«Πουλήστε φθηνά, αλλιώς…»

 

Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος ή στην περίπτωση της Βενεζουέλας… κατάληψη! Ο λόγος για την υπό τον Νικολάς Μαδούρο κυβέρνησης της χώρας η οποία «κατέλαβε» ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών Daka, προκειμένου να αναγκάσει την εταιρεία να σταματήσει να χειραγωγεί –όπως κατηγορείται- τις τιμών των προϊόντων της και να υπονομεύει την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, οι αρχές συνέλαβαν τους υπεύθυνους 5 καταστημάτων της Daka και ανάγκασαν την εταιρεία να πουλάει τα προϊόντα της σε χαμηλότερες τιμές. Η πρωτοφανής ενέργεια των διαδοχών του Ούγκο Τσάβες φαίνεται ότι βρήκε ανταπόκριση στους πολίτες καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στα καταστήματα της εταιρείας για να αγοράσει διάφορα είδη, χωρίς ωστόσο να λείψουν και καταγγελίες για λεηλασίες.

Ο Μαδούρο καταδίκασε τα περιστατικά –μεμονωμένα όπως τα χαρακτήρισε- λεηλασιών, λέγοντας ότι «όσοι λεηλάτησαν δεν είναι τίποτα παρά παράσιτα του αστικού συστήματος», αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «οι πραγματικοί εγκληματίες είναι οι αδίστακτοι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το λαό της Βενεζουέλας με τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών».

Ο διάδοχος του θανόντα Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας έχει κατηγορήσει αρκετές φορές για «οικονομικό πόλεμο» τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς αντιπάλους του, τόνισε ότι η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Daka είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και είπε πως το σχέδιο να καταληφθούν τα καταστήματά της εντάσσεται σε μια πανεθνική προσπάθεια ενάντια στους κερδοσκόπους. Ειδικότερα ο Μαδούρο κατηγόρησε τη Daka ότι αισχροκερδεί με τις τιμές ορισμένων ειδών να ξεπερνούν το 1.000% του κόστους παραγωγής. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση ενός πλυντηρίου που πωλείται έναντι 54.000 μπολιβάρ (=8.751 δολάρια). «Αυτή η κλοπή του λαού θα πρέπει να σταματήσει και δεν έχετε δει ακόμη τίποτα».

Οι επικριτές του Μαδούρο υποστηρίζουν πως ο υπερπληθωρισμός, περίπου 54%, «οφείλεται στην οικονομική κακοδιαχείριση και την αποτυχία των σοσιαλιστικών πολιτικών και όχι στους αδίστακτους εμπόρους», σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters. «Πρόκειται για ένα γελοίο σόου που στέλνει μια προειδοποίηση προς όλους μας» ανέφερε ένας επιχειρηματίας που εισάγει ηλεκτρονικά είδη και υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Οι πολίτες όμως δεν δείχνουν να διαφωνούν: «Ο πληθωρισμός μάς σκοτώνει. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά κάτι έπρεπε να γίνει. Νομίζω πως είναι σωστό το να αναγκάσεις αυτές τις εταιρείες να πωλούν σε δίκαιες τιμές τα προϊόντα τους», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους έξω από το κατάστημα της Daka στο Καράκας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα