“Προειδοποίησαμε το ρωσικό μαχητικό δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά”

Σε νέες δηλώσεις, μετά το “θερμό” επεισόδιο με την Ρωσία  και την πτώση μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά f-16 προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν το ρωσικό μαχητικό δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά, επανέλαβε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, έπειτα από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους τύπου SU-24 από τουρκικά F-16, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι στην περιοχή στην οποία πετούσε το μαχητικό δεν υπάρχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο και κατέπεσε στη Συρία.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε αυτό το περιστατικό, απλά προστατεύουμε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματα των αδερφών μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους. Την ίδια εκδοχή για τη διάρκεια της παραβίασης παρουσίασε και ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του και το έγγραφο που παρουσίασαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (δείτε εδώ).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα