Προτείνεται εδώλιο για 3 πράκτορες και τον Καρχιμάκη

Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις τις τότε κυβέρνησης για το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παραπομπή σε δίκη του πρώην πράκτορα της CIA, Γουίλιαμ Μπέιζιλ, δύο υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η πρόταση της εισαγγελέως Βαΐτση εν πολλοίς βασίζεται στο πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, στοιχεία του οποίου είχαμε παρουσιάσει στην «Α» στις 24 Δεκεμβρίου 2015, ο οποίος είχε αναλάβει την κοινή δικογραφία για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή (σ.σ. γνωστό ως «Πυθία»), τις παράνομες συνακροάσεις του πρώην πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης του και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και τα διαβαθμισμένα έγγραφα που φέρεται να κατείχε ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Κομβικό στον ρόλο στην υπόθεση έχει παίξει, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, ο πρώην γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας και πρώην πράκτορας της CIA, Γουίλιαμ Μπέιζιλ, για τον οποίο η εισαγγελέας προτείνει να καθίσει στο εδώλιο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας (κακούργημα).

Σε ό,τι αφορά τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ, η κα. Βαΐτση εισηγείται την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, ενώ για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ η προτεινόμενη κατηγορία είναι αυτή της ηθικής αυτουργίας. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατείχε με μη νόμιμο τρόπο απόρρητες αναφορές, που απευθύνονταν στον Κώστα

Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Να θυμίσουμε πως το λεγόμενο σχέδιο «Πυθία» φέρεται να αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της τότε ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με αποκορύφωμα –κατά τη δικογραφία– ακόμη και τη φυσική εξόντωση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. «Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς, ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών», κατέγραφε χαρακτηριστικά στο πόρισμα του ο ανακριτής Φούκας.
Σε κάθε περίπτωση, την οριστική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμά του.

pyrhtia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το δημοσίευμα της «Α» στις 24 Δεκεμβρίου 2015 στο οποίο είχαμε παρουσιάσει στοιχεία από το πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα για την υπόθεση

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα