Πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκατ. ευρώ το 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 691 εκατ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ, καταγράφηκε, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το περυσινό 12μηνο, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Το δωδεκάμηνο του 2012 είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ, ή 1,8% του ΑΕΠ.

«Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα.

Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πλεόνασμα σημαντικό, το οποίο οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων και στην υπέρβαση αυτών στο σκέλος των δαπανών.

Πλεόνασμα βιώσιμο, αφού, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων, βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά, στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερα από το 2012» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία, εκτίμησε ότι πλέον καθίσταται εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, όταν ο αρχικός στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου άφησε να εννοηθεί ότι το πλεόνασμα μπορεί τελικά να είναι σημαντικά υψηλότερο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι αυτό θα κριθεί από την τελική διαμόρφωση εσόδων και δαπανών στους φορείς γενικής κυβέρνησης όπου υπάρχει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και κατά πόσο αυτή θα υπερκαλύψει τρεις σημαντικές πρόσθετες πηγές εσόδων:

– Αναμένονται 500 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για έργα του ΕΣΠΑ
– Εκκρεμεί μέρισμα 500 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ
– Επιπλέον στο 2013 θα καταλογιστούν περίπου 600 εκατ. ευρώ εσόδων από φόρο ακινήτων και άλλες πηγές.

Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι ήδη στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίο εισρέουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες για να χρηματοδοτήσουν έργα παιδείας και υγείας έχουν συγκεντρωθεί 17,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό έχει μαζευτεί με 8 διαφορετικές καταθέσεις τριών προσώπων εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν προέλθει σύμφωνα με πληροφορίες από τον Α. Κάντα.

Σημείο «κλειδί» για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι το «κλείσιμο» του Δεκεμβρίου στο ευρύτερο δημόσιο και ειδικά σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε ότι στο 11μηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 35% και εκτιμάται μείωση στο 12μηνο κατά 50%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα