Προκαλεί ο Κιμ: Θα κάνω τη Βόρεια Κορέα την ισχυρότερη πυρηνική δύναμη

Oι προκλήσεις από τον Κιμ Γιονγκ δεν έχουν τέλος. Ο δικτάτορας ηγέτης έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αφού, όπως είπε, είναι αποφασισμένος να κάνει τη χώρα του την «ισχυρότερη πυρηνική δύναμη» του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εργαζομένων στο βορειοκορεάτικο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, ο Κιμ τόνισε την Τρίτη ότι η χώρα του «θα προχωρήσει μπροστά νικηφόρα και θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο», σύμφωνα με το KCNA.

Την 28η Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ικανό σύμφωνα με ειδικούς να πλήξει το σύνολο της επικράτειας των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Αμέσως μετά, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακήρυξε ότι το κράτος του έγινε πλέον πυρηνική δύναμη.

Οι νέες δηλώσεις του Κιμ καταγράφονται την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν λύση στην κρίση που έχει προκαλέσει η επιτάχυνση των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις και την κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα απαγορευμένα εξοπλιστικά της προγράμματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει διάφορες σειρές κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα χωρίς να θέτουν «κανέναν όρο εκ των προτέρων».

Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον διεμήνυε ότι δεν θα γινόταν καμιά συζήτηση με την Πιονγκγιάνγκ πέραν των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει προσβολές και απειλές.

Τίλερσον: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα «χωρίς να θέτει εκ των προτέρων κανέναν όρο», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε “θα μιλήσουμε μαζί σας μόνο εάν προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτοιμοι να απεμπολήσετε το πρόγραμμά σας”» για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, εξήγησε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ διατρανώνουν ότι η μόνη διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει με τη Βόρεια Κορέα δεν θα αφορά τίποτε άλλο πέραν της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι «αυτοί έχουν επενδύσει πολλά» στο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. «Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης πολύ ρεαλιστικά» την κατάσταση, πρόσθεσε ο Τίλερσον, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε πει, από διπλωματική σκοπιά, ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ό,τι θα ήθελε να συζητήσει η Βόρεια Κορέα. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια πρώτη συνάντηση χωρίς θα ορίσουμε καμιά προϋπόθεση από πριν».

Ο Ρεξ Τίλερσον πάντως υπενθύμισε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, πως συνομιλίες μπορεί να διεξαχθούν μόνο αφού υπάρξει «μια περίοδος ηρεμίας». «Θα ήταν δύσκολο να συζητήσουμε εάν εν μέσω των συνομιλιών μας αποφασίζατε να δοκιμάσετε έναν ακόμα πύραυλο», σχολίασε, αναφερόμενος στις πολυάριθμες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες η Πιονγκγιάνγκ.

«Απλά ας συναντηθούμε», επέμεινε ο Τίλερσον. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον καιρό, εάν επιθυμείτε. Ή για το εάν το τραπέζι θα είναι στρογγυλό ή τετράγωνο, αν το θέλετε. Αλλά τουλάχιστον ας ιδωθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, και κατόπιν μπορούμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε έναν χάρτη, έναν οδικό χάρτη, για το πού θέλουμε να πάμε και για ποιο πράγμα θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αρχικές επαφές θα έχουν σκοπό τον προσδιορισμό των κανόνων για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα