Προληπτικές κατασχέσεις για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο

Στην κατάσχεση επιστροφών φόρου και αγροτικών επιδοτήσεων προχωρεί η εφορία, προκειμένου να εισπράξει χρέη προς το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν επιστροφή φόρου, καθώς το Υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει και σε «προληπτικές» κατασχέσεις εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κατασχέσεις εισοδημάτων και επιστροφών φόρων για χρέη οφειλετών τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχουν λήξει. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν γλιτώνουν ούτε όσοι έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου κάτω των 1.500 ευρώ και την ίδια στιγμή χρωστούν «χαράτσια» ακινήτων και δόσεις φόρου εισοδήματος.

Επίσης, με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 11 του νόμου 3943, η οποία ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2011 προβλέπετε ότι οι φορολογικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου για να εισπράξει εφάπαξ χρέη προς το Δημόσιο που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Με βάση γεγονότα που έχουν καταγραφεί, αγρότης έχασε την επιδότηση που δικαιούται και επιχειρηματίας δεν έλαβε ποτέ την επιστροφή του ΦΠΑ γιατί ενημερώθηκαν από την εφορία τους ότι οι απαιτήσεις τους αυτές συμψηφίστηκαν με μηνιαίες δόσεις φορολογικών οφειλών τους, που έχουν απλώς βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα, η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση επιδότησης ύψους 170 ευρώ που δικαιούτο αγρότης για την παραγωγή πορτοκαλιών, αν και ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ο γιος του ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση και διαπίστωσε ότι με βάση το νόμο  του 2011, η εφορία απέκτησε το δικαίωμα να δεσμεύσει και να παρακρατήσει το ποσό της επιδότησης έναντι της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος που οφείλει ο πατέρας του με προθεσμία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013

Με αυτή τη διαδικασία η εφορία προεισέπραξε τη δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στο τέλος του 2013 παρακρατώντας ολόκληρη την επιδότηση του αγρότη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα