“Προέχει η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και όχι η απομάκρυνση του Άσαντ”

Kάλεσμα στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και όχι στην απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την ηγεσία της χώρας του, απηύθυνε ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ.

«Η καταστροφή του ISIS είναι πιο επείγουσα από την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ», γράφει ο βετεράνος διπλωμάτης σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal.

Η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εξελιχθεί σε ένα μακελειό με παίχτες που δεν είναι κράτη, όπως το Ισλαμικό Κράτος, να προσπαθούν να επιβάλλουν την εξουσία τους στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη, γράφει ο Κίσινγκερ.

Αυτές οι εμπόλεμες καταστάσεις συνδυασμένες με την υποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, επέτρεψαν στη Ρωσία να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις βαθιά στη Μέση Ανατολή, μια εξέλιξη πρωτοφανής στη ρωσική ιστορία, προσθέτει.

Ο Κίσινγκερ υποστηρίζει ότι η ρωσική εκστρατεία πηγάζει από την ανησυχία ότι η κατάρρευση της παρούσας συριακής κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει το Ισλαμικό Κράτος στην εξουσία στη Συρία και να μετατρέψει ολόκληρη την αραβική χώρα σε ένα ορμητήριο τρομοκρατικών δράσεων, φθάνοντας μέχρι τις μουσουλμανικές περιοχές στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως στον Καύκασο και αλλού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα