«Πρέπει να πάμε σε μια συμμαχία του 51%»

Για όλους και για όλα μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfmο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» μίλησε για το κόμμα του,  για το θέμα των συνεργασιών τονίζοντας πως «πρέπει να πάμε σε μια συμμαχία του 51%».  Αναφέρθηκε επίσης στα «κόκκινα» δάνεια, στη φορολογία, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ για τα ωράρια των καταστημάτων και τις Κυριακές αλλά και στην αποποινικοποίηση της κάνναβης.

 «Οι λέξεις πολλές φορές συμβολίζουν διαφορετικά τα πράγματα και θέλω να δώσω ένα άλλο στίγμα στην πολιτική», σχολίασε αρχικά ο κ. Θεοδωράκης σε ερώτηση που αφορούσε το ότι αυτοαποκαλείται επικεφαλής και όχι Πρόεδρος του Ποταμιού».

 «Να εξηγήσει γιατί δεν μπόρεσε να βελτιώσει την κυβέρνηση»

«Το ενδιαφέρον θα ήταν ο κ. Βενιζέλος να μιλά για τα πράγματα που χρεώνεται σε αυτή την κυβέρνηση. Προέχει το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει γιατί δεν μπόρεσε να βελτιώσει την κυβέρνηση και αντί να πηγαίνομε σε καλύτερες κυβερνήσεις πηγαίνουμε σε χειρότερες. Αυτό θα έπρεπε να συζητά το ΠΑΣΟΚ και όχι το πώς θα ξαναστήσουμε ένα παιχνίδι για να είμαστε ξανά μέσα στα πράγματα», σχολίασε σχετικά με τις κινήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

 «Πρέπει να κάνουμε μια Εθνική Ομάδα και να πάμε να συζητήσουμε για το χρέος»

Όπως τόνισε, «υπάρχουν σημεία συνεργασίας και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ΔΗΜΑΡ και αυτά είναι τα προβλήματα της χώρας».

«Το θέμα των συνεργασιών, εγώ το έβαλα από την αρχή. Ως νέος θα μπορούσα να κάτσω απέξω και να πετροβολώ. Δεν λες θα συνεργαστώ με τον Νίκο εφ’ όλης της ύλης. Λες, τι πρόβλημα έχω; Εκεί λοιπόν να έρθουμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να πάμε σε μια συμμαχία του 51%. Μπορεί να γίνει αυτό σήμερα; Όχι. Πως μπορεί να γίνει; Το χρέος. Το χρέος δεν αφορά τα κόμματα, αφορά τα παιδιά μας. Είναι μια Εθνική υπόθεση. Πρέπει να κάνουμε μια Εθνική Ομάδα και να πάμε να συζητήσουμε για το χρέος», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

 «Από πότε ο κρατισμός είναι αριστερή ιδεολογία;»

Όπως αλληγορικά επισήμανε σε ερώτηση που αφορούσε την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος, «είναι ο ναυαγός στη Θάλασσα κι εμείς που είμαστε στη βάρκα, λέμε, να πετάξουμε το αριστερό σωσίβιο ή το δεξιό; Από πότε ο κρατισμός είναι αριστερή ιδεολογία; Αν το δεις με όρους σύγχρονης αριστεράς, το να είσαι κρατιστής είναι δεξιό. Με αυτούς τους όρους, εγώ αρνούμαι να τοποθετηθώ, γιατί θα έπρεπε να δίνω συνέχεια εξηγήσεις. Σας χαρίζω το αριστερά και το δεξιά. Εντάσσομαι στον προοδευτικό χώρο. Στο ευρωκοινοβούλιο είμαστε ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι με την σοσιαλιστική ομάδα».

 «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα μόνοι μας»

«Το Ποτάμι είναι αυτό που είναι. Ένα κίνημα χωρίς κομματικό παρελθόν. Έχει μια επιτροπή διαλόγου. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα μόνοι μας. Εκεί είναι η Λυμπεράκη, είναι ο Ψαριανός, είναι ο Τατσόπουλος. Πρέπει να έχουμε μια διαρκή συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων», υποστήριξε.

 Για φορολογία και «κόκκινα» δάνεια

«Για τα δάνεια, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα γι αυτό και εμείς είχαμε πει να επιλεγεί διαφορετικά ο κεντρικός τραπεζίτης. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία. Σε χώρες που έχουν τόσο μεγάλη ανάπτυξη, δεν κατακρίνουν τόσο πολύ την αποτυχία. Εδώ στην Ελλάδα, αν αποτύχεις πρέπει να φύγεις.

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί», ήταν το σχόλιό του μεταξύ άλλων, για τα κόκκινα δάνεια.

«Για την φορολογία είναι δύο τα ζητήματα. 1ον σταθερό φορολογικό σύστημα. Πρέπει να κατεβάσουμε τους συντελεστές και στους ανθρώπους που εξάγουν αλλά και από τους ανθρώπους που έχουν μόνη πηγή εισοδήματος, έναν μισθό», σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης.

Για την ονομασία των Σκοπίων

«Μία ονομασία για τα Σκόπια, η οποία θα έχει γεωγραφικό προορισμό, που θα έχει και τον όρο Μακεδονία», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

«Στην Αμερική, αυτή είναι η τάση πλέον. Η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν συζητιέται. Μιλάμε για αποποινικοποίηση της κάνναβης. Κυνηγάς το εμπόριο. Αυτή είναι η τάση πλέον», ήταν το σχόλιό του για την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

«Πολύ δύσκολο  η αντιπολίτευση να ενωθεί και να κάνει μια κυβέρνηση»

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές:  «Το εκλογικό σύστημα της χώρας, δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο όλη η αντιπολίτευση να ενωθεί να κάνει μια κυβέρνηση.

Συνομιλητής πάντα σε μια εκλογική μάχη θα είναι αυτός που βγαίνει πρώτος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πούμε που συμφωνούμε. Θα είμαστε έτοιμοι πολύ πριν τις εκλογές και ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι πρώτος».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος: «εμείς 21 Σεπτέμβρη θα έχουμε μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα και εκεί θα βάλουμε αυτά που εμείς έχουμε ως προτεραιότητα».

 Για τα ωράρια των καταστημάτων και τις Κυριακές

Σχετικά με τα ωράρια των καταστημάτων και τις Κυριακές, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι: «επειδή τα λεφτά δεν φυτρώνουν και δεν πέφτουν από τα δέντρα και επειδή η οικονομία μας πρέπει να ορθοποδήσει, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αργή για τις Κυριακές. Είμαι υπέρ το να έχουμε στις περιοχές που θέλουμε να έχουμε τουρίστες, ανοιχτά μαγαζιά».

 Τι είπε για τη «μικρή» ΔΕΗ

Τέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ»: «Δεν υπάρχει σοβαρή χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει 2ο ανταγωνιστή στον χώρο της ενέργειας. Εγώ ως παλιός αριστερός, είμαι ενάντια στα μονοπώλια. Αν η κυβέρνηση έλεγε πουλάω τη ΔΕΗ στον ιδιώτη, θα ήμουν αντίθετος. Να αντικαταστήσουμε ένα κρατικό μονοπωλεί με ένα ιδιωτικό; Όχι βέβαια. Να εξασφαλιστεί το τίμημα, οι επενδύσεις, το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά θα πρέπεινα έχουμε και ανταγωνισμό στην ενέργεια».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα