ΠΟΤΑΜΙ: “Ανίκανοι να νομοθετούν θέλουν μόνο να χειραγωγούν την δικαιοσύνη”

Δριμεία κριτική ασκεί το Ποτάμι στην κυβέρνηση για δύο διαφορετικά θέματα που προέκυψαν με ανακοινώσεις που εξέδωσε. Το ένα θέμα έχει να κάνει με την ατιμωρησία δημοσίων υπάλληλων, οι οποίοι επιστρέψουν στην εργασία τους, αν και ομολόγησαν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Ενώ στο δεύτερο επιτίθεται στον “παντογνώστη” Πολλάκη που ανέλαβε τον πόλεμο λάσπης κατά των δικαστών.

Στην ανακοίνωση για την ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων τονίζοντας την επιπολαιότητα που διακατέχει αυτή την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως τονίζει:

“Είναι καιρός να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι η προχειρότητα στο νομοθετείν έχει συνέπειες – δεν είναι απλώς ένα θέμα για το οποίο το Ποτάμι συστηματικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή τη φορά, η συνέπεια ήταν η επιστροφή στην εργασία τους, επίορκων υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο 2016, ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε τον νόμο (Ν4387/2016) για τον νέο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΦΚΑ. Μία δουλειά είχε να κάνει με αυτόν τον νόμο: να οργανώσει τον ΕΦΚΑ. Κι όμως, ούτε αυτή κατάφερε να κάνει σωστά.

Μερικές από τις σπουδαιότερες υπηρεσιακές μεταβολές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα υπηρεσιακά συμβούλια (άρθρο 103). Σε αυτά μετέχουν και 2 αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων με διάρκεια θητείας τα 2 χρόνια. Η θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) έληγε στις 31.12.2016.

Η κυβέρνηση, μέσα στην επιπολαιότητα με την οποία νομοθετεί, δεν περιέλαβε κάποια μεταβατική διάταξη για την λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων στον νέο φορέα ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, ενημέρωσε τον υπουργό για το κενό που δημιουργήθηκε με τον νέο νόμο, καθώς και για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα επέρχονταν.

Παρόλα αυτά τον Νοέμβριο 2016 προκηρύχθηκαν κανονικά εκλογές για τα αιρετά μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΙΚΑ, των οποίων η θητεία έληξε λίγες ημέρες αργότερα, εφόσον δεν υπήρχε πια ΙΚΑ αλλά ΕΦΚΑ. Σήμερα, πάνω από έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τον ΕΦΚΑ, ακόμα δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του ΕΦΚΑ.

Αποτέλεσμα ήταν η επανατοποθέτηση στην εργασία τους υπαλλήλων οι οποίοι είχαν βεβαιώσει σε ένορκες διοικητικές εξετάσεις ότι έχουν καταχραστεί χρήμα της υπηρεσίας τους.

Πηγή της ανομίας είναι η κακονομία. Ας ακούσει, έστω και τώρα η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες προτάσεις του Ποταμιού για την βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας. Η ποιότητα των νόμων είναι δείκτης της ποιότητας της δημοκρατίας και δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίρνει κάτω από τη βάση στο νομοθετείν”.

 

Για την δικαιοσύνη

 

Η δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως αναφέρεται στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολλάκης κατά των δικαστών του ΣτΕ. Και μεταξύ άλλων η ανακοίνωση καταλήγει: “Ας το χωνέψουν οι κυβερνητικοί εταίροι ότι την άσκηση της δικαστικής εξουσίας το Σύνταγμα την έχει εμπιστευτεί στην ελληνική Δικαιοσύνη που, δυστυχώς γι’ αυτούς, παραμένει ακόμα το θεσμικό αντίβαρο της νομιμότητας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι:

“H κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να χειραγωγήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να εκδίδει μόνον αρεστές και κατά παραγγελία της αποφάσεις, ανέσυρε τη γνωστή και τόσο προβλέψιμη πλέον τακτική της, και με τα αήθη σχόλια δίκην στιχουργού από λαγό – υπουργό της σε βάρος των δικαστών επιδιώκει να προκαλέσει θεσμική βλάβη, υπονομεύοντας τους δικαστές στα μάτια των πολιτών άρα και τη Δικαιοσύνη. Με ανάλογο άλλωστε τρόπο αντέδρασε και στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις μονιμοποιήσεις των έκτακτων υπαλλήλων της καθαριότητας.

Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι δεν θα μπορεί πλέον να κρατάει τους φορολογούμενους πολίτες σε ομηρία με αλλεπάλληλες παρατάσεις της παραγραφής για 15 -20 χρόνια. Γιατί δεν θα μπορεί πλέον να κουνάει προεκλογικά το δάκτυλο ότι θα ελέγξει δήθεν τις λίστες που επί 2 ½ χρόνια δεν την εμπόδισε κανείς να το κάνει. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση της Ολομέλειάς του, δεν ‘’υποχώρησε’’ σε σκοπιμότητες δημοσιονομικής υποκρισίας και αβελτηρίας, αλλά λειτούργησε θαρραλέα με γνώμονα τις κορυφαίες συνταγματικές αρχές της ασφάλειας δικαίου, της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα