Προπονητής-ακροβάτης ο Ιγκόρ Τούντορ!

Ανεπανάληπτο αυτό που συμβαίνει με το φετινό ΠΑΟΚ και τον προπονητή του. Ο Τούντορ παραμένει «ζωντανός», σε έναν πολύ σκληρό οργανισμό, αυτόν του «Δικεφάλου του βορρά», που παλαιότερα ,μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, θα είχαμε δράματα. Η πρόκριση επί του Πανιωνίου, όμως, διατήρησε τον Κροάτη στον πάγκο και επιβεβαιώνει όλους εκείνους που προέβλεπαν πως φέτος ο Ιβάν Σαββίδης θα κρατήσει τον προπονητή του μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η χρονιά φυσικά δεν έχει τελειώσει, αλλά ο Ιγκόρ Τούντορ ξεπέρασε πολλά εμπόδια και πια δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τον απομακρύνει. Με εκείνον θα πορευτεί ο ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με εκείνον θα πάει και στα Play Off.

Η συζήτηση περνά σε άλλο επίπεδο

Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν τα θέματα του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν σταματήσει να κριτικάρουν τον Τούντορ. Ακόμη και στο ημίχρονο του αγώνα με τον Πανιώνιο επαναστάτησαν. «Μα τι σύστημα είναι αυτό που παίζει;», «Μα δεν γίνεται να βάζει και τον Μπερμπάτοφ και τον Κλάους…», «Μα πότε θα χρησιμοποιήσει επιτέλους τον Κάτσε;».
Η αλήθεια να λέγεται, όταν ο Κροάτης στο δεύτερο ημίχρονο έκανε τις απαιτούμενες διορθώσεις, οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν τα αντανακλαστικά του. Δεν είναι άδικοι. Είναι δικαιότατοι και μάλλον ορθοί στις κρίσεις τους. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Σαββίδης δεν ακούει κανέναν. Εμπιστεύεται τον Τούντορ και πλέον η κουβέντα δεν έχει να κάνει με το αν ο Κροάτης θα βγάλει τη χρονιά, αλλά με το αν θα μείνει και του χρόνου.
Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ γουστάρει τον Τούντορ σαν άνθρωπο. Ταιριάζει με τα χνώτα του. Αυτό συμβαίνει διότι ο Κροάτης δεν έχει κρυφτεί ποτέ! Παραδέχεται διαρκώς τα λάθη του, σε αντίθεση με τον Άρνεσεν που το παίζει «βαρύ πεπόνι» και δεν παραδέχεται τις άστοχες επιλογές του.
Επιπλέον, ο Σαββίδης αναγνωρίζει τις αναποδιές που έχουν προκύψει. Τους τραυματισμούς. Τις προσπάθειες του Ιγκόρ να βρει λύσεις εκ των έσω. Για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ οι αλλεπάλληλες αλλαγές του σχήματος αποτελούν δείγμα ότι ο Τούντορ προσπαθεί, ότι το παλεύει. Για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους μεταφράζεται ως αδυναμία να βρει ένα σταθερό σχήμα, ως πειραματισμός ενός άπειρου προπονητή. Μόνο που όταν προσλήφθηκε ο Τούντορ, ο Σαββίδης ήξερε πως έρχεται ένας άπειρος κόουτς. Δεν του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι!

Στην τελική, ο ΠΑΟΚ έχει πάρει και κάποια αποτελέσματα
Εδώ που τα λέμε, η όποια κριτική γίνεται στον Τούντορ πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη. Δεν μπορείς να κοιτάς μόνο τη διαφορά από τον Ολυμπιακό και να λες «απέτυχε». Κατ’ αρχήν, ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόνο δύο βαθμούς, είναι αφύσικο αυτό που κάνει. Δεύτερον, ο ΠΑΟΚ είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Τρίτον, κατάφερε τρεις ευρωπαϊκές προκρίσεις, νίκησε την Μπορούσια στη Γερμανία, έφερε ισοπαλία στην Τούμπα.
Νίκησε πανεύκολα τον ΠΑΟ, νίκησε με ανατροπή την ΑΕΚ και έπαιξε καλά στο Καραϊσκάκη, ή τουλάχιστον υποφερτά. Κι όλα αυτά με προβλήματα τραυματισμών, με τον Μπερμπάτοφ να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, με τερματοφύλακα στην αρχή της χρονιάς που τα «ρούφαγε» όρθιος. Εντάξει, κάνει λάθη με τις τοποθετήσεις των εξτρέμ, ίσως και με τα σχήματα που επιλέγει. Κανείς δεν αντιλέγει…

Το σενάριο Σότα Αρβελάντζε…
Ακούστηκε προ ημερών πως ο ΠΑΟΚ εξετάζει την περίπτωση του Σότα Αρβελάτζε, του Γεωργιανού προπονητή. Το σενάριο ίσως και να στέκει. Ο Σαββίδης δεν θέλει κανείς να ασχολείται με άλλους προπονητές. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που αποχώρησε ο Νίκος Βεζυρτζής ήταν επειδή πήρε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τον Γιάννη Αναστασίου.
Η στήριξη που παρέχει ο Σαββίδης στον Τούντορ, δεν σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης δεν εξετάζει κι άλλες περιπτώσεις, ιδίως ανθρώπων που μιλάνε την ίδια γλώσσα. Θυμίζουμε, άλλωστε, τη μεγάλη ατάκα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ προς τον Γιώργο Δώνη πριν από 4 χρόνια. Του είχε πει: «Κύριε Δώνη, να ξέρετε μία μέρα μπορεί να ξυπνήσω στραβά ή να τσακωθώ με τη γυναίκα μου και να την πληρώσετε εσείς!». Οπότε, η στήριξη προς τον Τούντορ είναι μεν υπαρκτή, αλλά δεν είναι παντοτινή…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα