“Πρώτα καταγγέλλουν και μετά υπογράφουν”

«Η εθνική γραμμή του κ. Τσίπρα -η κόκκινη γραμμή όπως τη λέει- είναι σαν τις κορδέλες της τροχαίας. Τη στηρίζει κάθε μέρα και αλλού. Τη μια μέρα λένε καμία παραπάνω λιτότητα, την επόμενη λένε ότι η καινούργια εθνική γραμμή είναι να βγούμε κάποτε στις αγορές». Αυτά δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό: «Ενέπλεξε τη χώρα στις προεκλογικές διαμάχες των Γερμανών θεωρώντας ότι τα παιχνίδια που κάνει στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να τα κάνει και στη Γερμανία. Δεν του βγήκε και τώρα έχει φτάσει στο «ελέησον κ. Σόιμπλε»».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν δίστασε πάντως να επικρίνει τη στάση των δανειστών λέγοντας ότι: «Υπάρχει μια υπερβολή από τους εταίρους και δανειστές μας. Μας ζητούν να υπάρξουν δεσμεύσεις για τη χώρα σε ένα οικονομικά ασαφές ευρωπαϊκό περιβάλλον για τα επόμενα 40 χρόνια. Αυτό είναι μια υπερβολή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί η χώρα δεν μπορεί να δεσμευτεί για συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Είναι εκτός πραγματικότητας αυτές οι απαιτήσεις».

Βέβαια υπογράμμισε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι απουσιάζει η εμπιστοσύνη από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της. «Σε μια σχέση την εμπιστοσύνη την κερδίζεις όταν είσαι ευθύς και καθαρός, όταν ξέρεις πού συμφωνείς και πού διαφωνείς. Δεν θα πρέπει να δημιουργούμε την εικόνα ότι προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους άλλους. Ο άνθρωπος όμως δεν αλλάζει χούι. Όταν λένε ψέματα στο εσωτερικό, όταν κάθε μέρα αλλάζουν άποψη τι πιστεύετε ότι βγαίνει το εξωτερικό; Την ίδια τσαπατσουλιά που δείχνουν στο εσωτερικό, την δείχνουν και στο εξωτερικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το χρέος

Ως προς το ζήτημα του χρέους υπενθύμισε ότι το Ποτάμι είχε μιλήσει για την ανάγκη ύπαρξης εθνικής συνεννόησης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Μας είπαν, τότε, ότι υπάρχει μια δυνατή κυβέρνηση και θα το κάνει μόνη της. Τώρα ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει τόνο και λέει ότι το χρέος δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, αλλά όλους μας» τόνισε.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι: «Ζούμε σε μια χώρα που οι πολιτικοί καταγγέλλουν-καταγγέλλουν-καταγγέλλουν και μετά υπογράφουν-υπογράφουν-υπογράφουν. Αντί να υπάρχει ένα σχέδιο για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας, αυτό που κυριαρχεί είναι μια λαϊκίστικη προσέγγιση». Φέρνοντας ως παράδειγμα τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανέβει στην εξουσία, που καλούσε τους πολίτες να μη πληρώνουν διόδια και μετά όταν έγινε κυβέρνηση άρχισε τις παραχωρήσεις, σημείωσε ότι «Αυτή είναι η συνήθης κατάληξη μιας λαϊκίστικης ρητορικής. Τα έχουμε πει στη Βουλή και για τον κ. Μπόμπολα και για τον κ. Καλογρίτσα. Έγιναν παραχωρήσεις που δεν έπρεπε να γίνουν, σε εργολάβους που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υπογραφές τους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα -διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα- είναι ότι δεν τα βάζουμε με τη διαπλοκή, τα βάζουμε με τη διαπλοκή που εξυπηρετεί τους αντιπάλους μας. Και οι περισσότεροι πολιτικοί βοηθούν τη διαπλοκή που τους βοηθά. Αυτή είναι η πολιτική στην Ελλάδα».

Ερώτηση για τους Τούρκους

Να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση εάν γνωρίζει τις φημολογούμενες παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών, οι οποίοι αναζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο Στ. Θεοδωράκης, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή. «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες ως γενικότητες και φημολογίες, αλλά το ζήτημα φαίνεται πλέον να γίνεται πολύ σοβαρό για την εθνική μας αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. Αφορμή για τη γραπτή παρέμβαση του Ποταμιού στάθηκε μια καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία «ομάδα άγνωστων μασκοφόρων οδήγησε στα σύνορα και παρέδωσε στις τουρκικές αρχές τον Τούρκο αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Murat Capan. Στο μέτρο που ισχύει, «η πράξη αυτή από μόνη της είναι κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου», επισημαίνει το Ποτάμι.

Και βάσει αυτών των πληροφοριών ο κ. Θεοδωράκης ζητεί από τους κ. Ν. Κοτζιά, Ν. Παρασκευόπουλο, Ν. Τόσκα και Γ. Μουζάλα να απαντήσουν, πρώτον, αν «αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ» και, δεύτερον, αν γενικότερα «έχουν δοθεί εντολές σε “ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο” για την άμεση επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα