Πρόταση Εισαγγελέα για αποφυλάκιση Λαυρεντιάδη

Tην αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με την καταβολή πολύ υψηλής χρηματικής εγγύησης και συγκεκριμένα 100 εκατομμυρίων ευρώ, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας εφετών  Π. Καψιμάλης,  στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας.

Τα χρήματα που ζητούνται να καταβληθούν, για τον προφυλακισμένου επιχειρηματία δεν θα πρέπει – κατά τον εισαγγελικό λειτουργό- να έχουν ήδη δεσμευθεί για το τραπεζικό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 701 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank για το οποίο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος τον Δεκέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με την κατηγορία τα δάνεια δόθηκαν την περίοδο που ο επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος του ΔΣ και βασικός μέτοχος της τράπεζας και τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν σε εταιρίες συμφερόντων του.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης     νοσηλεύεται     στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών     Κορυδαλλού καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί δυο αιτήσεις αποφυλάκισης που έχει υποβάλλει για λόγους υγείας, ενώ κρατείται με ένταλμα και για άλλη υπόθεση, που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατηγορούμενος είναι όμως και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για δάνειο 100 εκατομμυρίων που έλαβε η εταιρία Alapis.

Ο εισαγγελέας εισηγείται επίσης να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 200.000 ευρώ οι επίσης προφυλακισμένοι Αντ. Αθανάσογλου, Δημ. Σαραμαντής, Γιάννης Παπαβασιλείου και Τρύφων Κολλίτζας για τους οποίους το 18μηνο προσωρινής κράτησης ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, γίνεται δεκτό από το εισαγγελέα     αίτημα του Αντ.  Αθανάσογλου, δια του συνηγόρου του Στέλιου Γκαρίπη, να αποδεσμευθεί πόσο 300.000 ευρώ από λογαριασμό στην Ελβετία με 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι εκτός κατηγορίας και άρα «καθαρά», προκειμένου να καταβληθούν φόροι στην Ελλάδα και χαράτσια για κατοικίες και ακίνητα του κατηγορουμένου.

Το χρηματικό αυτό ποσό θα καταβληθεί με επιταγή υπέρ του Δημοσίου. Αν και το συμβούλιο εφετών κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, τότε, σύμφωνα με τον κ. Γκαρίπη, ουσιαστικά αυτό θα συνιστά νομολογία αντιμετώπισης ανάλογων αιτημάτων.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται πάντως να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 30 άτομα για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Την τελική απόφαση για την παραπομπή των εμπλεκομένων στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρει το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

 Ειδικότερα

Ειδικότερα ο εισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθούν οι : Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Σαραραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Γραμματική Αρβανίτη, Ιωάννης Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Μπαλλής, Αικατερίνη Παπαδοπούλου,  Αθανάσιος Παπασπηλίου,  Παντελεήμων Ντεβεντζής, Αντώνης Ρογκόπουλος,  Γεώργιος Γεωργαράς, Ηλίας Μακρής, Ιωάννης Μπαίλάν, Ιωάννα Τόρρη,  Βασίλειος Καραμούζης, Κων. Μούτσος, Κων. Χριστοδούλου, Αννα Παριανού, Βασίλειος Γραβάνης, Στυλιανός Κυμπαρίδης,  Κυριάκος Δαμηλάκος, Παναγιώτης Δαμηλάκος,Βρασίδας Δαμηλάκος,  Γεώργιος Κυριακίδης, Πέτρος Κυριακίδης, Ελένη Σκούρα και Περικλής Λίβας.

Παράλληλα εισηγείται να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι : Θεόδωρος Ασημακόπουλος,   Αντώνης Δελατόλλας, Νικόλαος Λαζαρίδης, Ιωάννης Σκολίδης, Δημήτριος Σακκάς, Παναγιώτης Καραγιαννάκος,  Σπύρος Μπουφίδης, Μαρίνα Νικολίτση, Ιώννης Νικολίτσης, Κωνσταντίνα Νικολίτση, Χαράλαμπος Ζάντζας , Διον. Μπιθάρης, Δημ.. Βασιλόπουλος, Ανδρέας Μίχος, Νικόλαος Λινάρδος, Σοφοκλής Ρόβης, Μικόλας Κόρμπης, και Χρυσούλα Τσάνη, Αναστάσιος Τσοτσορός.
Προτείνει τέλος την απαλλαγή για επιμέρους όμως πράξεις  των:  Παναγιώτη Δαμηλάκου  και Γεώργιου Γεωργαρά .
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα