Πολιτικά παιχνίδια με το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Την ευκαιρία να δηλώσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατασκευής νέου γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βρήκε ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου, Γιώργος Καμίνης!

Ο κ. Καμίνης, αφού δήλωσε Παναθηναϊκός, επέμεινε στην εφαρμογή του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, Λεωφόρου – Βοτανικού, εξωτερικεύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις προθέσεις του για το χώρο που στεγάζεται σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Είπε μάλιστα, πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι χαρακτηρισμένος «χώρος πρασίνου» και πως πρέπει να γίνει ένα όμορφο πάρκο! Επίσης, άφησε αιχμές, χωρίς να τον κατονομάζει, κατά του Νικήτα Κακλαμάνη, λέγοντας πως κάποιοι πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης και τώρα μιλάνε για παραμονή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο…

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καμίνης αγνοεί ή δεν επιθυμεί να λάβει υπόψιν του τις επιθυμίες του Παναθηναϊκού. Επίσης, αγνοεί ή δεν επιθυμεί να λάβει υπόψιν του την αδυναμία της ΠΑΕ, αλλά και του Ερασιτέχνη, να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου σύγχρονων προδιαγραφών και εγκαταστάσεων για όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά. Πολύ δε περισσότερο, σε ότι αφορά στο οικονομικό, όταν οι Τράπεζες αρνούνται να συνάψουν δανειακές συμβάσεις και να χρηματοδοτήσουν ανάλογα έργα σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομικής ζωής της χώρας μας, τουλάχιστον στην ατυχή συγκυρία που διανύουμε.

Ο κ. Καμίνης επίσης, αγνοεί, ή δεν επιθυμεί να λάβει υπόψιν του, ότι ναι μεν έχει χαρακτηριστεί χώρος πράσινου το γήπεδο της Λεωφόρου, αλλά υπάρχει όρος απαράβατος στη Διπλή Ανάπλαση, ότι μόνον όταν και αν κατασκευαστεί το νέο γήπεδο, θα παραχωρηθεί στο Δήμο η Λεωφόρος και θα μπορεί να γκρεμιστεί. Μετέπειτα, βέβαια, προέκυψαν διάφορα νομικά τεχνάσματα και πλέον η Λεωφόρος μπορεί να κατεδαφιστεί, αν καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Όμως αυτή η περίπτωση ΔΕΝ προβλέπεται στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο επικαλείται ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης, ο κ. Καμίνης αγνοεί, ή δεν θέλει να λάβει υπόψιν του, πως σύμφωνα με το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατασκευή Εμπορικού Κέντρου γνωστών συμφερόντων, καθώς μεγάλο μέρος των στρεμμάτων που απαιτούνται, αποτελούν προσφορά της εν λόγω εταιρείας, ακριβώς για το σκοπό της «συνδεδεμένης» κατασκευής γηπέδου και Εμπορικού Κέντρου. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το γεγονός ότι ο Ελαιώνας – Βοτανικός, είναι χαρακτηρισμένος ως «Μητροπολιτικό Πάρκο» με Προεδρικό Διάταγμα. Όχι «χώρος πράσινου», αλλά Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως ήταν και το Γουδί, στο οποίο αρχικά είχε οριστεί να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο των «πράσινων», αλλά δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

Επίσης, ο κ. Καμίνης αγνοεί ή δεν επιθυμεί να λάβει υπόψιν του, ότι για την κατασκευή του γηπέδου στο συγκεκριμένοι χώρο, συν του εμπορικού κέντρου, συν του πάρκιν που πρέπει να διαθέτει ένα γήπεδο για να ανταποκρίνεται στις επιταγές της UEFA, συν τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, συν το γήπεδο Μπάσκετ που προβλέπεται στη Διπλή Ανάπλαση, συν το νέο Δημαρχειακό Μέγαρο, που επίσης προβλέπεται στη Διπλή Ανάπλαση, καταστρατηγείται ο συντελεστής δόμησης που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Ο συντελεστής δόμησης ήταν ένας από τα πολλούς λόγους για τον οποίο δεν προχώρησε εδώ και χρόνια το έργο, παρότι εγκαινιάστηκε πολλάκις, κόπηκαν μέχρι και… έξι κορδέλες και διοργανώθηκαν πάνω από δέκα εορταστικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις προς τιμήν του… νέου «πράσινου παλατιού»!

Μπορεί μέσω… νομικίστικων διεργασιών να έχουν ανοίξει διάφοροι δρόμοι, προς διάφορες επιλογές για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά η ουσία είναι μία. Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τα κονδύλια που απαιτούνται, για την κατασκευή σύγχρονου γηπέδου στον Βοτανικό. Ας δούμε τι δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων:

«Είμαι Παναθηναϊκός. Ο δήμαρχος της Αθήνας έχει καθήκον να στέκεται δίπλα στην ομάδα και να προσπαθεί να συμφιλιώσει την ομάδα με τα συμφέροντα της πόλης. Ο δήμος της Αθήνας και επί του προκατόχου μου και επί τώρα, έχει δεσμεύσει εκατομμύρια στο Βοτανικό για να γίνει το γήπεδο της ομάδας. Τα λεφτά από το πράσινο ταμείο, 9 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απαλλοτριώσεις και να γίνουν χώροι πρασίνου, αλλά θεωρήσαμε ότι είναι τεράστια επένδυση να γίνει το γήπεδο της ομάδας στο Βοτανικό και να απαλλοτριωθούν εκεί θύλακες που δεν είχαν γίνει, στο Βοτανικό.

Άποψή μου είναι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ένα σύγχρονο γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και πρέπει να εξηγήσει κάποιος, κάποια στιγμή, στους δημότες τι σημαίνει αυτό. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδος και γι’ αυτό ο δήμος συμπαραστάθηκε στην ομάδα και δόθηκε παράταση πέντε ετών στη Λεωφόρο και έγιναν και έργα εκεί. Ακούω, όμως, κάποιους που λένε τώρα να παραμείνει γήπεδο η Λεωφόρος και ήταν εκείνοι που είχαν πρωταγωνιστήσει στη Διπλή Ανάπλαση και στο να γίνει γήπεδο στο Βοτανικό. Μην ξεχνάμε από τη μία μέρα στην άλλη και μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα