Πρόωρες εθνικές εκλογές «βλέπει» και ο Σημίτης

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σταθερότητα πέρα από τις εκλογές», εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Μία παρέμβαση που έχει ιδιαίτερη σημασία, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να συγκαλέσει πρόωρες προεδρικές εκλογές, ξαφνιάζοντας τους πάντες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η απόφαση αυτή δημιούργησε αναταραχή στην χρηματοπιστωτική αγορά της Ελλάδας, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου «να κάνει βουτιά» 13 μονάδων μέσα σε μια μέρα, προκαλώντας της μεγαλύτερες απώλειες από το 1987. Παράλληλα, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα «σκαρφάλωσαν» στα ύψη, ανεβάζοντας το κρατικό χρέος κατά 8,15%.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μικρή συνταγματική εξουσία, αλλά η κίνηση του πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται από πολλούς σαν ένα επικίνδυνο «τζογάρισμα», εξαιτίας του αντίκτυπου που θα έχει αν τελικά η παρούσα Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, και η χώρα οδηγηθεί κατευθείαν σε βουλευτικές εκλογές.

Ο Κώστας Σημίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα η χώρα έχει την ευκαιρία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να πάει σε εκλογές που θα αναδείξουν νέα κυβέρνηση, και αυτή η κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέα βάση το μέλλον του χρέους και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Αν δεν είχαν προκηρυχτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές, θα συνεχιζόταν η αβεβαιότητα και η κρίση, και η κρίση δεν είναι καλό πράγμα».

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης ενέκριναν την παράταση του χρηματοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα για δύο ακόμα μήνες, προκειμένου να δημιουργηθεί χρόνος για την κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης. Πάνω σε αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «τα αποτελέσματα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών είναι πολύ κρίσιμα για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας».

«Αν η παρούσα κυβέρνηση συγκεντρώσει την πλειοψηφία, και έχει τη βούληση να συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές της απέναντι στην Ε.Ε., πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό σε σχέση με το ζήτημα του χρέους», ανέφερε ο κ. Σημίτης, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να έχουμε μια κυβέρνηση μετά τις εκλογές που μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον αστάθεια, αν θελήσει να αλλάξει τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός του «εκσυγχρονισμού» φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα πως: «Αν τελικά ο Σαμαράς βγει κερδισμένος από αυτό το στοίχημα, θα επιφέρει θετικές αλλαγές στη στάση της τρόικας απέναντι στη χώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα