Πού χαλαρώνουν τα capital controls

Tο OK από τους θεσμούς και πιο συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τη χαλάρωση των capital controls μετά και την πρόταση που είχε υποβάλει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Έτσι από τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει:

-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά. Με απλά λόγια το νέο χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες θα μπορεί να «σηκώνεται» χωρίς περιορισμούς.

– Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων στο σύνολο τους.

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Μέχρι τώρα οι καταθέτες μπορούσαν να σηκώνουν 420 ευρώ εβδομαδιαίως, αλλά με την παρέλευση 7 ημερών έχαναν δικαίωμα ανάληψης αν δεν είχαν εκταμιεύσει όλο το ποσότων 420 ευρώ.
-Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

– Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

-Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα