Πρώτος στόχος ο 2ος γύρος

Στην τελική ευθεία μπήκε ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων των υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, την ώρα που όλοι πλέον καταλήγουν σε τακτική δύο γύρων. Και αυτό διότι ναι μεν υπάρχει πληθώρα υποψηφίων, από την άλλη όμως είναι και το εκλογικό σώμα που μοιάζει διαιρεμένο και ούτε και θεωρητικά σούπερ φαβορί (π.χ. ο Γιώργος Δακής στη Δ. Μακεδονία ή ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία) μπορούν να νιώθουν σιγουριά.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Το οξύμωρο στην εκλογική μάχη των περιφερειακών εκλογών είναι ότι την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, κινδυνεύει σε πολλές περιφέρειες οι υποψήφιοι του να μην βρεθούν στον δεύτερο γύρο, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνει την εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αντίστροφα στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα καταγράφει χαμηλά ποσοστά και θεωρείται ότι θα γνωρίσει νέο ιστορικό χαμηλό στις ευρωεκλογές, όμως την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του κάνουν γκελ και διατηρούν πολλές ελπίδες να εκλεγούν.

Με βάση, λοιπόν, τις δημοσκοπήσεις –δημοσιευμένες και μη– ας δούμε πως είναι διαμορφωμένο μέχρι στιγμής το κλίμα:

# ΑΤΤΙΚΗ: Ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός λογικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα η μάχη θα δοθεί μεταξύ της Ρένας Δούρου και του Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του «όμορου» Παύλου Χαϊκάλη. Ικανοποίηση επικρατεί στον Περισσό με τα δημοσκοπικά ποσοστά του Θανάση Παφίλη και οι πιο αισιόδοξοι ομιλούν για υπέρβαση και είσοδο στον δεύτερο γύρο.

# ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο απόλυτος εμφύλιος, καθώς όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο θα κονταροχτυπηθούν ο Γιάννης Ιωαννίδης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στηρίζεται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν αρκεί, καθώς στους υπόλοιπους νομούς μοιάζουν να την αγνοούν. Βέβαια, όλα θα επαναπροσδιοριστούν όταν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον Μάρκο Μπόλαρη, ή εάν το ΠΑΣΟΚ κατεβάσει υποψήφιο.

# ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ: Λογικά εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ο νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Παυλίδη, όπως είχε συμβεί και το 2010. Ο Κώστας Μορφίδης του ΣΥΡΙΖΑ (προερχόμενος από την Καβάλα) θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να επιτύχει είσοδο στον δεύτερο γύρο. Σε αυτή την περιφέρεια πάντα παίζει σημαντικό ρόλο η μειονότητα και γι’ αυτό αισιοδοξεί για νίκη ο Γιαννακίδης.

# ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο Γιώργος Δακής είναι το φαβορί. Από εκεί και πέρα όλα είναι ρευστά, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν καταλήξει, ενώ η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη (εάν τελικά επιμείνει) δείχνει πολύ ισχυρή. Να θυμίσουμε ότι ο Θ. Καρυπίδης είχε επιλεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά η Κουμουνδούρου απέσυρε τη στήριξη.

# ΗΠΕΙΡΟΣ: Λογικά ο Αλέξανδρος Καχριμάνης θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζει δυναμική νίκης. Βέβαια, δεν αποκλείεται να έχουμε κι εκεί έκπληξη, καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια υπάρχει συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και συνολικά της Κεντροαριστεράς στο πρόσωπο του Γιώργου Ζάψα.

# ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Ο Κώστας Αγοραστός είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, είναι γνωστή μόνο στη Λάρισα (τόπο καταγωγής της), καθώς στους υπόλοιπους νομούς καλά-καλά δεν τη γνωρίζουν. Όμως σίγουρα θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

# ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει αναπτύξει δυναμική και μάλλον περιορίζει τη ζημιά από την αντάρτικη υποψηφιότητα του Αθανάσιου Γιαννόπουλου. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, προς το παρόν δείχνει ότι κερδίζει ψήφους του αποχωρήσαντος περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά. Όμως σίγουρα τα πράγματα θα πάρουν διαφορετική τροπή με την ανακοίνωση εκπροσώπου από το ΠΑΣΟΚ.

# ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Πρόκειται για τον απόλυτο «πράσινο» εμφύλιο. Ο νυν περιφερειάρχης και επίσημος υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη, Απόστολος Κατσιφάρας, απειλείται περισσότερο από τον αντάρτη Γιάννη Ζαφειρόπουλο (πρώην βουλευτής Ηλείας) και τον άλλο ΠΑΣΟΚο Θύμιο Σώκο που κατέρχεται με τη ΔΗΜΑΡ (πρώην δήμαρχος Αγρινίου και νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας), παρά από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., Βασίλη Χατζηλάμπρου και Ανδρέα Κατσανιώτη αντίστοιχα.

# ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ως αδιαφιλονίκητο φαβορί προβάλλει ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που είχε εκλεγεί ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και αυτή τη φορά έχει επίσημη στήριξη από τη Ν.Δ. Πρόσθετη δυναμική τού δίνουν οι σφοδρές εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του βουλευτή, με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές, Οδυσσέα Βουδούρη, ενώ χαμηλή είναι, προς το παρόν, η αποδοχή της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη, που στοχεύει να λειτουργήσει ως πόλος έλξης αντιμνημονιακών ψηφοφόρων.

# ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κερκυραίας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα που φέρνουν πρώτο τον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και δεύτερο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος αντιμετωπίζει ζήτημα χαμηλής απήχησης στα υπόλοιπα νησιά, καθώς είναι Κεφαλλονίτης και στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό που μόλις υπερέβη το 4%.

# ΚΡΗΤΗ: Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης θα είναι σίγουρα στον 2ο γύρο και θα επικρατήσει άνετα, είτε έχει απέναντί του τον «γαλάζιο» Σεραφείμ Τσόκα είτε, το πιθανότερο, τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη.

# ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Εδώ οι εκλογολόγοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Τα τέσσερα ψηφοδέλτια, των οποίων ηγούνται ο «πράσινος» περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, η «γαλάζια» πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση που κατεβαίνει με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, βρίσκονται στην αφετηρία με πολύ κοντινές επιδόσεις, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Όλα τα δίδυμα για τον δεύτερο γύρο είναι πιθανά.

# ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Το 2010 ο Γιάννης Μαχαιρίδης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή. Τώρα θα αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο. Το ζητούμενο είναι όχι ποιος θα τον εκπαραθυρώσει από τον θώκο του περιφερειάρχη, αλλά ποιος θα αναμετρηθεί μαζί του στον δεύτερο γύρο. Ο Γιώργος Χατζημάρκου (πρώην δήμαρχος Ρόδου) ποντάρει στις αντοχές της Ν.Δ. Ενώ ο Μπενέτος Σπύρου (δήμαρχος Λειψών, έλαβε το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ), που προέρχεται από την τάση των λεγόμενων «Ιταλών» του ΠΑΣΟΚ, έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας όχι τόσο στα Δωδεκάνησα, αλλά στις Κυκλάδες, όπου ανήκουν στην ίδια περιφέρεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα