Πρώην Ιταλός πρωθυπουργός: Σε αποσύνθεση η Ευρώπη

Πιθανή θεωρεί την κατάρρευση της Ευρώπης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα που θεωρεί ορόσημο τις γερμανικές εκλογές.

Σε συνέντευξη του στην Detusche Welle, ο Λέτα σχολίασε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, παρατηρώντας τον εντεινόμενο σκεπτικισμό των πολιτών απέναντι στην ΕΕ, μία τάση που, όπως εκτιμά ακολουθούν και ορισμένοι πολιτικοί με ψηφοθηρικά κριτήρια. «Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα περιοριστεί. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου δεν υπάρχουν εθνικές απαντήσεις. Προβλήματα όπως η μάχη κατά της τρομοκρατίας ή η διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτά είναι ξεχωριστά θέματα, αλλά έχουν κάτι κοινό, ότι και για τα δύο χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις. Χωρίς ευρωπαϊκές απαντήσεις (…) έχουμε μόνο πολιτικούς διαξιφισμούς. Και αυτός είναι ο λόγος που λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σήμερα τόσο ψηλά στις δημοσκοπήσεις», επισήμανε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Ο Ενρικό Λέτα εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «ήδη σε μια διαδικασία αποσύνθεσης» και προειδοποίησε ότι παρά τις κρίσιμες πολιτικές δοκιμασίες που επίκεινται –με εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία το 2017, πιθανότατα και στην Ισπανία, αλλά και με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ιταλική συνταγματική μεταρρύθμιση- «δεν πιστεύω ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα μπορούν να περιμένουν 12 μήνες». Αν γίνει αυτό, τόνισε ο Ενρίκο Λέτα, «φοβάμαι ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 (σ.σ. τότε διεξάγονται οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές) δεν θα υπάρχει πλέον Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα