«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Τα μαρμάρινα αγάλματα που θαυμάζουμε σήμερα στο Μουσείο δεν είχαν αρχικά λευκό χρώμα. Ήταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πραξιτέλη ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα εκείνος απάντησε: αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας.

Μαρμάρινο άγαλμα Ελληνιστικής εποχής στον τύπο της μικρής Ηρακλειώτισσας από την Δήλο (αρ. ευρ. 1827)

Δυστυχώς ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Λεπτομέρεια του αγάλματος της Μικρής Ηρακλειώτισσας με ίχνη πολυχρωμίας. Με ειδική φασματική απεικόνιση (VIL) εμφανίζεται να φθορίζει το αιγυπτιακό μπλε χρώμα

Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης γλυπτών.

Λεπτομέρεια του αγάλματος της Μικρής Ηρακλειώτισσας με ίχνη ιώδους χρώματος και επιχρύσωσης

Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή 08:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή 09:00-16:00, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ: 213214 4891

Άποψη του εργαστηρίου συντήρησης γλυπτών
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα