«Πρώτα εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, μετά η ελάφρυνση χρέους»

Σκληρή στάση εξακολουθούν να κρατάνε οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα. Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε τα δικά του ηχηρά μηνύματα στη χώρα μας τονίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα και μετά θα ακολουθήσει η ελάφρυνση χρέους.

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αν πρώτα η κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις υπό το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ή την ”ιδιοκτησία” του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην «Il Sole 24 Ore».

Σε δεύτερο χρόνο, συνέχισε ο κ. Ντράγκι, για να είναι βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να γίνει κάποιου βαθμού ελάφρυνση, τέτοια ώστε να απομακρυνθεί η όποια αμφιβολία για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους, όταν ο πρώτος όρος έχει εκπληρωθεί. «Το είδος της ελάφρυνσης χρέους που θα παρασχεθεί και πώς θα ρυθμιστεί ώστε να μη διαστρεβλωθούν οι αποφάσεις για τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα, είναι θέμα των χωρών μελών, ιδιαίτερα εκείνων που οι ισολογισμοί τους θα επηρεαστούν από την απόφαση. Η ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι έχει ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη, με την ελληνική κυβέρνηση να συζητά με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς σε μία ατμόσφαιρα στενής συνεργασίας. «Η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσει σύντομα, οπότε δεν πιστεύω ότι υπάρχει υπόβαθρο έλλειψης εμπιστοσύνης», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι μία σύγκριση του τωρινού διαλόγου με την Αθήνα σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από 5-6 μήνες δείχνει τεράστια διαφορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα