Προσωπικές στρατηγικές χρώματος… γαλάζιου!

Τα ακανθώδη προβλήματα, αλλά και το εκρηκτικό πολιτικό περιβάλλον μετά τις ευρωεκλογές έχουν βάλει σε σκέψεις αρκετούς βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές, καθώς σε αντίθεση με αυτά που εκπέμπει το Μαξίμου δεν θεωρούν πιθανό να καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» που το τελευταίο διάστημα σχεδιάζουν την προσωπική τους στρατηγική ενόψει πρόωρων εκλογών. Οι περισσότεροι εντός της Ν.Δ., παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, προεξοφλούν ότι δεν θα εξαντληθεί η τετραετία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, αναγκάζοντας εν τέλει την κυβέρνηση να καταφύγει σε εκλογές για να μην πληρώσει η χώρα μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Αναμφίβολα στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, αυτής της Β΄ Αθήνας, όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Κάτι που έγινε και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεύτερο κόμμα πανελλαδικά κέρδισε τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Κάτι που επέτρεψε στη Ν.Δ. να εκλέξει τους περισσότερους βουλευτές.

Ήδη, όπως λέγεται στη Συγγρού, οι νυν βουλευτές της Β΄ Αθηνών βρίσκονται σε εγρήγορση και ήδη ξεκίνησαν τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Η πρόσφατη συζήτηση και τα δημοσιεύματα για υπόγεια κόντρα μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και του υφυπουργού του Μάκη Γιακουμάτου, παρά τις διαψεύσεις του δεύτερου, είναι ενδεικτική. Ο Νίκος Δένδιας θέλει να πολιτευθεί πλέον στη Β΄ Αθήνας, μετακινούμενος από την Κέρκυρα, ενώ ο Μάκης Γιακουμάτος παλεύει για την επανεκλογή του. Ο ένας της φιλελεύθερης δεξιάς και ο άλλος της λαϊκής δεξιάς. Η απόλυτη έκφραση δύο διαφορετικών κόσμων…

Στη Β΄ Αθηνών εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές 13 βουλευτές. Από αυτούς αποχώρησε ο Β. Πολύδωρας, αλλά τουλάχιστον δύο επιπλέον βουλευτές θα είναι στο ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας μάλιστα κορυφαίες θέσεις: ο Νίκος Δένδιας, αλλά και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Στην ίδια περιφέρεια εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα είναι υποψήφιοι εκ νέου και οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο παραμένουν οι νυν υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εισήλθαν στην κυβέρνηση οι επίσης βουλευτές της Β΄ Αθηνών, η Σοφία Βούλτεψη (κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο Αργύρης Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών), η Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Υγείας) και ο Μάκης Γιακουμάτος. Άγνωστο είναι εάν θα επιστρέψει στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που ίσως συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ σίγουρα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που παραιτήθηκε για να δώσει τη μάχη του δήμου της Αθήνας.

Όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και αν η Ν.Δ. παραμείνει πρώτο κόμμα, δύσκολα θα διατηρήσει 13 έδρες, παρά την αύξηση των εδρών με τη νέα απογραφή, καθώς στο παιχνίδι θα μπουν και άλλα κόμματα, με πρώτο το Ποτάμι, που στις ευρωεκλογές κατέγραψε υψηλά ποσοστά στην συγκεκριμένη περιφέρεια και μάλιστα ξεπέρασε την Ελιά. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα, εκτιμάται ότι θα χάσει τουλάχιστον 4-5 έδρες. Αυτό είναι φυσικό να προκαλεί εκνευρισμό.
Έτσι, οι προσπάθειες αλληλοεξόντωσης των υποψηφίων στο παρασκήνιο μαίνονται ήδη, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης έχουν βρεθεί και συνομιλήσει τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον δύο φορές, μετά τον ανασχηματισμό.

Τα σενάρια

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο βουλευτών, στο εσωκομματικό τοπίο της Συγγρού δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και μάλιστα δίνουν ως εξήγηση πως οι διαρροές για φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν είναι τίποτε άλλο από προάγγελο εκλογών.

Οι «άπιστοι Θωμάδες» της Συγγρού υποστηρίζουν πως «με τη νέα προειδοποίηση του ΔΝΤ για κίνδυνο λήψης και νέων μέτρων να είναι ακόμα “νωπή”, κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να πείσουν ότι από το φθινόπωρο θα μας φέρουν ελαφρύνσεις στη φορολογία, μετά από μια “σκληρή” και καθοριστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Εννοείται πως οι όποιες αναφορές για φοροελαφρύνσεις έχουν ως στόχο να πείσουν τους πολίτες ότι έρχονται αλλαγές, σε μια εποχή που ήδη η κυβέρνηση αρχίζει να θεωρεί μετα-μνημονιακή».

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο χρονοδιάγραμμά της τη ΔΕΘ και την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού. Η ΔΕΘ έχει συνδεθεί με εξαγγελίες πάνω σε παροχές και δεσμεύσεις. Το Μαξίμου πιστεύει ότι μια αναφορά για μείωση φορολογίας, παροχές και δεσμεύσεις, θα έφερνε το μυαλό του κόσμου στο προ-μνημονίου εποχή, πριν δηλαδή την κρίση, αλλά σε μια Ελλάδα που έχει αλλάξει με τις μεταρρυθμίσεις.

Οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες για παροχές, όπως πάντα συμβαίνει στις επίσημες – ανεπίσημες προεκλογικές περιόδους, δεν υλοποιούνται ποτέ, αφού ο χρόνος που μας λένε ότι θα τεθούν σε ισχύ είναι μετά τις εκλογές. Τώρα, όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται να διαφέρουν. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μακριά, όπως επίσης και οι συζητήσεις για το πρόσωπο που θα προταθεί, με το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών λόγω Προέδρου να είναι κάτι περισσότερο από πιθανό.

Μια από τις ελαφρύνσεις ακούγεται ότι θα είναι η μείωση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Βέβαια μπορεί να μειωθεί, αλλά μάλλον θα μονιμοποιηθεί. Όπως ακριβώς έχει με το χαράτσι στα ακίνητα, που και εκεί διαρρέουν ότι θα φέρουν ελαφρύνσεις. Επίσης και η μείωση φορολογίας στον φόρο εισοδήματος. Αυτό θα γίνει στην κλίμακα φόρου 42% των μισθωτών – συνταξιούχων, δηλαδή για όσους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ! Εννοείται πως όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι θα έχουμε πιάσει τους στόχους των εσόδων, συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα που θα μας επιτρέψουν να «απολαύσουμε» μικρότερη φορολογία.

Επίσης, οι ελαφρύνσεις στους φόρους δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα και η τρόικα μας τα έφερε σαν προαπαιτούμενα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα