Προσοδοφόρες πωλήσεις αλλά ακόμα… μέσα ο Ιβάν

Τα έσοδα του ΠΑΟΚ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών τους τελευταίους 18 μήνες μπορεί να αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό απέχει αρκετά από τα 83.000.000 που έχει βγάλει από την τσέπη του ο Ιβάν Σαββίδης από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία.

Ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία ξόδεψε αρκετά χρήματα προκειμένου να βάλει μία τάξη στον «δικέφαλο του βορρά» και να τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που βρήκε, γι’ αυτό και όταν ανέλαβε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια έθεσε ένα διπλό στόχο. Να μετατρέψει την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης σε μία επικερδή επιχείρηση που δεν θα χρειαζόταν να κάνει συνεχώς νέα ανοίγματα ώστε να πετύχει στο δεύτερο κομμάτι, το καθαρά αγωνιστικό και να έρθουν έτσι τίτλοι στην Τούμπα.

Από το 2012, όταν πήρε στα χέρια του το πακέτο των μετοχών ο Σαββίδης έχει βάλει σε μετρητά στο ταμείο της ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης 83 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να απέχει αρκετά ακόμα από την απόσβεση της επένδυσής του, έχει καταφέρει ωστόσο να ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ.

Ο διοικητικός ηγέτης του «δικέφαλου του βορρά» κατάλαβε γρήγορα ότι η τακτική που ακολουθούσε στην αρχή με την απόκτηση δανεικών παικτών οδηγούσε από μόνη της σε αδιέξοδο, καθώς οι σημαντικότεροι ποδοσφαιριστές ανήκαν αλλού και ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία. Η αλλαγή φιλοσοφίας στον μεταγραφικό τομέα δεν άργησε να αποφέρει τα πρώτα έσοδα στο ταμείο των «ασπρόμαυρων».

Η πρώτη πώληση επί Σαββίδη έγινε πέρσι το καλοκαίρι. Ο Κριστιάν Νομπόα δεν κόλλησε στον ΠΑΟΚ και ο μεγαλομέτοχος ανέλαβε προσωπικά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ερχόμενος σε συμφωνία για την πώλησή του έναντι 1,5 εκατ. ευρώ στην ομάδα της οποίας έχει διατελέσει χορηγός και παλιότερα ιδιοκτήτης, στη Ροστόβ.

Το φετινό καλοκαίρι, όμως, άλλαξε άρδην την εικόνα του ΠΑΟΚ που πλέον αποκτά ταυτότητα ενός συλλόγου που μαθαίνει να ζει με τις πωλήσεις. Αρχικά, ήταν η περίπτωση του Ρόμπιν Όλσεν που με τις εμφανίσεις του ως δανεικός στην Κοπεγχάγη αναγκάζει τη διοίκηση του δανέζικου συλλόγου να πληρώσει 700.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ για να αποκτήσει τα δικαιώματά του. Ακολούθησε, η συμφωνία με τη Ζενίτ για τον Ρόμπερτ Μακ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ. Και στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ήρθε η μεταγραφή ρεκόρ για τον ΠΑΟΚ. Όχι από απευθείας μετακίνηση, αλλά με ποσοστό μεταπώλησης που ο ίδιος Ιβάν Σαββίδης –το είχε αποκαλύψει στο πρώτο δ.σ. ως πρόεδρος της ΠΑΕ– είχε ζητήσει από τον Φρανκ Άρνεσεν να βάλει στη συμφωνία που είχε κάνει με τη Λα Καρούνια για τον Λούκας Πέρεθ.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ στο 1,5 εκατ. ευρώ με το οποίο τον είχε παραχωρήσει το καλοκαίρι του 2015 πρόσθεσε και άλλα 6 που αντιστοιχούσαν στο 30% των δικαιωμάτων του από τη σούπερ μεταγραφή του Ισπανού στην Άρσεναλ. Συνολικά 7,5 εκατ. ευρώ! Και έρχεται τώρα η πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατασαράι έναντι 3,5 εκατ. ευρώ (υπάρχει και μικρό ποσοστό μεταπώλησης στη συμφωνία του ΠΑΟΚ με τους Τούρκους) να συνεχίσει το σερί των πωλήσεων στις οποίες πλέον ο ΠΑΟΚ μπαίνει πολύ πιο συχνά.

Αν, μάλιστα, κανείς επιχειρήσει τη σούμα των πωλήσεων επί Σαββίδη θα διαπιστώσει ότι ο ΠΑΟΚ έχει βάλει στο ταμείο του 16.700.000 ευρώ από παραχωρήσεις παικτών που για να τους αποκτήσει δεν έδωσε περισσότερα από 2.000.000. Το κέρδος αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα