«Ποιος μοίρασε το “αραβικό φυλλάδιο” οδηγιών για την παράνομη είσοδο προς τα Σκόπια;»

Τις δραματικές συνέπειες για τους ίδιους τους πρόσφυγες–μετανάστες αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας από την πολιτική απάθειας (όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος) με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση στην Ειδομένη, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα ο κ. Δένδιας ζητεί από την Κυβέρνηση ενημέρωση σχετικά με την προέλευση και διακίνηση του εγγράφου «οδηγιών» στα αραβικά που κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους στην απέλπιδα έξοδο της Καθαράς Δευτέρας 14 Μαρτίου, τον έλεγχο / διαπίστευση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ειδομένης και τις επίσημες ενέργειες της χώρας, αν υπήρξαν, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναντι της Κυβέρνησης των Σκοπίων σχετικά με την κραυγαλέα παράνομη εξ επόψεως διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου επιχείρηση βιαίας επιστροφής προσφύγων–μεταναστών που, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων σε ΜΜΕ, φέρεται να οργάνωσε σε βάρος τους.

Στην ερώτησή του ο «γαλάζιος» βουλευτής αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Θέμα: Μετακίνηση προσφύγων – μεταναστών προς και από τα Σκόπια εν αγνοία των ελληνικών αρχών

Η τραγική –και για ορισμένους εξ αυτών δυστυχώς μοιραία– περιπέτεια των προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν την Κ. Δευτέρα 14 Μαρτίου την απέλπιδα έξοδο προς τα Σκόπια, δεμένοι σ’ ένα σκοινί, μέσω του χειμάρρου Μάλα Ρέκα, συνιστά τη δραματική αποκορύφωση των συνεπειών της πολιτικής απάθειας με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση στην Ειδομένη.

»Σαν τρίτος, αδιάφορος παρατηρητής, επιτρέπει επί πολλές εβδομάδες χιλιάδες άνθρωποι να συνωστίζονται στη λάσπη ενός αυτοσχέδιου καταυλισμού, να υποφέρουν από το κρύο και τις ασθένειες, να παρασύρονται από εικασίες, φήμες και ανυπόγραφα φυλλάδια ανωνύμων συντακτών που δρουν στην περιοχή ανεξέλεγκτοι, να άγονται και φέρονται από αδίστακτους διακινητές, να διασχίζουν με κίνδυνο της ζωής τους τα σύνορα και να ‘επιστρέφονται’ από τις αρχές των Σκοπίων, παράνομα και βίαια, στο ελληνικό έδαφος μέσα από τρύπες στο φράκτη που οι τελευταίες εγκατέστησαν στη μεθόριο!

»Τα περιστατικά αυτά καταδεικνύουν την πλήρη – εκ μέρους της Κυβέρνησης – απώλεια ελέγχου της κατάστασης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη κι αλλού, εκθέτει τη χώρα διεθνώς, εκμηδενίζει τη διαχειριστική της επάρκεια ως υπευθύνου κράτους – μέλους της ζώνης Σένγκεν να τηρήσει στοιχειώδεις διαδικασίες στα προς βορρά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και – αναπόφευκτα – υπονομεύει βαθιά τη διπλωματική της δυνατότητα να διαπραγματευθεί την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί

α) Από πού προήλθε το ‘έγγραφο οδηγιών’ για την παράνομη είσοδο προς τα Σκόπια, το οποίο φαίνεται ότι προκάλεσε την απέλπιδα έξοδο της 14ης Μαρτίου.

β) Πόσες και ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με ποιο ρόλο, ποια χρηματοδότηση και ποιο έλεγχο / διαπίστευση από την Κυβέρνηση δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ειδομένης.

γ) Πόσοι πρόσφυγες – μετανάστες αποχώρησαν προς τα Σκόπια την 14η Μαρτίου και πόσοι ‘επιστράφηκαν’ στη χώρα μας από τις αρχές του κράτους αυτού.

δ) Σε ποιες επίσημες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί αφενός προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφετέρου έναντι της Κυβέρνησης των Σκοπίων για την κραυγαλέα παράνομη εξ επόψεως διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου επιχείρηση βιαίας επιστροφής προσφύγων – μεταναστών που, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων σε ΜΜΕ, φέρεται να οργάνωσε σε βάρος τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα