Προεδρικές εκλογές στη Σερβία – Φαβορί ο Βούτσιτς

Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας με τον Αλεξάντερ Βούτσιτς να θεωρείται φαβορί για νικητής από την πρώτη Κυριακή, δίνοντας του ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων που απαιτείται για την ανάδειξη προέδρου δημοκρατία. Το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα διεκδικούν 11 υποψήφιοι.

 

Όπως τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς από υπερεθνικιστής, ο οποίος το 1992, από το βήμα της Βουλής, ζητούσε να εκτελούνται 100 Βόσνιοι μουσουλμάνοι για κάθε έναν νεκρό Σέρβο στρατιώτη, μετατράπηκε, τα τελευταία χρόνια, σε ένθερμο ευρωπαϊστή, υπέρμαχο του νεοφιλελευθερισμού.

Από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία, σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Βούτσιτς διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επικοινωνιακή πολιτική του , την χαρισματικότητα του, την δεινή ρητορική του, τον λαϊκισμό αλλά και την επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς προς τους συνεργάτες του, αφού πολλές φορές έφτασε σε σημείο να επιπλήττει βαρύτατα, μπροστά στην κάμερες, υπουργούς του και αξιωματούχους.

Από την άλλη ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων ΜΜΕ, κυρίως των ιδιωτικών.

Ενδεικτικό αυτού είναι το στοιχείο της εταιρίας καταγραφής θεαματικοτήτων ΄΄Clipping΄΄ που δείχνει ότι κατά την προεκλογική περίοδο, από το συνολικό τηλεοπτικό χρόνο που αφιερώθηκε στους έντεκα υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, το 67% ανήκε στον Βούτσιτς.

Σε κάποιους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς το ποσοστό προβολής του Βούτσιτς έφτασε και το 90% ενώ η δημόσια τηλεόραση τήρησε την πιο ισορροπημένη στάση αφιερώνοντας του το 18% του προβλεπόμενου για τις εκλογές τηλεοπτικού χρόνου.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Βούτσιτς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και τα φιλορωσικά συναισθήματα του σερβικού λαού. Επανέφερε το θέμα του στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία και για αυτό το λόγο μάλιστα επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τη Μόσχα όπου έγινε δεκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιστρέφοντας ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας του ευχήθηκε καλή επιτυχία και τον διαβεβαίωσε ότι σε μερικές εβδομάδες θα σταλεί στη Σερβία η υποσχόμενη, από τον Δεκέμβριο του 2016, στρατιωτική βοήθεια που αποτελείται από έξι αεροσκάφη MIG-29, τριάντα άρματα μάχης Τ-72 και τριάντα τεθωρακισμένα οχήματα BRDM-2.

Την παντοδυναμία του Βούτσιτς στις επερχόμενες εκλογές θα προσπαθήσουν να πλήξουν ο κεντρώος Βουκ Γιέρεμιτς, που είχε θέσει πρόσφατα υποψηφιότητα για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και ο Σάσα Γιάνκοβιτς, πρώην συνήγορος του πολίτη ο οποίος θεωρείται σοσιαλδημοκράτης, φιλοδυτικός και έχει ερείσματα κυρίως στον αστικό πληθυσμό.

Αν και ο ρόλος του προέδρου στη Σερβία είναι κυρίως διακοσμητικός κατά την προεκλογική περίοδο κυριάρχησαν θέματα που δεν αφορούν τις αρμοδιότητες του αλλά εκείνες της κυβέρνησης όπως, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι μισθοί, οι συντάξεις και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Οι εθνικιστές υποψήφιοι, με πρώτο τον πολιτικό πατέρα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βόισλαβ Σέσελι, πρόβαλαν το θέμα του Κοσόβου, την στρατιωτική συμμαχία με την Ρωσία και ζήτησαν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος, πρόεδρος Δημοκρατίας απαιτείται να λάβει το 50% συν μία ψήφο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί την πρώτη Κυριακή τότε η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες με την συμμετοχή των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα