Πρόταση για έκδοση στην Κύπρο και δεύτερου συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου

Πρόταση να εκδοθεί στην Κύπρο και έτερος συνεργάτης του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, εν προκειμένω ο Μάρκος Φόρου, διατύπωσε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αθ. Ακριτίδης.

Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε έφεση του κ. Φόρου κατά της απόφασης του Συμβούλιο Εφετών με την οποία αποφασίστηκε η έκδοση του στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης στην Κύπρο, τόσο του κ. Μπουλούτα όσο και του κ. Φόρου.

Σε βάρος και των δύο έχουν εκδοθεί από τις κυπριακές δικαστικές αρχές εντάλματα σύλληψης σχετικά με την υπόθεση της πρώην Λαϊκής.

Ο κ. Φόρος έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Λαϊκής. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς, συνωμοσία προς καταδολίευση, παρουσίαση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψη της απομείωσης της υπεραξίας της τράπεζας και για τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών. Και για τις τέσσερεις αυτές κατηγορίες το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την αίτηση των Κυπριακών αρχών για να εκδοθούν τα δύο στελέχη της Λαϊκής.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι κ.κ. Μπουλούτας και Φόρου κατά την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Λαϊκής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2011, δεν ενημέρωσαν το κοινό όπως όφειλαν, για την απομείωση της υπεραξίας της τράπεζας. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν λόγω των θέσεων που κατείχαν στη Λαϊκή Τράπεζα, ότι υπήρχε απομείωση σημαντικού μέρους των εργασιών του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, παρέλειψαν να το ανακοινώσουν στο κοινό όπως όφειλαν.

Ο αντεισαγγελέας επεσήμανε ότι πρέπει να εκδοθεί ο κ. Φόρου μόνο για την κατηγορία της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών, καθώς μόνο για αυτήν την κατηγορία από τις τέσσερις προκύπτει διπλό αξιόποινο.

Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι η δίκη του (αν κριθεί τελικά ότι πρέπει να δικαστεί για τη μια από τις τέσσερις κατηγορίες), πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς στην Κύπρο δεν θα έχει δίκαιη δίκη, αφού το κλίμα είναι αρνητικό και τους έχουν ήδη καταδικάσει, τα ΜΜΕ.

Επίσης, ανέφεραν ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να εκδοθεί ο κ. Φόρου στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη του νόμου 2190/1920.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα