Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο προκήρυξε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιαπωνία αφού ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον Οκτώβριο ενώ έδωσε εντολή για «ένεση» 15 δισ. ευρώ στην ιαπωνική οικονομία, μέχρι το τέλος του έτους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την επίσημη κατοικία του, ο κ. Αμπε γνωστοποίησε πως θα διαλύσει τη Βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η προσφυγή στην κάλπη.Η διάλυση της βουλής θα επιλύσει μια εθνική κρίση, είπε, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει την Ιαπωνία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του λαού.

Όπως τόνισε, δεν θα επιτρέψει η απειλή της Β. Κορέας να αποτρέψει μια δημοκρατική εκλογή.

Γιατί γίνονται εκλογές

Ο κ. Άμπε είπε πως επιζητεί την λαϊκή εντολή προκειμένου να προχωρήσει με ισχυρή διπλωματία, ξεκαθαρίζοντας πως θα εντείνει τις πιέσεις έναντι της Β. Κορέας αν δεν αλλάξει την πολιτική της η Πιονγκγιάνγκ.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στις εκλογές αυτές θα αποφασιστεί αν η Ιαπωνία θα συνεχίσει τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας και αν Άμπε έχει την πολιτική ισχύ ώστε να αναθεωρήσει το ειρηνικό σύνταγμα της Ιαπωνίας.

Οι αντίπαλοι του Άμπε, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν πως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θέλει να αποσπάσει την προσοχή του εκλογικού σώματος από τα δύο σκάνδαλα διαφθοράς κι ευνοιοκρατίας που ταρακούνησαν την κυβέρνησή του νωρίτερα φέτος.

Παράλληλα, επικρίνουν τον πρωθυπουργό πως δημιουργεί πολιτικό κενό, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.

Το «πακέτο» τόνωσης της οικονομίας

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο Άμπε έδωσε νωρίτερα εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησής του να προετοιμάσουν ένα πακέτο χρηματοδότησης για την τόνωση της οικονομίας, ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων γεν (περίπου 15 δισ. ευρώ), μέχρι το τέλος του έτους.

Το πακέτο αυτό θα πρέπει να επικεντρώνεται στην επιδότηση της παιδείας, του κόστους για τη μέριμνα των παιδιών και την ενίσχυση των εταιρικών επενδύσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα