«Προπόνηση» για νέα κυβίστηση και νέο παραμύθι

Εάν κάποιος αναζητήσει στο λεξικό την ετυμολογία της λέξης «αφήγημα» θα διαβάσει ότι πρόκειται για το λογοτεχνικό είδος που λειτουργεί ως προφορικός λόγος και παρουσιάζει χαλαρότητα, καθώς επιτρέπει στον αφηγητή να χρησιμοποιήσει όποια φράση θέλει, προκειμένου να δώσει ζωντάνια στην αφήγησή του. Υπό αυτή την «ανάγνωση» δεν είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση Τσίπρα αλλάζει κάθε τρεις ημέρες αφήγημα αναφορικά με το χρέος και τη διευθέτησή του.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αφού ο πρωθυπουργός καταχώνιασε εκ νέου στην ντουλάπα τη γραβάτα και αφού χάνει την ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα, το νέο αφήγημα του Μαξίμου, που προήλθε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη, είναι ότι λίαν συντόμως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές χωρίς φυσικά να ξεκαθαρίζεται αν μιλούν για τις χρηματαγορές ή για λαϊκές αγορές φρούτων και ζαρζαβατικών!

Η στρατηγική καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει βαρύνει τα δεδομένα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία υποχρεώθηκε να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα που αξίωναν οι δανειστές. Ωστόσο δεν πήρε τα μέτρα για το χρέος. Και ως δείχνουν τα πράγματα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου πολύ πιθανό η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε ακριβή ημερομηνία εκκίνησης των συζητήσεων. Φυσικά και η ποσοτική χαλάρωση εξελίσσεται σε όνειρο θερινής νυκτός. Οπότε οι «σύντροφοι» της κυβέρνησης εμπνεύστηκαν την έξοδο στις αγορές. Μία γραμμή που αποφάσισε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από χειμώνα και βλέπουμε

Οι γερμανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 24 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει καμία συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλοι οι αναλυτές στο Βερολίνο. Γνωρίζουν τις εμμονές του Σόιμπλε και το γεγονός ότι δεν κάνει πίσω με τίποτα. «Το Βερολίνο δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δώσει κάτι συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για ευνόητους, εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Συνεπώς, αδίκως περιμένετε», υποστηρίζουν οι περισσότεροι στην Γερμανία σε μία προσπάθεια να προσγειώσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Οι λεονταρισμοί της Αθήνας είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, καθώς οι περισσότεροι ξένοι συνομιλητές του πρωθυπουργού έχουν καταλάβει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί να περιμένει. Εξάλλου δεν έχει και πολλά όπλα στα χέρια του για να αντιμετωπίσει το status quo που έχει ετοιμάσει με μεθοδικότητα το Βερολίνο. Εάν αποφασίσει τον χορό του Ζαλόγγου είναι κάτι για το οποίο οι δανειστές μας έχουν λάβει πλέον τα μέτρα τους κι έτσι τα δύσκολα είναι στην ελληνική πλευρά.

Βέβαια από το Μαξίμου ήδη έχουν αρχίσει διαρροές σχετικά με τα σενάρια που τους κάνει να περιμένουν. Έτσι πιστεύουν ότι, μετά τις εξελίξεις με τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο θα συμμετάσχει συμβουλευτικά και τους δίνει απλά την ευκαιρία να ελπίζουν ότι τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει οριστικά. Κάτι που μπορεί να το επικοινωνήσει η κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «με την τακτική της έδιωξε το ΔΝΤ».

Εκτιμούν πως μετά τις γερμανικές εκλογές αλλάζουν τα δεδομένα και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Κάτι που δεν είναι σίγουρο, καθώς δεν πρέπει να λησμονήσουμε πως στο 3ο μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Και βέβαια μέχρι να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ποντάρουν αφενός μεν στην υψηλότατη δόση, αλλά και στα τουριστικά έσοδα. «Το κλίμα αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά το σύνολο της οικονομίας, αφού τα πάντα λειτουργούν ως αλυσίδα», λένε κύκλοι του Μαξίμου.

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα. Το σημαντικότερο πλήγμα για τη χώρα είναι ότι χάνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκτός και εάν αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να κάνει ένα δώρο στη χώρα και με μία διατύπωση επιτρέψει στον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει τα… στραβά μάτια.

Ωστόσο στην Αθήνα, αν και αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες είναι περιορισμένες, εκτιμούν πως δεν είναι ακόμη χαμένη υπόθεση. «Αυτή την εβδομάδα θα φανεί εάν οι επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα επίπεδα, όπως του πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ και τον κ. Μακρόν, έχουν αποδώσει κάτι αξιοποιήσιμο», λένε κυβερνητικές πηγές.

 

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Τα 15 χρόνια

Η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε μία πρόταση η οποία κινείται στην κατεύθυνση του να διευκολύνει κυρίως την ΕΚΤ στη λήψη μιας ευνοϊκής απόφασης για την Αθήνα. Βασικό στοιχείο αυτής της πρότασης είναι η δέσμευση από το Eurogroup πως στην περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλός –επιβεβαιώνεται, δηλαδή, το κακό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους–, τότε θα εφαρμόζεται πλήρως, δηλαδή κατά 15 χρόνια, η επέκταση της διάρκειας των δανείων και της περιόδου χάριτος.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά η γαλλική πλευρά, «θεραπεύεται» μια ασάφεια που είχε το προσχέδιο συμπερασμάτων του προηγούμενου Eurogroup. Εκεί αναφερόταν, με απαίτηση της Γερμανίας, πως η επέκταση θα μπορούσε να είναι από 0 έως 15 χρόνια. Η γαλλική συμβιβαστική πρόταση λέει πως διατηρείται η αναφορά σε 0 έως 15 χρόνια, αλλά συμπληρώνεται με τη ρητή πρόβλεψη πως εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός, οπότε το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο, θα εφαρμόζονται τα 15 χρόνια επέκτασης. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η γαλλική πρόταση μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, δηλαδή να γίνει δεκτή από τη Γερμανία και να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΚΤ για «μεγαλύτερη σαφήνεια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

 

Προβλέπει 4ο πρόγραμμα διάσωσης η Citi

 

Κλείνει την πόρτα της Ελλάδας σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Citi, κάτι που διατυμπανίζει εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση.

Η αμερικανική τράπεζα σε νέα της έκθεση εστίασε στο ζήτημα της χώρας μας και επικεντρώθηκε στα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη Handesblatt, ξεκαθαρίζοντας ότι η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ εξασφαλίζει μεν τη δόση αλλά όχι την έξοδο στις αγορές, ενώ η τράπεζα μιλά ξανά για νέο μνημόνιο προσεχώς.

Το πιθανότερο είναι ότι θα άρει το αδιέξοδο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει την έλλειψη «διαύγειας» αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους, σχολιάζει η Citi.

Αυτή η «έλλειψη διαύγειας» θα παραμείνει και αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, προσθέτει.

Το ΔΝΤ προσφέρει διέξοδο από το αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος, σημειώνει ακόμα η Citi, προσθέτοντας πως το Ταμείο προτείνει μία συμφωνία. Θα παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει η Citi, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και, εάν δεν συμφωνηθεί, θα το ζήτημα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της ΕΕ που στη Σύνοδο της 22-23 Ιουνίου.

 

 

Αναδόμηση της Ευρωζώνης στα δικά του μέτρα σχεδιάζει ο Σόιμπλε

 

Τη δική του ευρωζώνη με αφορμή το πρόβλημα της Ελλάδας έχει βάλει μπροστά ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ελληνικό πρόβλημα δεν απασχόλησε τη συζήτησή του πάρα λίγα λεπτά της ώρας, όπως διέρρευσαν πηγές του Βερολίνου.

Ήδη από τις Βρυξέλλες έσπευσαν να ενημερώσουν την Αθήνα, ότι «η Μέρκελ στηρίζει πλήρως τον υπουργό της και ότι ο Τόμσεν είναι αποδεκτός όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά και από την καγκελαρία». Οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η Γερμανία στην πραγματικότητα δεν θέλει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους ούτε μετά τις εκλογές, αλλά και πιθανότατα ούτε μετά το τέλος του προγράμματος. Ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί την «αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη χρησιμοποίηση κονδυλίων επενδύσεων“.

Όπως έχουμε αναφέρει, το επιτελείο Σόιμπλε καταρτίζει σχέδιο αλλαγής της Συνθήκης του ESM και μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση του ΔΝΤ, αλλά και την αποδόμηση της Κομισιόν. Ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε ποτέ την ενόχλησή του για τις παρεμβάσεις του κ. Γιούνκερ στα δρώμενα του Eurogroup καθώς και τις συνεχείς δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί. Διαφώνησε με την πολιτική διάσταση που έλαβαν οι αποφάσεις για Πορτογαλία, Ισπανία (μηδέν πρόστιμα για τις υπερβάσεις του στόχου στο έλλειμμα) και προσφάτως για την Ιταλία (ότι δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα για το 2017).

Ο Σόιμπλε επιθυμεί ο νέος ESM να αναλάβει την παρακολούθηση και τις ποινές των χωρών που παραβαίνουν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Επιπλέον, όπως έχουμε γράψει, θέλει να βάλει τη ρήτρα «default» ενός κράτους εντός ευρωζώνης.

Σε αυτό έχει υποστηρικτές όχι μόνο την κ. Μέρκελ και τον κ. Βάιντμαν, αλλά και τις χώρες του Βορρά. Επί της ουσίας δηλαδή, αφού στο Δ.Σ. του ESM είναι οι υπουργοί Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς οι υπουργοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στους προϋπολογισμούς και όχι η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου αναμένεται εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να ζητήσει τη σύνδεση των όποιων μέτρων με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν θα υιοθετείται εάν πρώτα δεν ελέγχονται οι μεταρρυθμίσεις που θα συνδεθούν με το χρέος.

Επίσης είναι φυσικό ο ESM να ετοιμάσει και σενάριο για ένα «δάνειο-γέφυρα» για την Ελλάδα, μια αυστηρή γραμμή ECCL+ που θα συνδέει τη λήξη του προγράμματος το 2018 με την πλήρη επάνοδό μας στις αγορές, που παρά τις διαβεβαιώσεις δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα