“Πρώτα να δούμε το σχέδιο”

Το γάντι που πετούν όσοι ισχυρίζονται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιοποιήσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, σηκώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό» το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ειδικά για την τελευταία, επιμένουν να επαναφέρουν συνεχώς τις αποφάσεις της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, για κατάργηση του μπόνους, διατήρηση του ορίου εισόδου στην Βουλή και ‘σπάσιμο’ των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σε κάθε περίπτωση, όμως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να τοποθετηθούν συνολικά για το περιεχόμενό της και να μην επιτραπεί η …σαλαμοποίηση του εκλογικού συστήματος της χώρας. Επιμένουν εξάλλου ότι αποσπασματικού χαρακτήρα αλλαγές δεν θα ψηφίσουν.
Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους ενόψει αλλαγών στον εκλογικό νόμο είναι η χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί και να υπάρχει σταθερότητα. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς η απλή αναλογική που οδηγεί σε συνεργασίες θα συνδυαστεί με την κυβερνησιμότητα», λένε, επαναφέροντας την ανάγκη συνεργασιών, στην οποία και επιμένουν επί χρόνια, αλλά και θυμίζοντας ότι η συνεργασία προϋποθέτει να μην υπάρχει το ‘μπαλάκι’ των 50 εδρών ανάμεσα στους δύο ‘μονομάχους’.
«Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορούν να είναι ‘επικοινωνιακά τερτίπια’, καθώς θεωρούμε ότι είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον Έλληνα πολίτη και να διαμορφώσει και σχέσεις εμπιστοσύνης του ενός πολιτικού κόμματος με το άλλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας την ανάγκη η όλη συζήτηση να μη γίνει με μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς όρους.
Στο ίδιο πλαίσιο, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη ότι αν περάσει η απλή αναλογική, ο ίδιο εφόσον γίνει πρωθυπουργός θα φέρει νέο εκλογικό νόμο για να αλλάξει το ισχύον σύστημα, υποστήριξε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα σε μία Ελλάδα η οποία ζει υπό το φάσμα της κρίσης». Αντ’ αυτού, και ενόψει σημαντικών μεταβολών στην ΕΕ, ζήτησε τα πολιτικά κόμματα να συγκροτήσουν εθνικό σχέδιο για την χώρα, στη βάση της αλήθειας και στην κατεύθυνση εξόδου από τα μνημόνια.

Ανακοινώσεις

Με μια φράση του Φρανσουά Ολάντ για την προσπάθεια που έκανε το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, απάντησε το ΠΑΣΟΚ στην κριτική που δέχεται εδώ και μήνες «από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνά του» ότι είναι κομμάτι της «τρόικας εσωτερικού».
«Χθες για μια ακόμη φορά δόθηκε μια αποστομωτική απάντηση από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά την προσύνοδο του PES στις Βρυξέλλες.
» Η αλήθεια συμπυκνώθηκε στην φράση του: Είναι εδώ και ο Αλέξης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την προσπάθεια που κάναμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ευρώ.
» Ο κ. Τσίπρας, ως προσκεκλημένος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσύνοδο, είδε και άκουσε τον Γάλλο Πρόεδρο. Οφείλει τώρα να έχει το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και αυτός και τα φερέφωνά του.»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υπεύθυνης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αναφέρεται στις συντάξεις: “Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωναν λίγους μήνες πριν τους πολίτες ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις.
Τα ψέματα αποκαλύφθηκαν σήμερα όταν χιλιάδες συνταξιούχοι προσερχόμενοι στις τράπεζες και είδαν τις συντάξεις τους σημαντικά μειωμένες (έως και 40%).
Πρόκειται για 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που υφίστανται το πρώτο κύμα της περικοπής του επιδόματος.
Δυστυχώς ακολουθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα 250.000 συνταξιούχοι που θα μειωθεί η επικουρική τους σύνταξη και 284.000 δικαιούχοι του ΜΤΠΥ το μέρισμα των οποίων θα μειωθεί επίσης δραστικά.
Τελείωσαν έτσι οι ψευτιές της κυβερνητικής προπαγάνδας και οι προσδοκίες όσων πολιτών καλοπροαίρετα τους είχαν πιστέψει! Η αλήθεια βγήκε στο φως!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξαθλίωση των συνταξιούχων”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα