Προσωπικό ειδικής κατηγορίας οι ένστολοι

Προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και  προστασίας, θα χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένστολοι στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα, και θα ακυρώνει την υπουργική απόφαση με την οποία κόπηκαν αναδρομικά οι αποδοχές εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Η απόφαση δηλαδή ουσιαστικά θα διακρίνει τους ένστολους ως εργαζόμενους  που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα. Συνεπώς η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται, εφόσον αναφέρει αυτό το σκεπτικό της, ως προάγγελος αντισυνταγματικότητας και για τις περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων  του δημοσίου.

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση των 30 δικαστών,  προεδρεύοντος του προέδρου του ΣτΕ Σωτ. Ρίζου ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων  (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.

Η αντισυνταγματικότητα ξεκινά από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα, ενώ ίδιο θέμα θα τίθεται και στις περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πώς θα δημιουργηθεί “τρύπα” περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ποσό να είναι πολύ υψηλότερα.

Οι δικαστές θεωρούν δε αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά στους ένστολους (τους παρακρατήθηκαν αναδρομικά οι μειώσεις) κάτι που το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Κυβερνητική πηγή πάντως αναφερόμενη  στο σκεπτικό της απόφασης, τόνιζε ότι η μισθολογική αποκατάσταση αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων («του σκληρού πυρήνα του κράτους») έχει προαναγγελθεί από τον ίδιον τον πρωθυπουργό εδώ και μήνες, με τη δέσμευσή του ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί στους «αδύναμους» χαμηλοσυνταξιούχους, στους ένστολους και στους δικαστικούς.

Ως εκ τούτου, παρατηρεί πως η απόφαση του ΣτΕ «κρούει ανοικτές κυβερνητικές θύρες».

Ομως, οι πληροφορίες που θέλουν το Συμβούλιο να τάσσεται υπέρ της αναδρομικότητας ανεβάζοντας έτσι «τουλάχιστον» στα 100 εκατ. ευρώ το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, προβλημάτισαν την κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι είτε θα κατευθύνει προς τους ένστολους μεγαλύτερο τμήμα του πλεονάσματος «αδικώντας» τις λοιπές κατηγορίες, είτε θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το κενό – επιβαρύνοντας άλλες ομάδες πληθυσμού.

Κατά την ίδια πηγή, οι κυβερνητικές συζητήσεις επεκτείνονται ακόμη και στο ενδεχόμενο νομοθετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία καμία μισθολογική διόρθωση δεν θα γίνεται εάν προϋποθέτει… νέο δανεισμό.

Σ΄αυτή την περίπτωση η σύγκρουση με το ΣτΕ θα είναι ευθεία, δεδομένου ότι εκκρεμούν κι άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου επί προσφυγών που αφορούν περικοπές αποδοχών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και  λιμενικοί υπάλληλοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα