«Πρόθεση Μαρινάκη να προκληθεί η κατάσταση στη Λεωφόρο»

Εκτός του δικηγόρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Κάρμη, παρών στη σημερινή απολογία των «πρασίνων» στην πειθαρχική επιτροπή της Super League ήταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Αλαφούζος.

Στην υπερασπιστική του γραμμή εστίασε στην κατά τη γνώμη του ανατροπή των συμφωνηθέντων μέτρων τάξης από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη και στην προκλητική συμπεριφορά του προπονητή, Βίτορ Περέιρα.

Τη διαδικασία άνοιξε ο δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Κάρμης, με την εισαγωγική ομιλία του:

«Το συγκεκριμένο ματς είχε υψηλή επικινδυνότητα και για αυτό ελήφθησαν από εμάς και από τους αρμόδιους τα κατάλληλα μέτρα τήρησης της τάξης, τα οποία, δυστυχώς, δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε.

Ο κύριος Αλαφούζος έχει μεγάλη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και για αυτό ήρθε εδώ, για πρώτη φορά, για να σας εκφράσει τις θέσεις του και τα μέτρα που έλαβε για να διεξαχθεί με ομαλότητα το ντέρμπι».

Αλαφούζος: «Εγώ για προφανής λόγους και επειδή θέλαμε με κάθε τρόπο να πάει καλά αυτό το παιχνίδι από πλευράς βίας, αλλά και να φιλοξενηθεί όσο καλύτερα ο Ολυμπιακός, είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή και αναφέρθηκα στο ματς. Μίλησα μαζί του πριν το ντέρμπι και τον παρακάλεσα να υπάρχουν τα μέγιστα αστυνομικά μέτρα. Δυστυχώς, η Αστυνομία δεν κάνει σωματική έρευνα και τον παρακάλεσα να απευθυνθεί στον υπουργό Δημόσιας Τάξεως για να γίνει η σωστή δουλειά. Μετά μίλησα με τους επικεφαλής των οργανωμένων και τους εξήγησα ότι η βία βλάπτει μόνο τις ομάδες τις οποίες υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Κανόνισα και έδωσα συνέντευξη σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, γιατί αν μιλούσα στην Αθήνα, τα μέσα της Αθήνας δεν θα την αναπαρήγαγαν λόγω ανταγωνισμού και μίλησα για την ανάγκη τήρησης της τάξης. Τα στελέχη της ασφάλειας της ΠΑΕ έκαναν συνεχείς συσκέψεις ώστε να αυξηθούν τα μέτρα στη Λεωφόρο για να μπορέσουμε να το κάνουμε όσο πιο ασφαλές γίνεται. Πριν τον αγώνα, το γήπεδο παραδίδεται στην Αστυνομία. Τους πήγαμε σε κάθε χώρο και μου είπαν ότι μπήκαν παντού. Σφράγισαν το γήπεδο, έφεραν σκυλιά και την Κυριακή το πρωί το παρέλαβαν. Ο λόγος που ανησύχησα περισσότερο του αναμενόμενου, ήταν όταν άκουσα ότι θα έρθει για πρώτη φορά ο κ. Μαρινάκης, επειδή υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα. Για αυτό έκανα αυτές τις ενέργειες».

 

«Να μην γίνει το ματς με Μαρινάκη στον πάγκο»

«Σχεδιάσαμε έναν τρόπο για να πάει σε ένα μπουθ με ασφάλεια και να μείνει μακριά από τους οπαδούς. Το συμφωνήσαμε με την Αστυνομία και αισθανθήκαμε μία μικρή ασφάλεια. Την Κυριακή το πρωί ενημερώθηκα ότι θα κάτσει στον πάγκο της ομάδας του.

Είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι τα διοικητικά μέλη του Ολυμπιακού θα πήγαιναν στο μπουθ. Μίλησα την Κυριακή με τον κ. Σιμιτζόγλου και τον εισαγγελέα. Τους ενημέρωσα ότι το ματς δεν γίνεται με τον κ. Μαρινάκη στον πάγκο. Ο υπουργός μου είπε ότι με κατανοεί. Μετά, ζήτησα από τη νομική υπηρεσία, ετοιμάσαμε μία επιστολή και τη στείλαμε στους αρμόδιους και λέγαμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αγώνα. Ο κ. Αρκουμάνης, ο οποίος είχε την ευθύνη, έκανε σοβαρές παραλείψεις στα καθήκοντα του, τα έχουμε καταγράψει και θα τα κοινοποιήσουμε όσο πρέπει.

Εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε το παιχνίδι και ο αγώνας άρχισε παρόλα αυτά. Η βία είναι καταδικαστέα και στεναχωριέμαι κάθε φορά που συμβαίνει. Θίγεται ο Παναθηναϊκός και δεν βρίσκω θετικά στοιχεία στη βία και στην κακή λεκτική συμπεριφορά. Δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε σωματική έρευνα, να ελέγξουμε τον όχλο. Είπα στον κ. Αρκουμάνη ότι εάν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν επεισόδια, η Αστυνομία να περιορίσει το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης».

– Στις ενέργειες σας εισπράττουμε μία άρνηση, μία αδυναμία να υπάρξει ανταπόκριση…

«Ο κ. υπουργός συμφώνησε με τη θέση μου. Μου είπε ότι προτιμά να μην γίνει το παιχνίδι, παρά να έχει επεισόδια. Είχαμε αντιδράσεις επειδή θα ερχόταν ο κύριος Μαρινάκης. Είχαμε υποχρέωση να του παράσχουμε ασφάλεια και για αυτό κάναμε ένα σχέδιο. Βέβαια, ξεκαθαρίζω ότι έχει το δικαίωμα να έρθει, εφόσον το επιθυμούσε».

– Τηρήθηκε το σχέδιο;

Κάρμης: «Όχι. Ενώ είχαν προβλεφθεί μέτρα για να αποφευχθεί η κατάσταση αυτή, αλλά δεν τηρήθηκαν. Η Αστυνομία και ο παρατηρητής έπρεπε να οδηγήσουν τον κ. Μαρινάκη στο μπουθ και όχι να τον αφήσουν να φέρνει βόλτες στον αγωνιστικό χώρο».

Αλαφούζος: «Υπήρξε πρόθεση από τον κ. Μαρινάκη για να προκληθεί η κατάσταση. Δεν το θεωρώ φυσιολογικό. Είχαν συμφωνηθεί να πάει στο μπουθ, με τα υπόλοιπα διοικητικά μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού».

Κάρμης: «Εμείς είχαμε αντίρρηση για να κάτσει ο κ. Μαρινάκης θα κάτσει στον πάγκο».

Αλαφούζος: «Εάν ξέραμε ότι την Τετάρτη ο κ. Μαρινάκης θα καθόταν στον πάγκο, θα λαμβάναμε άλλα μέτρα. Εάν ήμασταν σε άλλη χώρα, θα καλούνταν ο κ. Μαρινάκης να δώσει εξηγήσεις για όσα προκάλεσε. Είναι αυτουργός ο κ. Μαρινάκης. Εάν πάω εγώ μπροστά στη θύρα 7 και κόβω βόλτες, θα προκαλέσω και θα γίνουν επεισόδια. Και άλλη μία παράλειψη. Γιατί η Αστυνομία δεν έκανε ούτε μία σύλληψη; Η αστυνομία έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τους θεατές που εισέρχονται στο παιχνίδι και δεν το έκανε. Εμείς δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία».

Στη συνέχεια, ο κ. Κάρμης παρουσίασε μία σειρά δημοσιευμάτων με τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΠΑΕ τις ημέρες πριν το ντέρμπι, την εκπαίδευση των σεκιούριτι και τις άλλες ενέργειες που έγιναν για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του ντέρμπι.

Κάρμης: «Τη μέρα του παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός ήρθε στο γήπεδο δύο ώρες πριν τη σέντρα, εμφανίστηκε ο κ. Μαρινάκης στο γήπεδο και μας ανέφερε ότι είναι γραμμένος στο φύλλο αγώνα. Στις 17:28 ο κ. Μαρινάκης μπαίνει μέσα και κόβει βόλτες στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσε αντιδράσεις. Απαράδεκτες, ναι. Αλλά για τους εχέφρονες ανθρώπους ήταν δεδομένο ότι αυτό θα συμβαίνει σε ένα τέτοιο ντέρμπι.

Έγινε προσπάθεια να του αλλάξουμε άποψη. Στο γραφείο των διαιτητών κάναμε σύσκεψη, γιατί είναι ένας από αυτούς που γράφει τα πολλά, αλλά αυτό δεν το έγραψε, εμείς ο Παναθηναϊκός, η Αστυνομία, οι διαιτητές και ο παρατηρητής ζητήσαμε να πάει στο μπουθ. Στις 17:59 έκανε νέα βόλτα, αλλά αυτή τη φορά δεν έπεσαν πολλά αντικείμενα.

Το μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο κ. Περέιρα πήγε προς το τέρμα στο πέταλο της θύρας 13 και μπήκε στα δίχτυα και έκανε χειρονομία, του λέει, “έλα είμαι άντρας”. Είχε εισβάλλει ένας οπαδός και συγκρατείται από άνδρας της ιδιωτικής ασφάλειας. Έκανε χειρονομία, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ότι την έκανε (σ.σ. διάβασε τη δήλωση του Περέιρα).

Είναι δυνατόν ένας προπονητής να μπαίνει σε τέτοια αντιπαράθεση με έξαλλους φιλάθλους. Δεν μπορεί να αντιληφθεί την επικινδυνότητα του πράγματος. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτή η επικινδυνότητα είχε δόλο και δεν μπορούσαμε να την αποτρέψουμε, γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να αποτραπούν.

Θα σας δώσουμε και ένα βίντεο για να δείτε πως συνέβη το γεγονός. Ακόμα και από τον πάγκο του Ολυμπιακού προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν, αλλά αυτός πήγαινε προς το τέρμα και φώναζε: έλα, είμαι άντρας. Μπορεί μία ΠΑΕ να αποτρέψει τις συνέπειες μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε να μην γίνονται συνελεύσεις, εκδικάσεις, τίποτα. Να μην έρχεται και εδώ ο κ. Αλαφούζος. Να λέτε έγινε αυτό, πάρτε τους τα κεφάλια, κόψτε τους και τα πόδια».

 

Μήνυση και αναφορά για τον Ταξίαρχο Αρκουμάνη

Κάρμης: «Άνοιξαν οι ορέξεις. Κάποιοι ονειρεύτηκαν καρβέλια. Τι έγινε; Πήγε η διαφορά από τους 6 στους 3 βαθμούς. Για έλα εδώ να δούμε τι προβλέπει ο νόμος. Άρχισαν τις υποδείξεις για την απόφαση και την αφαίρεση βαθμών.

Νομίζετε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ικανοποιημένος από τη διακοπή του πρωταθλήματος; Όχι. Αυτός πηγαίνει καλά και δεν το χρειάζεται. Άλλοι το έχουν ανάγκη και χρειάζονται αναπνοές. Και προέρχονται από κακά αποτελέσματα. Γιατί η διακοπή δεν έγινε για τα γεγονότα της Κυριακής. Έγινε για όσα έγιναν στο ΔΣ της Λίγκας.

Μας είπε ο ταξίαρχος Αρκουμάνης την ώρα του αγώνα: πως κάνετε έτσι, δεν πάμε για πόλεμο, μπάλα ήρθαμε να παίξουμε. Εμείς του κάναμε αναφορά στον Αρχηγό της Αστυνομίας και ενέχει μήνυση, να δούμε τι θα κάνει. Είναι δουλειά της Αστυνομίας να κάνει συλλήψεις. Τι να κάνουμε εμείς; Κάμερες υπάρχουν, ηλεκτρονικό εισιτήριο υπάρχει, γιατί δεν δουλεύουν; Περιμένουμε τον Ντέμη να πάει να δώσει τρία ονόματα και μετά να του καίνε το σπίτι; Δεν είναι δουλειά του, ούτε δουλειά του Αλαφούζου ή του Κάρμη. Είναι δουλειά της Αστυνομίας.

Με βάση την έκθεση της Αστυνομίας, αναφέρει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ότι ερρίφθησαν δύο μολότοφ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Η μολότοφ παίρνει φωτιά. Θα το βλέπαμε. Έπεσαν φωτοβολίδες, όχι μολότοφ».

Αλαφούζος: «Εγώ λέω ότι το αναφέρει ψευδώς. Θα κάνουμε μήνυση για αυτό το ψεύδος».

Έπειτα, ο κ. Κάρμης αναφέρθηκε στον τραυματισμό που φέρεται να αποκόμισε ο Κασάμι, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.

«Θέλουμε ποινή προσήκουσα, όχι υπερβολική και σίγουρα όχι καταστροφική, γιατί τότε θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα που δεν μπορούμε μετά να ελέγξουμε».

Αλαφούζος: «Εμείς στον Παναθηναϊκό προσπαθούμε να τηρούμε τους νόμους σε κάθε επίπεδο και έχουμε αποφασίσει να στηριχτούμε στο νόμο και στην πολιτεία για να επιβιώσουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα