Ποσά που προκαλούν ίλιγγο!

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει πλέον το σπορ που λέγεται ποδόσφαιρο, καθώς την τελευταία επταετία, η άνοδος στις τιμές των αθλητών είναι ραγδαία και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει που θα φτάσει.

Πλέον ακριβός ποδοσφαιριστής δεν θεωρείται αυτός που κοστίζει 100.000.000 ευρώ, αλλά εκείνος που έχει διπλάσιο κασέ! Υπάρχουν τέτοιοι παίκτες; Και βέβαια υπάρχουν και δεν το ορίζουμε εμείς, αλλά οι ίδιες οι ομάδες. Αν μάλιστα η UEFA δεν είχε καθιερώσει το  Financial Fair Play, τον όρο δηλαδή που υποχρεώνει τις ομάδες να δικαιολογούν τα ποσά που ξοδεύουν με αντίστοιχα έσοδα των εταιριών τους, τότε τα ποσά θα είχαν ξεφύγει για τα καλά, αφού Άραβες και Κινέζοι δεν βάζουν με τίποτα φρένο στα έξοδα.

Ας εξετάσουμε τις τιμές των ποδοσφαιριστών που αυτή τη στιγμή το όνομά τους ακούγεται σχεδόν καθημερινά στο παζάρι: Εκτός συναγωνισμού αφήνουμε φυσικά τον Μέσι και τον Ρονάλντο που στην πραγματικότητα δεν κοστολογούνται επειδή οι ομάδες τους δεν τους παραχωρούν.

Εκτός παζαριού είναι και ο Αντουάν Γκριεζμάν της Ατλέτικο, καθώς η ομάδα του ξεκαθάρισε πως δεν πωλείται και ο Πολ Πογκμπά της Μάντσεστερ που επίσης δεν πάει πουθενά. Αμφότεροι πλησιάζουν και ίσως ξεπερνούν τα 120.000.000 ευρώ σε αξία.  Αντίστοιχη είναι η τιμή των Σουάρες (Μπάρτσα) και Χάρι Κέιν (Τότεναμ), αλλά το όνομά τους δεν ακούγεται στο παζάρι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

 

Νεϊμάρ Ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ

25 ετών, επιθετικός, Παρί Σεν Ζερμέν

Συμβόλαιο μέχρι το 2022

 

Το 2009 ο 17χρονος Νεϊμάρ προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα της Σάντος. Ήταν έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Φαινόταν πως το συγκεκριμένο παιδί δεν έχει «ταβάνι» και πράγματι πολύ γρήγορα έγινε ο ηγέτης της ομάδας, οδηγώντας την με άνεση στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και στη συνέχεια στο Λιμπερταδόρες. Ήταν κοινό μυστικό πως θα φύγει για μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα και η Μπαρτσελόνα δεν είπε όχι στις απίστευτες απαιτήσεις των Βραζιλιάνων. Πλήρωσε το καλοκαίρι του 2013 πάνω από 88.000.000 ευρώ, καθώς αυτά τα χρήματα δόθηκαν μόνο στη Σάντος, ενώ λεφτά πήρε και ο ίδιος ο παίκτης ως μπόνους υπογραφής και φυσικά ένα σωρό μάνατζερ.

Σήμερα, η Μπαρτσελόνα τον παραχώρησε με 222.000.000 ευρώ και η Παρί Σεν Ζερμέν έβαλε όλους τους… λογιστές στο Παρίσι να υπολογίσουν τι έσοδα πρέπει να βρει ο σύλλογος για να δικαιολογήσει αυτά τα έξοδα. Αφού παρακάμφθηκε η απειλή του Financial Fair Play,  η μετακίνηση αυτή ολοκληρώθηκε και ο ΝεΪμάρ αποτέλεσε την πιο ακριβή μετεγγραφή, στην πραγματικότητα ανεβάζοντας τον πήχη και για τις επόμενες μετεγγραφές.

 

Κιλιάν Εμπαπέ

18 ετών, επιθετικός, Μονακό

Συμβόλαιο μέχρι 30/6/2019

Τι να πρωτοπείς για τον Κιλιάν Εμπαμπέ, έναν ποδοσφαιριστή που προωθήθηκε πέρσι από τις Ακαδημίες της Μονακό και μέσα σε ένα χρόνο εκτόξευσε την αξία του από 250.000 ευρώ στα 145 εκατομμύρια. Τόσα ζητά η Μονακό για να τον παραχωρήσει, παρά το ότι μιλάμε για έναν παίκτη που έχει κάνει μόνο μία γεμάτη χρονιά στην καριέρα του. Αλλά τι χρονιά;

Μετέτρεψε τη Μονακό του Ζαρντίμ σε μηχανή παραγωγής γκολ στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Η κινησιολογία του θυμίζει Τιερί Ανρί, είναι ένας παίκτης που κινείται μαγικά χωρίς την μπάλα και ξέρει τη να την κάνει όταν τη βρίσκει και μάλιστα με τη μία. Φανταστική μονάδα και λογική η μεγάλη κοστολόγηση, αλλά και λίγο υπερβολική.

 

Πάολο Ντιμπάλα

24 ετών, επιθετικός, Γιουβέντους

Συμβόλαιο μέχρι 30/6/2022

 

Ο Αργεντινός Πάολο Ντιμπάλα έχει πάρει δύο σερί νταμπλ με τη Γιούβε κι έχει φτάσει σε έναν τελικό Champions League. Η Γιουβέντους δεν έχει πρόβλημα να τον πουλήσει, αλλά απαιτεί 110.000.000 ευρώ. Ξέρει ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής θα απασχολήσει την Μπαρτσελόνα αν τελικά πουλήσει τον Νεϊμάρ και γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάνει σκόντο.

Πριν από δύο χρόνια τον αγόρασε η Γιουβέντους από την Παλέρμο με 40.000.000 ευρώ και κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζει την αξία του.

 

Εντέν Αζάρ

26 ετών, μέσος, Τσέλσι

Συμβόλαιο μέχρι 30/6/2020

Σιγά μην πουλήσει τον Αζάρ ο Αμπράμοβιτς. Είναι ο καλύτερος παίκτης της πρωταθλήτριας Τσέλσι και φέτος θέλει να δει την ομάδα του να φτάνει και πάλι στον τελικό του Champions League. Οπότε το «δεκάρι» του, ο Βέλγος παικταράς δεν πάει πουθενά. Εκτός… Εκτός αν έρθει πρόταση της τάξης των 100.000.000 λιρών (περίπου 110.000.000 ευρώ).

Η Τσέλσι τον αγόρασε με 35 εκατομμύρια από τη Λιλ και προφανώς καλά έκανε, διότι αποδείχθηκε πως εύκολα μπορεί να μετατραπεί στον ηγέτη μίας ομάδας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα