Προοπτικές ανάκαμψης βλέπει ο ΣΕΒ

Οι προοπτικές για την εδραίωση της ανάκαμψης ισχυροποιούνται μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο.

Παραλλήλως καλεί την Πολιτεία “να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται, τηρώντας δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτόχρονα αντιμετωπίζοντας πιο αποτελεσματικά τις υφεσιακές πιέσεις που δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές των συντάξεων».
«Η ευκαιρία εδραίωσης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, όπως ξαναπαρουσιάζεται μετά από τρία χρόνια, θα επιτρέψει την έξοδο από την επιτροπεία και την επιστροφή στην κανονικότητα των διεθνών αγορών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ.
Σ ε ότι αφορά τη συμφωνία για την αξιολόγηση ο ΣΕΒ τονίζει ότι επηρέασε θετικά το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο και αυτό δημιουργεί ισχυρότερες προοπτικές για ανάκαμψη

«Ο δυναμισμός που επιδεικνύουν οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και τους υπόλοιπους τομείς, ενώ εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση από ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, εάν δεν διαταραχθεί η ομαλότητα στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία, οι προβλέψεις για ανάπτυξη πάνω από 1,5% το 2017 πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.

Τέλος στις θετικές εξελίξεις ο ΣΕΒ περιλαμβάνει τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, την άνοδο της παραγωγής στη μεταποίηση, την θεαματική άνοδο των εξαγωγών (+19,8%, έναντι υποχώρησης -5,8% τον Μάιο του 2016), τη θετική πορεία του όγκου λιανικών πωλήσεων, την ανοδική πορεία των τουριστικών αφίξεων και τη μείωση της ανεργίας στο 21,7 %.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η γενικότερη αβεβαιότητα και η συμπίεση των εισοδημάτων εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, στα «κόκκινα δάνεια» και στη συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα