Πρωταθλητής Ρουμανίας ο… Γκιόργκι Χάτζι!

 

Ο Γκιόργκι Χάτζι ήταν τεράστιος ποδοσφαιριστής, όποιος δεν τον πρόλαβε μπορεί να μάθει γι’ αυτόν. Κάποιοι είχαν υποψιαστεί πως θα γίνει και σπουδαίος προπονητής. Αργότερα, ο κόσμος του ποδοσφαίρου στη Ρουμανία κατάλαβε πως τελικά θέλει γίνει και παράγοντας. Ο σπουδαίος αυτός βετεράνος ποδοσφαιριστής, όμως, ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων» όπως τον αποκαλούν ακόμη και σήμερα, είχε άλλα σχέδια και άλλα όνειρα, ούτε παραγοντικά, ούτε προπονητικά. Και τα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα.

Για όποιον δεν το πήρε χαμπάρι, πρωταθλήτρια στη Ρουμανία αναδείχθηκε η Βιτορούλ από την Κοστάνσα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μία ομάδα που ιδρύθηκε το 2009 όταν ο Γκιόργκι Χάτζι, απογοητευμένος από τις υποδομές του ρουμανικού ποδοσφαίρου και από την προοπτική που προσέφεραν αυτές, αποφάσισε να αποθέσει επτά εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει ομάδα και Ακαδημίες στα δικά του πρότυπα.

Η πορεία μέχρι τον τίτλο!

Ο Χάτζι έστησε, λοιπόν, μία ομάδα, έφτιαξε Προπονητικό Κέντρο και γήπεδο προδιαγραφών και πήρε άδεια συμμετοχής στην Γ’ κατηγορία της Ρουμανίας. Τα παιδιά της πρώτης ομάδας ήταν όλα επιλογή του Χάτζι. Μαζί πορεύτηκαν στην τρίτη κατηγορία προς την άνοδο, μαζί προπονούνταν η α’ ομάδα και τα υπόλοιπα παιδιά της Ακαδημίας με τον Χάτζι να είχε ρόλο ιδιοκτήτη και προέδρου, αλλά ενίοτε και προπονητικού… επιθεωρητή.

Τα παιδιά τον είχαν σαν ίνδαλμα, εκείνος έτρεχε το πρότζεκτ η ομάδα ανέβηκε δύο χρόνια αργότερα από τη β΄ στην α’ κατηγορία και εκεί ήταν που ο Γκιόργκι Χάτζι έδειξε μεγαλείο. Αντί να συμπεριφερθεί στην ομάδα σαν «ξένος» ιδιοκτήτης, έπραξε σαν «πατέρας» των παιδιών, δεν έκανε καμία μετεγγραφή, έβαλε επιπλέον επτά εκατομμύρια για την περεταίρω ανάπτυξη των Ακαδημιών και άφησε το σύλλογο να συνεχίσει στην Α’ Ρουμανίας, μόνο με παίκτες από τα σπλάχνα του. Το 2014, μάλιστα, αποφάσισε να αναλάβει και τον πάγκο της ομάδας, θεωρώντας πως ήρθε η ώρα και με τις δικές του προπονητικές γνώσεις να αφήσει το στίγμα του!

Η Βιτορούλ καθιερώθηκε γρήγορα-γρήγορα ως η ομάδα που δίνει ευκαιρίες στα παιδιά αρκεί να δουλέψουν. Κάθε καλοκαίρι γονείς από όλη τη Ρουμανία πηγαίνουν τα παιδιά τους στην ανατολική πόλη της χώρας για να περάσουν από το φίλτρο του Γκιόργκι Χάτζι, του ανθρώπου ίνδαλμα όλων των Ρουμάνων ποδοσφαιρόφιλων.

Πρωτάθλημα με δυναμικό… 54 Ρουμάνων παικτών

Και φτάσαμε στο 2017 για να επιτευχθεί το μεγάλο θαύμα. Οι «μπέμπηδες» του Γκιόργκι Χάτζι, μεγαλωμένοι πια και μαθημένοι στο ποδόσφαιρο της πίστης και της καλής τεχνικής κατάρτισης και όχι στο ποδόσφαιρο της εξωφρενικής τακτικής και των συστημάτων που πνίγουν μερικές φορές το ταλέντο των παικτών, κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα στη Ρουμανία, αιφνιδιάζοντας τους πάντες στη χώρα!

Μιλάμε για μία ομάδα 54 παικτών (29 στην α’ ομάδα, 7 δανεικοί και 18 στη δεύτερη), οι περισσότεροι εκ των οποίων ξεκίνησαν την καριέρα τους στην Ακαδημία του Χάτζι και με μερικές εξαιρέσεις Ρουμάνων έμπειρων ποδοσφαιριστών που εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν τον 52χρονο ιδιοκτήτη/προπονητή του συλλόγου σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις!

Θα μείνει στην ιστορία για το επίτευγμά του ο Χάτζι

Το πρωτάθλημα της Ρουμανίας δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ευρώπης και το μοναδικό κατόρθωμα του Χάτζι δεν έτυχε της ανάλογης προβολής. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι μοναδικό. Είναι σίγουρα η πρώτη φορά που ένα πρωτάθλημα ανήκει σε έναν άνθρωπο, σε έναν οραματιστή! Αν δίπλα στη λίστα με τα πρωταθλήματα Ρουμανίας μπει το δικό του όνομα δίπλα στο 2017 αντί της Βιτορούλ κανείς δεν θα παρεξηγηθεί.

Πρόκειται για μία πρωταθλήτρια ομάδα που δεν έχει κάνει ούτε μία μετεγγραφή. Στην ουσία, δεν έχει μπάτζετ. Ή μάλλον ψέματα. Έχει μπάτζετ… 14 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσα έχει ξοδέψει ο Χάτζι για να οργανώσει τις Ακαδημίες οι εγκαταστάσεις της οποίας θεωρούνται σήμερα αυτές με τις κορυφαίες προδιαγραφές στην νότια και κεντρική Ευρώπη.

Και τώρα Champions League για μία ομάδα πως ως πρωταθλήτρια μπορεί να τεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού στα προκριματικά. Ο Γκιόργκι Χάτζι έχει δεσμευτεί πως δεν θα αλλάξει προγραμματισμό όσο κι αν πιεστεί. Που ήδη έχει αρχίσει να πιέζεται από μάνατζερ που του προτείνουν παίκτες.

Θα τη χαλάσει τη μαγιά τώρα που μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους, ή θα μείνει πιστός στο όραμα;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα