Ποιος κυβερνά τη Super League;

Όταν το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να δημιουργήσει τη SuperLeague, οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με κύρια επιχειρήματα ότι ο αποχωρισμός θα διέλυε –όπως κι έγινε τελικά– τις δύο μικρότερες κατηγορίες Β΄ και Γ΄ Εθνική. Η επιμονή όμως του Παναθηναϊκού μέσω της οικογένειας Βαρδινογιάννη και με αιχμή του δόρατος τις παρεμβάσεις Ρουσόπουλου, έπεισαν τελικά ακόμη και τον αντίθετο για τη θεσμοθέτησή της τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό να πει το «ναι». Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2006, άρχισε η λειτουργία της SuperLeague, με πρώτο πρόεδρο τον Πέτρο Κόκκαλη και μετέπειτα τους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Κώστα Πηλαδάκη, Δημήτρη Θανόπουλο, Νίκο Πατέρα, Βαγγέλη Μαρινάκη και Απόστολου Παπουτσάκη.

Οι παραπάνω πρόεδροι ως επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως ήταν φυσικό, θεώρησαν ότι μπορούν να διοικήσουν τη SuperLeague με τον ίδιο τρόπο που διοικούσαν τις επιχειρήσεις τους, δηλαδή με εντολές σε γενικούς διευθυντές κ.λπ., και με την κατά διαστήματα ενημέρωσή τους για τυχόν λεπτομέρειες. Έτσι, το Νο1 της SuperLeague από την πρακτική αυτή έγινε εξ αντικειμένου ο πρώην γενικός διευθυντής Πατρίκ Κομνηνός και ο αποβιώσας νομικός σύμβουλος Τζώνυ Βεκρής. Οι παραπάνω πρόεδροι είναι αμφίβολο εάν πήγαιναν στο κτίριο της SuperLeague μία φορά την εβδομάδα, εξαιρουμένων των ημερών συνεδριάσεως του Δ.Σ. Όπως ήταν φυσικό, ο Πατρίκ με τον Τζώνυ ασχολούντο με όλα τα θέματα της Λίγκας και υπέγραφαν κάθε εξερχόμενο έγγραφοενημερώνοντας πού και πού τους εκάστοτε προέδρους για τις ενέργειές τους.

Αργότερα τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο νομικός Γιάννης Οικονομάκης, δικηγόρος του Πανιωνίου και προσωπικά του Κώστα Τσακίρη. Μετά δε την αποχώρηση του Πατρίκ Κομνηνού, χρέη γενικού διευθυντού ανέλαβε ο Μιχάλης Αναγνώστου.

Όπως ήταν φυσικό, η λειτουργία της SuperLeague συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο, παρά το γεγονός ότι οι μετέπειτα πρόεδροι Γιάννης Μώραλης, Τάκης Αγραφιώτης και Γιώργος Μποροβήλος είχαν αλλάξει τακτική και η παρουσία τους στα γραφεία της Λίγκας ήταν σχεδόν καθημερινή.Αυτό όμως δεν άλλαξε τις… συνήθειες των… κουμανταδόρων της SuperLeague, δηλαδή κατά κύριο λόγο του νομικού Γιάννη Οικονομάκη και κατά δεύτερο λόγο του γενικού διευθυντή Μιχάλη Αναγνώστου.

Με λίγα λόγια δηλαδή, το γενικό πρόσταγμα είχε ο Γ. Οικονομάκης, αφού χωρίς την έγκρισή του –υποτίθεται για το νομικό μέρος– κανένα έγγραφο δεν έφευγε από τη SuperLeague και κανένα έγγραφο από τα εισερχόμενα δεν διεκπεραιώνετο χωρίς να έχει τον τελευταίο λόγο. Και εδώ αρχίζουν τα «παιχνίδια» του αφανούς κουμανταδόρου Γιάννη Οικονομάκη. Κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών τίποτε δεν γινόταν στη Λίγκα χωρίς την έγκρισή του. Βεβαίως, για να πετύχει τον σκοπό του, έπρεπε να μην έχει αντιδράσεις από τους «μεγάλους» της SuperLeague. Έτσι, ο Ολυμπιακός, που κυριαρχούσε στον συνεταιρισμό, ποτέ δεν είχε πρόβλημα, αφού κάθε αίτημά του (ορισμός αγώνων, παρατηρητές κ.λπ.) είχαν άμεση ανταπόκριση. Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, κάθε αίτημά του που δεν συγκρουόταν με τον Ολυμπιακό γινόταν επίσης άμεσα αποδεκτό. Την ίδια τακτική ακολουθούσε και με μικρότερες ομάδες, πουλώντας εκδουλεύσεις με την ικανοποίηση μικροαιτημάτων των ομάδων αυτών.

Με λίγα λόγια, έχοντας εξασφαλίσει την εύνοια των περισσοτέρων μελών της SuperLeague, διοικούσε τη Λίγκα με έγγραφα που διακινούντο με υπογραφή του Μιχάλη Αναγνώστου κατόπιν εγκρίσεώς του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Τον περασμένο Σεπτέμβριο έκπληκτος ο τότε πρόεδρος Τάκης Αγραφιώτης έμαθε από τον ΟΠΑΠ ότι η  SuperLeague με έγγραφο του Μιχ. Αναγνώστου αναγνώριζε το δίκαιο του Οργανισμού σε σχετική διαμάχη μεταξύ ΟΠΑΠ, SuperLeague και Nova, διαμάχη που αφορούσε ορισμένα συμβατικά δικαιώματα διαφημιστικής υφής. Όπως ήταν φυσικό, ο Αγραφιώτης ερεύνησε το θέμα και μεγάλα δικηγορικά γραφεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο του Μιχ. Αναγνώστου προς τον ΟΠΑΠ κατά παραγγελία Γ. Οικονομάκη ήταν νομικά εσφαλμένο και μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη Λίγκα. Ο Αναγνώστου είπε ότι το έγγραφο συνετάγη από τον Οικομάκη, και ο Οικονομάκηςείπε ότι η σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και SuperLeague υπεγράφη από τον Γιάννη Μώραλη, χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι υπεγράφη κατόπιν γνωμοδότησής του. Δηλαδή, και έκανε λάθος, κατά τη σύνταξη της σύμβασης, και πήγε να ρίξει την ευθύνη στον Γιάννη Μώραλη,καιεξέθεσε νομικά τη Λίγκα βάζοντας τον Αναγνώστου να στείλει σχετικό έγγραφο στον ΟΠΑΠ. Τόσο καλά…

Σε άλλα θέματα, που αφορούσαν οικονομικές απαιτήσεις ποδοσφαιριστών, κατόπιν ενεργοποίησης ποινών σύμφωνα με το ποδοσφαιρικό μνημόνιο, ο Γ. Οικονομάκης ενεργούσε ως δικηγόρος των δικηγόρων των ποδοσφαιριστών, και όχι ως δικηγόρος της Λίγκας και κατά συνέπεια δικηγόρος των ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενεργοποίηση ποινής από τον ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου Γιαννούλη, η οποία σύμφωνα με το sitesoccerplus κατετέθη στη SuperLeague προ δέκα ημερών και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.Προφανώς, ο Γ. Οικονομάκης ως γνήσιος πάνθηρας εξαφάνισε το χαρτί αυτό, ώστε ο Πανιώνιος να μην έχει συνέπειες.

Όταν ο Γιάννης Αλαφούζος κυνηγούσε τον ΟΦΗ, προβάλλοντας τη θέση του υγιούς ανταγωνισμού –κάτι για το οποίο είχε κάθε δίκιο, αν όμως αυτό εφαρμοζόταν για όλες τις ομάδες ανεξαιρέτως–, προφανώς ξέχασε να ρωτήσει τον δικηγόρο της Λίγκας εάν υπήρχε η ίδια συμπεριφορά για όλες τις ΠΑΕ. Γιατί στην περίπτωση αυτή ο Γ. Οικομάκης θα έπρεπε να αιτιολογήσει την αδράνεια της Λίγκας, ή μάλλον την αδράνεια τη δική του να απαιτήσει από τη Λίγκα να γίνει ανάκληση της προσωρινής διαταγής με την οποία ο Άρης Θεσσαλονίκης κατάφερε να παίζει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να ενοχληθεί από κανέναν και να υποβιβαστεί τελικά βαθμολογικά μέσα στα γήπεδα. Τότε, προφανώς η απάντηση του δικηγόρου της Λίγκας θα ήταν ότι δεν έπρεπε ο συνεταιρισμός να τα βάλει με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού και ακραιφνή Αριανό, Γιάννη Ιωαννίδη. Για τόσο υγιή ανταγωνισμό μιλάμε…

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, την εκδίκαση υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων που αφορούσε τον ΟΦΗ, ο ίδιος κατέθεσε ψευδώς ότι η απόφαση της αφαίρεσης των τεσσάρων βαθμών για το παιχνίδι που δεν έγινε με τον Ατρόμητο Αθηνών, έγινε από τον πρόεδρο Γιώργο Μποροβήλο και όχι με απόφαση του Δ.Σ. Αποτέλεσμα ήταν η Επιτροπή Εφέσεων να κρίνει ότι είναι αναρμόδια να δικάσει απόφαση προέδρου και όχι του Δ.Σ. Και όλα αυτά εν αγνοία του Γιώργου Μποροβήλου.

Και το τελευταίο κρούσμα ήταν όταν ο ορισθείς από τον Γ. Οικονομάκη δικηγόρος της Λίγκας σε εκδίκαση στο Ηράκλειο της Κρήτης παρέστη και ως δικηγόρος του Παναθηναϊκού, εκθέτοντας έτσι ανεπανόρθωτα τη Λίγκα. Και βέβαια, για μια ακόμη φορά, το γεγονός αυτό έφτανε στον πρόεδρο της SuperLeagueΓιώργο Μποροβήλο εκ των υστέρων.

Και να σκεφτεί κανείς ότι για όλες τις παραπάνω ενέργειές του οι ετήσιες αποδοχές του Γιάννη Οικονομάκη ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ… Κατά συνέπεια, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για οικονομική κρίση. Για κρίση συνειδήσεως όμως;

Τον τελειώνουν με συνοπτικές διαδικασίες

Όπως είναι γνωστό, όλα τα… ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος. Μεγάλη μερίδα ΠΑΕ αλλά και ΠΑΕ εκ των ηγητόρων της SuperLeague έχουν πλήρως αντιληφθεί τον ρόλο του Γιάννη Οικονομάκη και ήδη ετοιμάζονται να τον στείλουν σπίτι του  με συνοπτικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα