας».
Όταν ρωτήθηκε για το ποια στάση θα κρατήσει το Ποτάμι όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και επιφυλάχθηκε να δει πρώτα ποια θα είναι αυτά. «Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί ένα δικό του λεξικό οπότε δεν ξέρουμε τι εννοεί όταν λέει ότι θα φέρει αντίμετρα. Μπορεί να μιλάει για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και τελικά να αυξήσει τους φόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα που έχουν διαπραγματευτεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παράλληλα, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση απειλήσει με εκλογές τόνισε ότι αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο εκβιασμού σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο ανηθικότητας και ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει.
Απαντώντας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η στάση της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ξεκάθαρη καθώς δεν αποσαφηνίζει το πότε θέλει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάμε σε εκλογές, πριν ή μετά την αξιολόγηση, πριν ή μετά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα είναι οπισθοχώρηση για τη χώρα και ανέφερε ότι η λύση στα προβλήματα του τόπου είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας με το νικητή των εκλογών ήταν σαφής λέγοντας: «Κάνεις δεν συνεργάζεται με τον άλλο χωρίς να υπάρχει πολιτική συμφωνία, όχι το 4-2-1, αλλά μια συμφωνία που θα θέτει τις προτεραιότητες για τη σωτηρία της». Προσέθεσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στα πρόσωπα καθώς η πορεία της χώρας δεν αλλάζει με τους ίδιους υπουργούς και τα ίδια πρόσωπα του παρελθόντος, τα οποία έχουν και μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας.
Κλείνοντας την ενότητα ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το πλαίσιο της Κυβέρνησης που θα επιθυμούσε για τη χώρα μιλώντας για μια ηγεσία είκοσι αποφασισμένων ανθρώπων της δουλειάς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν θα μας σώσουν τα παιδιά που έχουν έρθει από τα ξένα πανεπιστήμια, αν αναλάβουν όλα τα υπουργεία. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στην κυβέρνηση και άνθρωποι των δημοσίων σχολείων» τόνισε ενώ προσέθεσε ότι η ενιαία ταυτότητα των ανθρώπων που πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα είναι η λογική και τα πολλά μεροκάματα. «Δεν δέχομαι είτε ανθρώπους που έρχονται από πολιτικά τζάκια, είτε ήταν στα κόμματα και δεν έχουν δουλέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το κομματικό κράτος
Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα επιτέθηκε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την γιγάντωση του κομματικού κράτους και τόνισε ότι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν συνεχίσουμε να έχουμε ένα σπάταλο κομματικό κράτος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γραφείο του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Προχώρησε αναλύοντας την πρόταση του Ποταμιού για τον δημόσιο τομέα λέγοντας συγκεκριμένα: «Πρέπει να απολύσουμε τους εγκάθετους του κομματικού κράτους από το δημόσιο και να βρούμε τη μέθοδο αξιολόγησης του δημοσίου υπαλλήλου με βάση τη δουλειά και όχι την ψήφο του» ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Δεν θέλω να αξιολογήσει το γραφείο του Υπουργού αλλά να υπάρξει μια σωστή, αυστηρή διαδικασία ώστε να φύγουν οι άχρηστοι και να επιβραβευτούν οι άξιοι», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος να καταργηθεί ο νόμος Τσοχατζόπουλου και να πάψουν τα Υπουργικά γραφεία να είναι πολιτικά γραφεία με δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την προβληματική λειτουργία της ΕΡΤ δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ειδικά στο ενημερωτικό κομμάτι, όπου «υπάρχει η λογική να ευχαριστήσουμε τους αφεντάδες της κυβέρνησης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ξεκαθάρισε όμως ότι το κλείσιμό της ήταν λάθος καθώς πρέπει να υπάρχει ζωντανή μεγάλη δημόσια τηλεόραση και όχι ένα κομματικό παραμάγαζο.
Οι φανφάρες του Τσίπρα
Στο μεταξύ στην Σεβαστουπόλεως δεν πίστευαν στα αφτιά τους, όταν άκουσαν τον Τσίπρα να επαναφέρει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μάλιστα όπως έλεγαν χαρακτηριστικά “το μόνο που ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι απλά με επικοινωνιακά τρικ να ξεπεράσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ”.
Έτσι το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για τις γνωστές φανφάρες του Τσίπρα. Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε με τις γνωστές φανφάρες που ταιριάζουν στη διακυβέρνησή του, τη συγκρότηση Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόσωπα στην πλειοψηφία τους άσχετα με το αντικείμενο. Αφού στους μήνες που μεσολάβησαν, τα ίχνη της Επιτροπής χάθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα με τον ίδιο πομπώδη τρόπο λαϊκοσυμμετοχικές διαδικασίες. Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα με επικοινωνιακό τρόπο. Οφείλουν να αντιληφθούν όμως ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση κι όχι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια τους. Το Ποτάμι πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο Σύνταγμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι πάντα ανοιχτό στη συζήτηση ουσίας γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή η συζήτηση χρειάζεται κι όχι ο συνταγματικός λαϊκισμός”.

Επιστολή Αμυρά

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Δόκτωρα Τζιμ Γιόνγκ Κιμ απέστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με την οποία τον καλεί να διορθώσει αναρτημένο χάρτη στο επίσημο site του Οργανισμού ο οποίος απεικονίζει το Βόρειο Αιγαίο ως μέρος της τουρκικής επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω χάρτης απεικονίζει χρηματοδοτούμενες από την Παγκόσμια Τράπεζα δραστηριότητες και στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου εμφανίζει το τουρκικό πρόγραμμα ‘‘Turkey SME Energy Efficiency Project GEF (P122178)’’ εντός των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων με την ένδειξη ‘‘Νorth Aegean, Turkey’’.
Εξάλλου, ο κ. Αμυράς εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η αναφορά έγινε εκ παραδρομής κλείνει την επιστολή του με την ευχή για άμεση διόρθωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα