Πρωταθλητής Αφρικής ο Μοσιμάνε Πίτσο!

 

Τη δεκαετία του ’90 ο Μοσιμάνε Πίτσο ήταν μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες των ελληνικών γηπέδων, όμως η απόλυτη καταξίωση ήρθε την περασμένη Κυριακή (23/10), όταν οδήγησε ως προπονητής τη Μαμελόντι Σάνταουνς στην κατάκτηση του αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ!

Για τους οπαδούς του Ιωνικού ο Νοτιοαφρικάνος πρώην άσος της ομάδας της Κοκκινιάς παραμένει μέχρι και σήμερα μία cult φιγούρα που θυμίζει τα περασμένα μεγαλεία, όταν με πρόεδρο την αείμνηστο Νίκο Κανελλάκη μεσουρανούσαν στην Α’ Εθνική.

Ο Ιωνικός μπορεί τα τελευταία χρόνια να… βολοδέρνει στις χαμηλές κατηγορίες, ωστόσο ο Πίτσο που αποφάσισε το 2001 σε ηλικία 37 ετών να ασχοληθεί με την προπονητική είδε τις μετοχές του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο να απογειώνονται. Παρά την ήττα με 1-0 στην Αίγυπτο από τη Ζάμαλεκ, η ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Αφρικής, καθώς είχε επικρατήσει στον πρώτο τελικό στην έδρα της με το ευρύ 3-0.

Ο Πίτσο θεωρείται κάτι σαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Νοτίου Αφρικής. Υπό την καθοδήγηση του, η Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ στέφθηκε Κυπελλούχος το 2005, ενώ την ίδια σεζόν αναδείχθηκε καλύτερος τεχνικός στην χώρα του. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα έξι ετών η Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ έφτασε πέντε φορές μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.

Για μία τετραετία ήταν ασίσταντ στην Εθνική Νοτίου Αφρικής (2006-2010), ενώ προβιβάσθηκε σε πρώτο προπονητή (2010-2012), προτού ξεκινήσει να γράφει ιστορία με την Μαμέλοντι Σάνταουνς διαδεχόμενος τον Δεκέμβριο του 2012, τον Ολλανδό «θρύλο», Γιόχαν Νέεσκενς. Με τον Πίτσο στον πάγκο την σεζόν 2013-2014 η Μαμέλοντι Σάνταουνς κατακτά έπειτα από οχτώ χρόνια το πρωτάθλημα. Ότι δεν κατάφεραν δηλαδή οι Ανρί Μισέλ, Χρίστο Στόιτσκοφ και Νέεσκενς. Το Μάιο του 2015 η Μαμέλοντι στέφεται Κυπελλούχος Νοτίου Αφρικής, ενώ τον περασμένο Μάιο κατακτά για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα! Η ομάδα του αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και σπάει όλα τα ρεκόρ. Η «Bafana Ba Style», όπως αποκαλείται η Μαμέλοντι ετοιμάζεται πλέον για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον επόμενο Δεκέμβριο, εκεί όπου ο Πίτσο καλείται να αποδείξει πως η ομάδα του δεν θα αποτελέσει σάκο του μποξ για τους αντιπάλους της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα