Πρόγραμμα αξιοποίησης έκτασης του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι

Το πρόγραμμα αξιοποίησης έκτασης στο Πικέρμι προς όφελος των μελών του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) παρουσίασαν σήμερα από κοινού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Δανιά.

Με το πρόγραμμα αυτό και την ψήφιση του Ν.4280/14 παρέχεται λύση προς τα μέλη του ΑΟΟΑ σε ένα ζήτημα που εκκρεμούσε επί τέσσερις δεκαετίες. Με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του ΑΟΟΑ θα δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός στο Πικέρμι με σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση και υψηλή περιβαλλοντική προστασία, ικανοποιώντας το πολύχρονο αίτημα των μελών του οργανισμού για στεγαστική αποκατάσταση.

Ειδικότερα, ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμών Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αγόρασε το 1972, έκταση 2,486 στρεμμάτων στο Πικέρμι, με μορφή λωρίδων γης, αναμεμειγμένες με αντίστοιχες λω­ρίδες ιδιοκτησίας ιδιωτών και τεσσάρων άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών, συνολικής έκτασης άνω των 6000 στρεμμάτων. Κατά το παρελθόν έγιναν τρεις προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και λύσης του προβλήματος, με πρώτη το 1976-80 και την τελευταία το 2006, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, επιβλήθηκαν ευ­ρύτερες δεσμεύσεις στην συνολική έκταση (6116 στρέμματα), που περιόρισαν κατά πολύ την δυνατότητα δόμησης. Συγκεκριμένα:

– Χαρακτηρίσθηκαν δασικά περίπου 2000 στρέμματα τα οποία λαμβάνονται υπόψη με αυτή τη μορφή στις πολεοδομικές μελέτες.

– Κηρύχθηκε ευρεία έκταση 1000 στρεμμάτων ως «ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική» για να προστατευτούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία τονίζεται, ότι ευρέθησαν εκτός της ΖΑΑ (250μ. Ν.Α.).

– Με το ΠΔ περί προστασίας του ορεινού όγκου του Πεντελικού Όρους επιβλήθηκε περαιτέρω δέσμευση προστασίας 900 στρεμμάτων, ε­ντός της οποίας επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς λειτουργίες, όπως τελικά απεφάνθη το ΣτΕ με το 246/2000 Πρακτικό Επεξεργασίας.

Στις αρχές του 2012, μετά από ενέργειες του τότε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και σχετική παρέμβαση, άρχισε προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για επίλυση του προβλήματος.

Τoν Μάρτιο του 2013, σε συνέχεια της παραπάνω προσπάθειας και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, δόθηκε εντολή επίσπευσης των διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΟΟΑ, με το Γενικό Δντή Αντγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη, το Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτριο Αντωνακόπουλο τοπογράφο μηχανικό, τον Μιχαήλ Βιδάλη τοπογράφο μηχανικό και το Νομικό Σύμβουλο του Οργανισμού, Χαράλαμπο Κουτσό μετείχε συνεχώς σε συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, με το νομικό σύμβουλο κ. Καρατσώλη και με τους Αναπληρωτές Υπουργούς Σταύρο Καλαφάτη, αρχικά και Νίκο Ταγαρά στη συνέχεια, προκειμένου να υποδείξει τα προβλή­ματα που υπήρχαν και να προτείνει λύσεις. Οι επαφές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, με σκοπό να περιληφθούν δια­τάξεις, που επιλύουν τα ειδικότερα προβλήματα ένταξης, που είχαν εντοπιστεί και αφορούν την έκταση του ΑΟΟΑ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ 159) που δημοσιεύθηκε στις 8-8-2014, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών, ρύθμιση δασικής νομο­θεσίας και άλλες διατάξεις».

Με τον νέο Νόμο μεταβάλλεται ριζικά η πολεοδομική νομοθεσία και δίδεται η δυνατότητα πολεοδόμησης, υπό νέα αντίληψη. Συγκεκριμένα επιβάλλεται η παραχώρηση στο δημόσιο του 50% της έκτα­σης των ενδιαφερομένων, προκειμένου να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο και στην πε­ρίπτωση του ΑΟΟΑ αποδίδεται το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων.

Με την ψήφιση του νόμου, επιλύθηκε με τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, ένα πρόβλημα που απασχολούσε εδώ και 40 έτη μεγάλο αριθμό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δεδομένη τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών έτσι ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να ικανοποιήσει τα περίπου 2000 μέλη του.

LP1_8262

 

IMG_3838

 

IMG_2696

 

IMG_2677

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα