Πρωτότυπη εκδήλωση – αφιέρωμα στην κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά

Πρωτότυπη εκδήλωση – αφιέρωμα στην κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια κα Κική Δημουλά, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά, του 4ου και του 8ου Γυμνασίου της πόλης, το περασμένο Σάββατο, στο δημοτικό κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ», στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Εικονο-Ποίηση».

Οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους οργάνωσαν μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση, που συνδύαζε πολλές μορφές τέχνης: αφήγηση, απαγγελία ποίησης, εκτέλεση σύγχρονης χορογραφίας, εικονοποίηση – ζωγραφική εμπνευσμένη από την ποίηση της Κικής Δημουλά – ερμηνεία δραματοποιημένων ποιημάτων και πεζών κειμένων, παραγωγή βίντεο με φωτογραφίες της ποιήτριας καθώς και συνεντεύξεις από εκπαιδευτικούς για τη ζωή και το έργο της Κικής Δημουλά.

Όλα αυτά συνοδεύονταν από ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα: «Cantus Firmous» με αριστουργηματικά κομμάτια κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Μιχαλολιάκος: «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη προνομίων για να ζεις»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς του 4ου και του 8ου Γυμνασίου, που δεν είναι απλώς εκπαιδευτικοί διεκπεραιωτές μιας διαδικασίας παροχής γνώσης, αλλά είναι αυτό που έλεγαν παλιά, δάσκαλοι – παιδαγωγοί, που δίνουν στην ψυχή του παιδιού και τη γνώση και τη μόρφωση και αξιακό κώδικα. Του δίνουν την πραγματική Ελλάδα. Γιατί Ελλάδα είναι παιδεία και πολιτισμός. Όπως έβλεπα τα παιδιά σκεφτόμουνα: «να ο νέος Πειραιάς που γεννιέται!» Από αυτά τα παιδιά θα προκύψουν Ροντήρηδες, Παξινοί, Παπαμιχαήλ και τόσοι άλλοι. Αυτά θα δώσουν τη λάμψη τους στο Δημοτικό μας Θέατρο, που είναι το καλύτερο της Ευρώπης. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη προνομίων για να ζεις. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά».

Δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου επί θεμάτων Παιδείας, Κώστας Παράσχου

Στο χαιρετισμό του ο Ειδικός Σύμβουλος επί θεμάτων Παιδείας κ. Κώστας Παράσχος, ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε: «Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στις Διευθύντριες των σχολείων, τους καθηγητές, τις καθηγήτριες και κυρίως τα παιδιά γι’ αυτή τη δουλειά. Τα σχολεία αυτά έχουν μια παράδοση στο να δημιουργούν και να παρουσιάζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Έχει γίνει πλέον θεσμός αυτή η ικανότητά τους και η δημιουργική τους πορεία. Η ποίηση είναι μια μορφή τέχνης και λόγου, που στους περισσότερους δεν είναι τόσο οικεία. Και είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Θυμάμαι ένα απόφθεγμα που είχε πει ο Πλάτωνας ότι από το μη ον – από τη μη ύπαρξη – στο ον, αυτό είναι η ποίηση. Η ποίηση λοιπόν για μένα είναι μια φανέρωση πτυχών του γεγονότος της ζωής, δηλαδή ένας φωτισμός.

Κι αυτός ο φωτισμός σε ψυχές παιδικές, σε ψυχές εφηβικές δημιουργεί δονήσεις, συγκινήσεις, αισθήματα, σκέψεις. Και είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να μαθαίνουν στους διαφορετικούς φωτισμούς του ίδιου του κόσμου».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής των σχολείων της πόλης κυρία Δέσποινα Αρβανίτη.

Οι Διευθύντριες του 4ου Γυμνασίου και του 8ου Γυμνασίου κυρίες: Βασιλική Σοφρά και Χαρά Ρίζου, οι οποίες είχαν και την ιδέα του αφιερώματος στην Κική Δημουλά και συνεργάστηκαν για να την υλοποιήσουν, με τη στήριξη του Δήμου Πειραιά, προλογίζοντας την εκδήλωση, μίλησαν αναλυτικά για τη ζωή και το έργο της πολυβραβευμένης ποιήτριας.

Συμμετείχε το μουσικό σχήμα Cantus Firmus:

-Βιολοντσέλο: Τέα Ντάφλα

-Κοντραμπάσο : Δημήτρης Δημητριάδης

-Βιολί: Μικαέλα Ρώτα

-Χορογραφίες : Δέσποινα Μαλλιαρού

-Επιμέλεια κειμένων: Χαρά Ρίζου

-Επιμέλεια έργων ζωγραφικής, γλυπτικής: Βασιλική Σοφρά

Παραβρέθηκαν: ο κ. Κώστας Παράσχος Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Παιδείας, ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Νίκος Παπαγιανάκης, η κυρία Δέσποινα Αρβανίτη Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής των Σχολείων του Δήμου Πειραιά, η κυρία Κική Κοκκίνου Διοικητικό μέλος της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο κ. Ανδρέας Πότης Διευθυντής του 4ου Λυκείου Πειραιά, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, πολλοί γονείς και μαθητές των δύο Γυμνασίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα