“Πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά επίσκεψη στην Κύπρο”

Το παρασκήνιο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου αποκαλύπτει ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος,Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Η απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος  στην πρόταση του Τούρκου ομολόγου του , ήταν «ας λύσουμε πρώτα το Κυπριακό και ακολούθως να κάνουμε επίσκεψη στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει ότι, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Τσίπρα να επισκεφθούν την Κύπρο και να συναντηθούν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης, πρότεινε στη συνέχεια να μεταβούν και οι τρεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για κοινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε χθες από την ελληνική κυβέρνηση για την εισήγηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η δική μας αντίδραση προς την τουρκική πρόταση, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι «κάλεσμα-προτροπή να αφήσει η Τουρκία τις δημόσιες δηλώσεις και τις επικοινωνιακές τακτικές και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που να αποδεικνύουν στην πράξη αυτά που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινοβραδινή ομιλία του έκανε σαφές ότι δεν διανοείται κράτος ευρωπαϊκό, το οποίο να υστερεί των υπολοίπων στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

«Αν θέλουμε να ζήσουμε πραγματικά ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε αυτό που επιβάλλεται και υπαγορεύει και η Ιστορία και οι υποχρεώσεις μας, αλλά και το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας – και όταν αναφέρομαι στο λαό μας δεν εξαιρώ τους Τουρκοκύπριους – είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους τις προϋποθέσεις όπου να μπορούμε με περηφάνια να στεκόμαστε και να λέμε ότι επιτέλους έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος κανενός των πολιτών. Ένα ευρωπαϊκό κράτος που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα δουλειάς, το δικαίωμα περιουσίας» είπε.

Τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχουν και προβλήματα, για να καταλήξει: «δεν θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι διαφωνούμε με τις θέσεις που προβάλλονται. Θα προσπαθήσουμε, να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν πρώτιστα και πάνω από όλα την κατοχική δύναμη, την Τουρκία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα