Πρεμιέρα στο αυτομαστίγωμα

Όταν αποφάσισε ο Σταύρος Θεοδωράκης να ανακοινώσει το συνέδριο του κόμματος το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου, θέλησε να κρύψει διάφορα από τα εσωτερικά προβλήματα του Ποταμιού. Μάλιστα λίγες ημέρες αργότερα από την πρώτη προσυνεδριακή σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει το αυτομαστίγωμα.

Όμως τα όσα ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο στενός του συνεργάτης Θανάσης Σκόκος, όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο του Ποταμιού τόσο θα πιέζεται περισσότερο ο Θεοδωράκης.  Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Θαν. Σκόκος χαρακτήρισε τον πολιτικό λόγο του κόμματος «ασαφή, αμφίσημο, στρογγυλό και ζυμαρένιο» και υπονόησε ότι τούτος διαμορφώθηκε αποκλειστικώς από τον Στ. Θεοδωράκη και την επιλογή του να αρέσει σε όλους και να μη δυσαρεστεί κανένα.

Την ίδια ώρα, με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Ηλίας Ευθυμιόπουλος, που ήταν μέλος της επιτροπής διαλόγου του Ποταμιού. «Η εμμονή του Σταύρου Θεοδωράκη σε ένα κλειστό, προσωποπαγή και πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό δεν είναι ο μοναδικός αντίλογος στο κόμμα λενινιστικού τύπου. Μακροπρόθεσμα αποθαρρύνει όσα πρόσωπα δεν συμμετέχουν στον στενό πυρήνα βουλευτών – συντονιστικής επιτροπής, αφήνει έξω τους «μαζικούς χώρους» (καθώς δεν υπάρχουν οργανικοί σύνδεσμοι μεταξύ κόμματος και κοινωνικών ομάδων) και εν τέλει δεν παράγει πολιτική», αναφέρει ο Ηλ. Ευθυμιόπουλος σε επιστολή του προς τα 100 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Αφήνει δε σαφώς να εννοηθεί ότι αποχωρεί από αυτήν, καθώς αισθάνεται παροπλισμένος και αδρανής «λόγω του οργανωτικού ελλείμματος του Ποταμιού τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια» και καταλογίζει στα στελέχη της Σεβαστουπόλεως ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανεβάσουν στο site του Ποταμιού όλα αυτά στα οποία κατέληξαν οι συναντήσεις εργασίας της εν λόγω Επιτροπής.

Η απάντηση

Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις δύο αυτές επικριτικές αναφορές. Συνεργάτες του, ωστόσο, εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους όχι για το περιεχόμενο της κριτικής, όσο για τον τρόπο που επέλεξαν οι Σκόκος και Ευθυμιόπουλος να την δημοσιοποιήσουν. «Όταν το κόμμα βρίσκεται σε προσυνεδριακή ανασυγκρότηση και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης προτρέπει επανειλημμένως τους πάντες να κάνουν προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, είναι παράδοξο να γίνεται δέκτης δημόσιας κριτικής και όχι να κατατίθενται όλες οι απόψεις στον διάλογο που ο ίδιος έχει προκαλέσει», έλεγαν.

Ταυτόχρονα το Ποτάμι ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με προφανή στόχο να ξεπεράσει τα όποια εσωκομματικά ζητήματα. Γι’ αυτό και όχι μόνο ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά άνοιξε και μέτωπο με το Μαξίμου για τα όσα αναφέρονται σε διάφορες φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες για τις σχέσεις διαπλοκής του Ποταμιού με μεγαλοσυμφέροντα.

Μάλιστα στην Σεβαστουπόλεως αναμένουν και θα πιέσουν, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα ονόματα των υπουργών που ξέχασαν να συμπεριλάβουν στο πόθεν έσχες καταθέσεις κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ήδη από τον σχολιασμό που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος τονίζεται: “Οι πληροφορίες για προβληματικά «πόθεν έσχες» δύο υπουργών με αδήλωτα χρήματα ενός εκατομμυρίου και κατοχή μετοχών, δημιουργούν μείζον θέμα για την κυβέρνηση, που είχε κάνει σημαία της το υποτιθέμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Ερωτήματα προκύπτουν επίσης για το γεγονός ότι ούτε φέτος δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος. Γιατί άραγε; Μήπως για να μη βγουν στη φόρα περιπτώσεις όπως αυτές που αποκαλύπτονται; Η Βουλή οφείλει να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Η διαφάνεια, η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη κάποιων, πρέπει να ξεκινάει από το ίδιο το πολιτικό σύστημα”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα