Ποιος θα είναι ο νέος πλανητάρχης

H ώρα της κάλπης έφτασε στις ΗΠΑ. Χίλαρι Κλίντον και Ντοναλντ Τραμπ διασταυρώνουν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου τα ξίφη τους στις αμερικανικές εκλογές με έπαθλο μια θέση στο Λευκό Οίκο.

Η προεκλογική αντιπαράθεση των δύο πλευρών έγινε μέσα σε κλίμα πόλωσης με βαριές κουβέντες να ξεστομίζονται εκατέρωθεν με τον Ρεπουμπλικάνό μάλιστα υποψήφιο να μιλά ακόμα και για φυλάκιση της Χίλαρι αν αναλάβει εκείνος την εξουσία.

Η εκλογική διαδικασία

Οι περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανό πρόεδρο .Το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης 8/11, θα ανοίξουν οι κάλπες στις 50 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον DC, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Οι κάλπες θα κλείσουν το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε και θα αρχίσει αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων, με την πρώτη εικόνα για το ποιος θα κόψει το νήμα να αναμένεται περί τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα). Νωρίτερα, με το κλείσιμο της κάλπης, θα γίνουν γνωστά τα exit polls, που θα δώσουν το κλίμα και μια πρώτη εκτίμηση για το ποιός θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο νέος πρόεδρος δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν τις 20 Ιανουαρίου
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά σε ότι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα, την Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, οι εκλέκτορες της κάθε πολιτείας συνεδριάζουν ώστε να ρίξουν επισήμως τις ψήφους τους. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα στέλνονται στη Γερουσία και ανακοινώνονται στις 6 Ιανουαρίου.
O νέος πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις Πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της τελευταίας απογραφής.

Έτσι κάποιες πολιτείες είδαν μείωση των εκλεκτόρων, κάποιες αύξηση. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.
Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται 270, δηλαδή οι μισοί του 538 + 1.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, παραδίδοντας τα… κλειδιά στον διάδοχό του.

Έθνος πιο διαιρεμένο από ποτέ

Όποιος κερδίσει στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης θα αντιμετωπίσει ένα έθνος, που έχει γίνει πιο απαισιόδοξο και δείχνει πιο διαιρεμένο από ποτέ, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής, σύμφωνα με την τελική εθνική δημοσκόπηση των NBC News / Wall Street Journal, της προεδρικής αναμέτρησης του 2016.
Εξήντα τέσσερα τοις εκατό των πιθανών ψηφοφόρων, αναφέρουν ότι η εκλογή του επόμενου Προέδρου, έχει κάνει το έθνος πιο διαιρεμένο, έναντι 23 τοις εκατό, που θεωρούν ότι το έκανε πιο ενωμένο.

Επιπλέον, το 62 τοις εκατό των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης, υιοθετεί ένα αρνητικό μοτίβο σκέψης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Και οι 6 στους 10 ψηφοφόρους αναφέρουν ότι η εκλογή Τραμπ ή Κλίντον, τους έχει κάνει λιγότερο περήφανους, σε σύγκριση με το απειροελάχιστο ποσοστό, της τάξεως του 12 τοις εκατό, που δήλωνε κάτι ανάλογο για τις ΗΠΑ, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Σε αυτές οι εκλογές, δεν φαίνεται πουθενά ελπίδα, παρά μόνο φόβος και απαισιοδοξία…

Ο φόβος και η διαίρεση που σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Τραμπ, αποτελεί απειλή για τον αμερικανικό λαό και ο αντίστοιχος φόβος από την άλλη, που διατυμπανίζει η Χίλαρι Κλίντον, ότι θα κυριαρχήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών πάντως, έχουν αρνητική γνώμη και για τους δύο.

Τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ παραμένουν οι πιο αντιλαϊκοί προεδρικοί υποψήφιοι στην ιστορία, στη δημοσκόπηση των NBC / WSJ.
Πενήντα εννέα τοις εκατό των πιθανών ψηφοφόρων έχουν σχηματίσει αρνητική άποψη για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ενώ το 53 τοις εκατό, τρέφει αρνητικά συναισθήματα για την κα Κλίντον.

Έτσι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει αυτές τις εκλογές, είναι πασιφανές ότι ο επόμενος πρόεδρος θα αισθάνεται κάπως άβολα, απέναντι στους αγανακτισμένους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν ζητήθηκε μάλιστα από τους ψηφοφόρους η γνώμη τους, για τις διαμάχες και τα τρωτά σημεία Κλίντον και Tραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, 76 τοις εκατό είπαν ότι σημαντικός παράγοντας στην ψήφο τους, είναι εάν όντως ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει τα φόντα να επιδείξει την ιδιοσυγκρασία (εκφράζουν αμφιβολία γι’ αυτό) που απαιτείται σε διάφορους τομείς, για να υπηρετήσει κανείς το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Εξήντα-πέντε τοις εκατό εξέφεραν την ίδια άποψη, σε ότι αφορά τα σχόλια και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους, ο κ. Τραμπ.

Για την Χίλαρι Κλίντον, το 58 τοις εκατό αναφέρει ότι η υπόθεση του ιδιωτικού «server» της, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην λήψη της τελικής απόφασής τους και το 50 τοις εκατό είπαν το ίδιο, σε ότι αφορά την πρόσφατη έρευνα των emails από την ομοσπονδιακή υπηρεσία, μιας έρευνας σε νέα ηλεκτρονικά μηνύματα, που θα μπορούσαν και αυτά να σχετίζονται με τη χρήση του ιδιωτικού σέρβερ της Κλίντον.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο 3 με 5 Νοεμβρίου, σε 1282 άτομα που είναι “πιθανό” να ψηφίσουν (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600 που ερωτήθησαν από κινητό τηλέφωνο) και έχει περιθώριο σφάλματος συν-πλην 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως, είναι ένα: Ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει αύριο να νικήσει το φόβο του; Διότι τότε όλα θα είναι δυνατά.

Γιατί όπως είχε πει και ο Ρούσβελτ «το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι τον ίδιο μας το φόβο».

Οι βασικές θέσεις των υποψηφίων

Ακολουθούν οι βασικές θέσεις των δύο υποψηφίων:

Οικονομική πολιτική

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι οι πλούσιοι, και όχι η μεσαία τάξη, θα είναι αυτοί που θα δουν να αυξάνονται οι φόροι τους. Η υποψήφια των Δημοκρατικών στηρίζει τη φορολογική πρόταση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, η οποία προβλέπει φορολογικό συντελεστή 30% για όσους κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια το χρόνο. Η Κλίντον έχει επίσης ζητήσει να επιβληθεί επιπλέον φόρος 4% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 5 εκατ. δολάρια το χρόνο, ενώ έχει μιλήσει για αύξηση του φόρου κληρονομιάς για τα ακίνητα καθώς και για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τις δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με ανάλυση του Tax Policy Center, το 1% των Αμερικανών, που έχουν και τα υψηλότερα εισοδήματα, θα καταβάλουν περίπου τα τρία τέταρτα των φορολογικών αυξήσεων της Κλίντον.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει προτείνει να αντικατασταθούν οι επτά φορολογικές κλίμακες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή, με τρεις και οι φορολογικοί συντελεστές να διαμορφωθούν στο 12%, το 25% και το 33%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που ισχύει σήμερα είναι 39,6%.

Παράλληλα, θέλει να καταργήσει το φόρο ακινήτων και να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% από το 35%. Το σχέδιό του θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος τις δαπάνες για τα παιδιά τους και θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη μέσω της ισχύουσας πίστωσης φόρου για πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, θα δώσει έξι εβδομάδες πληρωμένης άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες. Σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού Tax Foundation, το τελευταίο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 5,9 τρισεκ. δολάρια σε έσοδα μέσα σε 10 χρόνια. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Tax Foundation, το 1% των Αμερικανών, που ανήκουν στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό, ενώ αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 1,9%.

Μετανάστευση

Χίλαρι Κλίντον

Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ένθερμο υποστηρικτή των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η Κλίντον έχει υποσχεθεί να προτείνει μια ευρεία νομοθεσία τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής της για να αναδιαρθρώσει το σύστημα μετανάστευσης και να καθιερώσει μια διαδικασία προκειμένου οι παράτυποι μετανάστες να αποκτούν μόνιμη άδεια παραμονής και υπηκοότητα. Έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί τα προεδρικά διατάγματα του Μπαράκ Ομπάμα, τα οποία απέτρεψαν την απέλαση περίπου 4 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών, ένα σχέδιο που πρόσφατα μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ντόναλντ Τραμπ

Τα σχέδια του Τραμπ να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ έχουν γίνει το ‘σήμα κατατεθέν’ της εκστρατείας του. Ο Τραμπ ξεκίνησε τη προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και έχει πει ότι θα επιμείνει το κόστος κατασκευής του να καλυφθεί από τη γειτονική χώρα, ενώ δεσμεύθηκε να απελάσει τα 11 εκατ. περίπου μεταναστών που βρίσκονται παράτυπα στις ΗΠΑ.

Επίσης ζήτησε να απαγορευθεί τελείως η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σαντ Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Θέλει ακόμα να μην δίδεται υπηκοότητα σε όσους γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και είναι παιδιά αλλοδαπών. Στη συνέχεια, άμβλυνε τις θέσεις αυτές.

Τον Ιούνιο, μίλησε για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μεταναστών από περιοχές που θεωρούνται πυρήνες των τρομοκρατών. Στα μέσα Αυγούστου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεργαστεί με κάποιους μετανάστες, που πληρώνουν φόρους προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να απελαθούν εκατομμύρια μεταναστών.

Ρύθμιση της Wall Street

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον έχει υποσχεθεί να διατηρήσει το νόμο χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης Dodd-Frank του 2010 που τέθηκε σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα για να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Wall Street. Έχει προτείνει την επιβολή τελών στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το μέγεθος και το επίπεδο κινδύνων που εγείρουν καθώς και αυστηρότερες πολιτικές για όσους διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί την «αποξήλωση» του νόμου Dodd-Frank του 2010 για τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για αυτό. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα ζητά να επανέλθει σε ισχύ ο νόμος Glass-Steagall, της δεκαετίας του 1930, που επιβάλλει το διαχωρισμό των επενδυτικών τραπεζών από αυτές που προσφέρουν καταθετικά προϊόντα.

Ισλαμικό Κράτος

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον έχει δεσμευθεί να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος και έχει πει ότι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της οργάνωσης είναι να εξαλειφθούν τα προπύργιά του στο Ιράκ και τη Συρία. Παίρνοντας αποστάσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα, στηρίζει τη δημιουργία μια ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία και έχει ζητήσει την εντατικοποίηση της αεροπορικής εκστρατείας από τη συμμαχία που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Κλίντον έχει πει ότι θα αποστείλει πρόσθετες αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για να συνδράμουν τις αραβικές και κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, αλλά είναι αντίθετη στο να σταλούν πρόσθετα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα στην περιοχή.

Η Κλίντον έχει πει ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να μοιράζονται τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών με πιο αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να αποτρέπουν πιθανές επιθέσεις. Παράλληλα, έχει καλέσει τις εταιρίες της Silicon Valley να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να εντοπίσουν τους τρόπους στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτος στο διαδίκτυο.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά έχει πει ότι θα διαλύσει την οργάνωση. Λέει ότι κρατά τις λεπτομέρειες της στρατηγικής του κρυφές προκειμένου να μην αποκαλυφθούν στον εχθρό. Έχει πει ότι ίσως χρειαστούν 30.000 αμερικανικά στρατεύματα για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή αλλά δεν έχει δεσμευθεί ότι θα αναπτύξει μια τέτοια δύναμη αυτού του μεγέθους. Για να αντιμετωπίσει ύποπτους τρομοκράτες, έχει προτείνει να αλλάξουν οι διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση βασανιστηρίων από το στρατό. Έχει προτείνει επίσης να δολοφονούνται τα μέλη της οικογένειας των τρομοκρατών προκειμένου να αποθαρρύνονται οι ομοϊδεάτες τους. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε από εν αποστρατεία και εν ενεργεία στρατιωτικούς, ο Τραμπ αναδιπλώθηκε σε κάποιες από αυτές τις θέσεις – αλλά όχι τελείως.

Ο Τραμπ έχει πει ότι είναι αντίθετος στο να γίνουν δεκτοί στη χώρα πρόσφυγες από τη Συρία και αντί αυτού έχει πει ότι θα δημιουργήσει «ζώνες ασφάλειας» στην περιοχή, που υποστηρίζει ότι θα χρηματοδοτηθούν από τα κράτη του Κόλπου.

Ρωσία

Χίλαρι Κλίντον

Πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν πει στο Reuters ότι πιστεύουν πως η Κλίντον θα έχει μια πιο σκληρή γραμμή στη Ρωσία απ’ ό,τι ο Ομπάμα ή ο Τραμπ. Η ίδια η Κλίντον έχει πει ότι πιστεύει πως Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από την παραβίαση των συστημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ο σύμβουλός της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει πει ότι η Κλίντον θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρωσική «επιθετικότητα στην Ευρώπη».

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα έχει μια «πολύ, πολύ καλή» σχέση με τη Ρωσία. Έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι καλύτερος ηγέτης από τον Ομπάμα. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από της δυνάμεις της Δύσης.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τις αμυντικές τους δεσμεύσεις. Τον Ιούλιο, δήλωσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ, θα εξετάσει κατά πόσο η χώρα αυτή έχει υπάρξει συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις πριν την υπερασπιστεί.

Κίνα

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον ήταν βασικός παίκτης στη «στροφή» του Ομπάμα προς την Ασία, όταν υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2013. Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά τα όποια εμπορικά ζητήματα προκύψουν και «θα επιβάλει επιπτώσεις» στην Κίνα σε περίπτωση κατάχρησης της θέσης στο διεθνές εμπόριο. Παράλληλα, αντιτίθεται στο να δοθεί στην Κίνα καθεστώς οικονομίας αγοράς. Έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις επιδόσεις της Κίνας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει χαρακτηρίσει τη σημερινή δυναμική μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως «μια από τις σχέσεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση», αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι οι δύο χώρες έχουν μια «θετική, συνεργατική και ολοκληρωμένη σχέση».

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει καταστήσει την κριτική των εμπορικών πρακτικών της Κίνας κεντρικό θέμα σημείο της εκστρατείας του. Έχει δεσμευθεί να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χώρα συναλλαγματικής χειραγώγησης και να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα. Έχει εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Χωρών στις δύο πλευρές του Ειρηνικού, TPP. Αν και η εμπορική συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Κίνα, ο Τραμπ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να μπει από την «πίσω πόρτα».

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Χίλαρι Κλίντον

Η Κλίντον θέλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας επενδύοντας στην μεταποίηση, την τεχνολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μικρές επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να ενισχύσει τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τους φόρους που θα καταβάλουν οι οικονομικά ισχυρότεροι Αμερικανοί. Υποστηρίζει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τα σχέδιά της θα δημιουργήσουν 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία 25 εκατ. θέσεων εργασίας σε 10 χρόνια, λέγοντας ότι πολλές θέσεις απασχόλησης, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, χάνονται προς όφελος άλλων χωρών. Υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στις υποδομές, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση των φόρων και η άρση ρυθμιστικών περιορισμών θα ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αμβλώσεις

Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί την πάγια γραμμή του Δημοκρατικού Κόμματος στο θέμα αυτό. Αντιτίθεται τις προσπάθειες να απαγορευθεί η διαδικασία αυτή μετά την 20η εβδομάδα κύησης. Αντιτίθεται στην νομοθεσία που αυστηροποιεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για όσους προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης και είναι υπέρ του να μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δίνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα άμβλωσης για θύματα βιασμού σε εμπόλεμες περιοχές.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ είπε τον Μάρτιο ότι οι αμβλώσεις θα είναι παράνομες και υποστήριξε «κάποιου είδους τιμωρίας» για τις γυναίκες που τις επιλέγουν. Το επιτελείο του γρήγορα υπαναχώρησε από αυτή τη δήλωση, ωστόσο, και υποστήριξε ότι ο υποψήφιος πιστεύει πως η νομιμότητα της διαδικασίας θα πρέπει να κρίνεται από τις ίδιες τις πολιτείες και οι όποιες ποινικές κυρώσεις να επιβάλλονται σε όσους παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και όχι στις γυναίκες που προσφεύγουν στην άμβλωση. Έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης απαγόρευσης της άμβλωσης για περιπτώσεις «βιασμού, αιμομιξίας και όπου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας».

Ο νόμος για τη χρήση όπλων

Χίλαρι Κλίντον

Αντίθετα με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η οπλοκατοχή αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα, κυρίως επειδή η Κλίντον έχει επαναλάβει τη θέση της για αυστηρότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά την αγορά και κατοχή όπλων. Η Κλίντον υποστηρίζει ότι η νομοθεσία θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε τα όπλα να μην φτάνουν στα χέρια όσων κακοποιούν μέλη των οικογενειών του και είναι υπέρ της απαγόρευσης όπλων στρατιωτικού τύπου, όπως τα χαρακτηρίζει.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ θεωρεί ότι κάποιες από τις επιθέσεις ενόπλων κατά πλήθους είναι αποτέλεσμα της χαλαρής νομοθεσίας για τα όπλα, λέγοντας ότι οι ένοπλοι θα μπορούσαν να επέμβουν και να σώσουν ζωές. Η επέκταση των δικαιωμάτων για τα όπλα είναι ένα από τα βασικότερα μηνύματα του Τραμπ τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ζητά να ενισχυθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να υπάρξει αυστηρότερη αντιμετώπιση των βίαιων κακοποιών.

Δικαιώματα των ομοφυλοφίλων

Η Κλίντον και ο Τραμπ βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές σε πολλά θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών. Η Κλίντον υποστηρίζει το δικαίωμα γάμου για ζευγάρια του ίδιου φύλου ενώ ο Τραμπ είναι αντίθετος.

Η Κλίντον είναι αντίθετη σε νόμο της Βόρειας Καρολίνας, που θεωρείται από την κοινότητα των διεμφυλικών – και όχι μόνο – ότι κάνει διακρίσεις, καθώς προβλέπει τη χρήση μιας δημόσιας τουαλέτας ανάλογα με το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης κάποιου. Ο Τραμπ είναι υπέρ αυτού του νόμου. Και ενώ η Κλίντον έχει κάνει γνωστές τις θέσεις για το θέμα αυτό, ο Τραμπ έχει μετά βίας παρουσιάσει τις δικές του.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο μέσος όρος των εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα 2,3% για την Κλίντον (45% έναντι 42,7% για τον κ. Τραμπ).
Η τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC η οποία δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής εμφανίζει την Χίλαρι Κλίντον να έχει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%.
Παράλληλα η Κλίντον εμφανίζεται να έχει το πλεονέκτημα της θετικής υποστήριξης, σημειώνει η δημοσκόπηση. Το 55% όσων την ψηφίζουν απάντησε ότι υποστηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 43% είπε το ίδιο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ εξηγούν ότι «κυρίως αντιτίθενται στην Κλίντον».
Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιεύσει πριν την τελευταία έρευνα της Κυριακής δίνει 47% στην υποψήφια των Δημοκρατικών και 45% στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.
Σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης την Κυριακή, η κ. Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό 44% και ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

Η προσέλευση σε Φλόριντα-Νεβάδα υπέρ της Κλίντον

Η αλματώδης αύξηση των εκλογέων που ψήφισαν νωρίς στη Φλόριντα και τη Νεβάδα μπορεί να αποβεί προς όφελος της Κλίντον
Σχεδόν 42 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη πάει στις κάλπες σε πολιτείες όπου επιτρέπεται να ψηφίσουν πρόωρα. Προσέλευση -ρεκόρ παρατηρήθηκε σε κρίσιμες πολιτείες, όπως η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα και η Φλόριντα, κάτι που μπορεί να αποβεί σε όφελος της Κλίντον. Κι αυτό γιατί πάρα πολλοί απ’ αυτούς που ψήφισαν ήδη είναι ισπανόφωνοι- η πλειοψηφία των οποίων στηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Univision για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον συγκεντρώνει την προτίμηση 67% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, σε σχέση με το 19% του Τραμπ, ο οποίος δεν τα πάει καλά με τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων μεταξύ όλων των μειονοτήτων στις ΗΠΑ, έχοντας επανειλημμένα εξοργίσει τους ισπανόφωνους με υποτιμητικές δηλώσεις για τις κοινότητές των.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των εταιρειών The Tarrance Group και Bendixen and Amandi, οι εγγεγραμμένοι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στη Φλόριντα προτιμούν την Κλίντον κατά 60% έναντι του Τραμπ με 30%. Στη Νεβάδα, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 72% για την Κλίντον και 19% για τον Τραμπ.

Οργή Τραμπ για τη νέα αθώωση Κλίντον

Μετά την απόφαση του FBI να κλείσει ξανά -και μάλιστα την υστάτη στιγμή – το φάκελο με τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσπαθώνει κατηγορώντας την υπηρεσία για «απρέπεια».

Μιλά τώρα για ένα «κατευθυνόμενο σύστημα» και δεσμεύεται πως η αντίπαλός του θα μπεί και πάλι στο μικροσκόπιο και θα «λογοδοτήσει».

Ο διευθυντής του FBI, Tζέιμς ΚόμεΪ, που είχε ανακινήσει την υπόθεση προκαλώντας χάος την τελευταία εβδομάδα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση, ανακοίνωσε πώς η νέα έρευνα δεν βρήκε τίποτε που να αλλάζει τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το καλοκαίρι η υπηρεσία του, δηλαδή ότι δεν συντρέχει λόγος να κινηθεί διαδικασία για την Κλίντον.

Το επιτελείο της Κλίντον δηλώνει ικανοποιημένο που λύθηκε ένα ζήτημα που παρέμενε εκκρεμές, αφού η δραματική αυτή τροπή ήρε ένα πέπλο αμφιβολίας για την υποψηφιότητα της υποψήφιας των Δημοκρατικών παραμονές της προεδρικής κάλπης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν την ανακοίνωση του FBI, έδιναν ένα προβάδισμα 4%-5% στην Κλίντον. Ενώ στο μέσο όρων των τελευταίων πανεθνικών δημοσκοπήσεων του RealClearPolitics η Κλίντον προηγείται με 1,8% (46,6% έναντι 44,8%) του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξεμάνη όταν έμαθε την απόφαση του FBI. Σε συγκέντρωσή του στε προάστιο του Ντητρόιτ ο Τραμπ επέμεινε ότι είναι αδύνατο να πρόλαβε σε τόσο σύντομο διάστημα να εξέτασε το FBI έως και 650.000 e-mails -σύμφωνα με τον αριθμό που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ-.

«Την προστατεύει ένα κατευθυνόμενο σύστημα. Ένα πλήρως κατευθυνόμενο σύστημα. Το λέω εδώ και καιρό αυτό”, είπε στους οπαδούς του στο Στέρλινγκ Χάιτς του Μίσιγκαν.

«Η Χίλαρι Κλίντον είναι ένοχη, το γνωρίζει, όπως το γνωρίζει το FBI και ο κόσμος και τώρα εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να αποδώσει δικαιοσύνη στην κάλπη στις 8 Νοεμβρίου.»

Η ίδια η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν ασχολήθηκε με τη νέα επιστολή του διευθυντή του FBI, αλλά το επιτελείο της είπε ότι ήταν βέβαιο εξ’ αρχής ότι η Δημοκρατική υποψήφια θα αθωονόταν.

«Μιλώντας στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσιρ η Κλίντον είπε ότι σήμανε η ώρα της αλήθειας για τη χώρα και οι Αμερικανοί πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα «στο διχασμό και την ενότητα».

«Δημοκρατικά πυρά» κατά του διευθυντή του FBI

Στελέχη κοντά στην έρευνα είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ όπως η Washington Post και οι New York Times ότι τα νέα μηνύματα που είχαν βρεθεί ήταν είτε αντίγραφα κάποιων e-mails που είχαν ήδη εξεταστεί, είτε είχαν προσωπικό περιεχόμενο.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρηντ, είπε ότι το συμπέρασμα του Κόμεϊ «καταδεικνύει την ανευθυνότητα» με την οποία χειρίστηκε την υπόθεση στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ενημέρωσε με επιστολή του το Κογκρέσο την ανακίνηση έρευνας για την κ. Κλίντον.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησαν ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουν «πολλές ερωτήσεις για τη διαχείριση αυτής της έρευνας από το FBI».
Η επικεφαλής των Δημοκρατικών της Βουλής Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι τα τελευταία συμπεράσματα του FBI για τα emails της Χίλαρι Κλίντον «πρέπει εν τέλει να κλείσουν την πόρτα σε αυτό το ρεπουμπλικανικό τσίρκο».

«Η ζημιά έχει ήδη γίνει…»

Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί το FBI να «αθώωσε» τελικά την Κλίντον, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η υπόθεση κυριάρχησε στην πολιτική συζήτηση των τελευταίων δύο εβδομάδων κι οι Δημοκρατικοί πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Αν και η Κλίντον σταθεροποίησε τα ποσοστά της -και τις ελπίδες εκλογής της- η πιθανότητα σαρωτικής νίκης στο Κογκρέσο είναι πλέον πενιχρή.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών θα εστιάσει τώρα στο τελικό μήνυμα της καμπάνιας της, ενώ ο εκκεντρικός μεγιστάνας θα συνεχίσει να κατηγορεί την αντίπαλό του για διαφθορά και προστασία που της παρέχει ένα ξεπουλημένο σύστημα. Ο κονιορτός που σήκωσε η ανακίνηση της ιστορίας των e-mails δεν θα έχει κατακαθίσει πλήρως όταν οι Αμερικανοί θα πάνε στις κάλπες..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα