Πορτοκαλί «επανάσταση» κατά των σκουπιδιών

Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και η συνακόλουθη υγειονομική βόμβα που προκάλεσαν για κάμποσες ημέρες, εκτός από την ανακύκλωση της συνήθους πολιτικής αντιπαράθεσης κατέστησε ξανά επίκαιρη τη συζήτηση για τα οφέλη της πραγματικής ανακύκλωσης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Τα απορρίμματα που παράγουμε σε καθημερινή βάση μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό που φτάνει το 42% γεγονός που αυταπόδεικτα σημαίνει ότι τα σκουπίδια που πνίγουν τις τελευταίες ημέρες τους πολίτες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι σχεδόν κατά το ήμισυ λιγότερα. Δίπλα στη διαπίστωση, ωστόσο, έρχεται και η… προαιώνια ιδεολογικό-πολιτική κόντρα: πρέπει να είναι αμιγώς κρατικής ευθύνη η αποκομιδή των απορριμμάτων ή θα μπορούσε να είναι ένας κλάδος επιχειρηματικής δραστηριοποίησης για ιδιώτες επενδυτές;

Αντί για την χιλιογραμμένη ιστορία των μεγάλων επιχειρηματικών «τζακιών» που οσμίζονται χρυσάφι στα σκουπίδια, η «Α» ρίχνει τη ματιά της σε μία 100% ελληνική Startup εταιρεία με έδρα την Αθήνα που έθεσε σε εφαρμογή έναν πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια.

Πορτοκαλί «επανάσταση»

Ο λόγος για την Cyclefi που αποτελεί το νεοφυές επιχειρηματικό «τέκνο» τριών νέων ανθρώπων, του Γιώργου Στέγγου, της Εύης Φρέρη και του Άκη Μαρούτα, και μέσω της οποίας εφαρμόζεται ένα καινοτόμο σύστημα καταγραφής των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται από το κάθε εγγραφόμενο μέλος μέσω των γνωστών μπλε κάδων. Για κάθε ποσότητα ο χρήστης πιστώνεται με ανάλογους πόντους επιβράβευσης οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες παροχές και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων πακέτων δεδομένων για τα smartphone των χρηστών.

Η καταγραφή των ποσοτήτων απορριμμάτων γίνεται ως εξής: η Cyclefi προσφέρει έναντι μικρού κόστους απόκτησης ειδικές πορτοκαλί πλαστικές σακούλες που συνοδεύονται από σύστημα σήμανσης με κωδικούς, οι οποίοι τοποθετούνται στις σακούλες και εν συνεχεία σκανάρονται από συνεργάτες της Cyclefi στα σημεία συγκέντρωσης των προς ανακύκλωση υλικών, για να γίνει ακολούθως η πίστωση των πόντων και των παροχών.

Όπως λένε οι άνθρωποι της startup εταιρείας οι συμμετέχοντες στην πορτοκαλί κοινότητα ανακύκλωσης επί της ουσίας αγοράζει πρόσβαση σε εκπτώσεις και παροχές πολλαπλάσιας αξίας, συνεισφέροντας οργανωμένα στην ανακύκλωση μιας και αντιλαμβάνεται ότι σακούλα του έχει πιάσει τόπο.

Κακές (ελληνικές) πρακτικές

Σύμφωνα, πάντα, με την ομάδα της Cyclefi υπολογίζεται ότι το συνολικό καθαρό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας για τους ελληνικούς δήμους (απομακρυσμένους ή εντός αστικού ιστού), κυμαίνεται από €110 έως €170/τόνο, με το 80% αυτού του κόστους να οφείλεται στη διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων όταν χρησιμοποιούνται Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Συνολικά σε εθνικό επίπεδο το κόστος συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων συσκευασίας ανέρχεται σε περίπου €60.000.000 ετησίως.

Οι κακές πρακτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, η άγνοια και η αδιαφορία έχουν ως αποτέλεσμα, μια τεράστια ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, να καταλήγει σε ΧΥΤΑ και χωματερές. Ουσιαστικά, η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμου υλικού στους ΧΥΤΑ, πληρώνοντας για την επιβάρυνση στο περιβάλλον και τη μη συμμόρφωση σε σωστές ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες, εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και τέλη, που τελικά επιβαρύνουν επιπλέον τα ήδη υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, κάθε δήμος της Αττικής για κάθε έναν τόνο απορριμμάτων που στέλνει στους ΧΥΤΑ, πληρώνει τέλος εναπόθεσης/ταφής, που ανέρχεται σε €45 ανά τόνο. Πέραν του συγκεκριμένου τέλους, από τον Ιανουάριο του 2016, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόστιμο της Ε.Ε, σύμφωνα με το οποίο, κάθε δήμος υποχρεούται να πληρώσει επιπλέον ένα πρόστιμο ταφής ύψους €35/τόνο απορριμμάτων. Το πρόστιμο αυτό θα αυξάνεται ετησίως κατά €5/τόνο μέχρι τα €60/τόνο. Δηλαδή το έτος 2021, κάθε δήμος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει €105 για κάθε τόνο απορριμμάτων που στέλνει στα ΧΥΤΑ.

Όλα τα πολύ υψηλά κόστη και πρόστιμα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων, επιβαρύνουν –σε ετήσια βάση– όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους δημότες. Κι αυτό διότι κάθε κάτοικος του δήμου, ακριβώς επειδή συμβάλλει με τα απορρίμματά του στα συνολικά απορρίμματα της πόλης, συμμετέχει στα έξοδα καθαριότητας της πόλης του. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του κάθε δήμου, συμπεριλαμβάνεται στα συνολικά δημοτικά τέλη, των οποίων η είσπραξη γίνεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Η λύση της Cyclefi

Κόντρα στα παραπάνω δυσμενή στοιχεία Cyclefi έχει να αντιπαρατάξει τα στατιστικά της εφαρμογής της υπηρεσίας της, τα οποία δείχνουν ότι σε διάστημα μόλις 41 ημερών αυξήθηκε κατά 33% η ποσότητα των σκουπιδιών που απορρίπτονται στους μπλε κάδους. Σημειώνεται ότι σε δήμους που εφαρμόζεται το πορτοκαλί σύστημα (εβδομαδιαίο πρόγραμμα απόρριψης των απορριμμάτων, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη) το ποσοστό ανακύκλωση αναρριχήθηκε στο 6% από το 4,5% που ήταν πριν.

Η ομάδα της Cyclefi δηλώνει αποφασισμένη να συμβάλει στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών και όπως εξηγούν δουλεύουν εντατικά ώστε οι «έξυπνες» τσάντες της startup εταιρείας να είναι σύντομα «προσβάσιμες» σε περισσότερους από 10 δήμους (σ.σ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου η υπηρεσία λειτουργούσε δοκιμαστικά σε Γλυφάδα, Βάρη- Βούλα-Βουλιαγμένη και Άλιμο) του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα