«Πρόσφυγες από τη Συρία το 50% που έρχεται στην Ελλάδα»

 Για προσφυγικό και όχι μεταναστευτικό ρεύμα μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Πλέον δεν έχουμε μεταναστευτικό και λαθρομεταναστευτικό ρεύμα, έχουμε προσφυγικό. Το 50% των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα είναι πλέον πρόσφυγες στη Συρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στο Mega.

«Υπάρχουν αυτοί τη στιγμή στην Τουρκία 780.000 Σύροι πρόσφυγες που μένουν σε ανοιχτά στρατόπεδα φιλοξενίας, φανταστείτε ένα μέρος από αυτούς θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα. Μόνο χθες το βράδυ είχαμε 205 μετανάστες οι οποίοι μπήκαν σε περίπου οκτώ περιστατικά στη χώρα, σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκ των οποίων οι 204 ήταν Σύροι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για τις δράσεις του υπουργείου

Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος μίλησε για τις ενέργειες που διεξάγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια σε δυο ορίζοντες. Πρώτα απ΄ όλα να συνεργαστούμε καλύτερα οι υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά θα μπει και το Πολεμικό Ναυτικό στη φύλαξη των συνόρων και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης με συστηματικό τρόπο, θα μας δώσει πέντε κανονιοφόρους για να φυλάμε σύνορα, γιατί δεν αντέχουν ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό του λιμενικού σώματος. Κάθε σκάφος του λιμενικού δουλεύει 17 ώρες την ημέρα. Και ακούμε και παράπονα από άλλες περιοχές της χώρας ότι το σκάφος μας είναι χαλασμένο, ναι, γιατί τα καλά σκάφη τα πάμε στο ανατολικό Αιγαίο. Έχουμε περίπου 50 σκάφη στο ανατολικό Αιγαίο. Και το δεύτερο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε έξτρα ευρωπαϊκή βοήθεια και χρηματοδότηση. Δεν γίνεται να αναλάβουμε αυτό το τεράστιο κόστος το ανθρωπιστικό”, σημείωσε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα