Στο πλευρό του Τσακυράκη 14 πανεπιστημιακοί

Αλλεπάλληλες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή αλλά και τη νομική κοινότητα έχει προκαλέσει η απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου να υποβάλει μήνυση κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη.

Ο κ. Τσακυράκης, το περασμένο καλοκαίρι είχε αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα  κείμενο με το οποίο ασκούσε κριτική αναφορικά με  επιστολή που είχε αποστείλει  η πρόεδρος μετά το δημοψήφισμα  στους ομολόγους της των ευρωπαϊκών χωρών «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσακυράκης είχε χαρακτηρίσει τη κ. Θάνου ” αφελή” και “πολιτικάντη” , γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της.

Στο πλευρό του κ. Τσακυράκη τάσσονται με ανακοίνωσή τους 14 πανεπιστημιακοί -καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, και στο Πάντειο πανεπιστήμιο ( Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης,  Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας,  Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη), αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

“Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος-  να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη”, αναφέρουν χαρακτηριστικά επικαλούμενοι σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου αλλά και του ΣτΕ.

“Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη,  θα αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση  ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι πανεπιστημιακοί.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων  δηλώνει κάθετα την εναντίωσή της “σε συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία αυτονόητα δικαιώματα όπως η ελεύθερη έκφραση και η άσκηση κριτικής στους δημόσιους λειτουργούς”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα